Η Innovation Hive, Σύμμαχος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Δομών Νεολαίας με το Έργο Academy of Youth Worker 2.0

Ο όρος Youth Working μοιάζει να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σημαντικής πολιτικής δυναμικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς αντανακλά τις προσπάθειες της Ευρωζώνης για την ανάδειξη του ρόλου και των αναγκών της νεολαίας. Μετά την έγκριση ψηφίσματος από την Επιτροπή Υπουργών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2017, ο ρόλος της νεολαίας αναβαθμίστηκε στην κεντρική ατζέντα και ενσωματώθηκε στις στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική αυτή διαδικασία επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η νεολαία έχει την υποστήριξη και τις ευκαιρίες που χρειάζεται για να αναπτυχθεί και να συμβάλει ενεργά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Ευρώπης.

Ανταποκρινόμενο στα παραπάνω, το ευρωπαϊκό έργο Academy of Youth Worker 2 στοχεύει στην υποστήριξη και ενίσχυση των δομών νεολαίας σε χώρες όπως την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Β. Μακεδονία, εστιάζοντας σε βασικά ζητήματα όπως διαδικτυακά εργαλεία, η οικονομική διαχείριση και μάρκετινγκ. Για την επίτευξη των παραπάνω το έργο εισάγει ένα πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης – “Academy of Youth Workers 2.0” που έχει σχεδιαστεί για να εμπλουτίσει τις ικανότητες των εργαζομένων στη Νεολαία. Αποτελούμενο από 8 θεματικές ενότητες, το πρόγραμμα εστιάζει στη συμμετοχή των πολιτών, την αποτελεσματική επικοινωνία, το καινοτόμο μάρκετινγκ, τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα εργαλεία ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφόρησης & Επικοινωνίας), και τις στρατηγικές συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του έργου Academy Of Youth Workers 2 στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στο πλαίσιο του έργου έχουν δημιουργηθεί, ταυτόχρονα, εικονικά δωμάτια διαφυγής (Escape Rooms), που χρησιμεύουν ως πρόσθετο εργαλείο κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων σεναρίων που αξιοποιούνται  ως καλές πρακτικές για τις οργανώσεις νεολαίας. Το έργο τονίζει τη δέσμευσή του για τη βιώσιμη ανάπτυξη των πρωτοβουλιών για τη νεολαία, δημιουργώντας ένα δίκτυο εκπαιδευτικών εκδηλώσεων που απευθύνονται σε νέους. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 4 ενημερωτικές εκδηλώσεις σε κάθε χώρα εταίρο. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν επίδειξη του τρόπου διεξαγωγής της κατάρτισης, καθώς και των μεθόδων και των εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν.

Η Innovation Hive διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων του έργου, παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη και πόρους για την ενίσχυση των δομών νεολαίας στην πόλη της Λαρισας. Η προσέγγιση μας εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη των πρωτοβουλιών και στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προάγει τις ικανότητες και την ενεργό συμμετοχή των  νέων στην κοινωνία.

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ