Σύνδεση της εκπαίδευσης STEM και των ανθρωπιστικών επιστημών: H Innovation Hive και το έργο της STEM4Humanities

Σε μια ταχέως εξελισσόμενη αγορά εργασίας, η ζήτηση για επαγγελματίες με δεξιότητες STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά) συνεχίζει να αυξάνεται, έχοντας φτάσει το 75%.(Government of WA, 2020). Ωστόσο, η σημασία της ενσωμάτωσης της εκπαίδευσης STEM στα προγράμματα σπουδών των ανθρωπιστικών επιστημών δεν μπορεί να μην υπερτονιστεί. Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, η Innovation Hive με τη συμμετοχή της στο έργο STEM4Humanities έχει ως αποστολή να φέρει επανάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ των κλάδων STEM και των ανθρωπιστικών επιστημών.

Με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Ματσεράτα και με την υποστήριξη μιας κοινοπραξίας αξιόλογων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε όλη την Ευρώπη, το STEM4Humanities στοχεύει να ενδυναμώσει τους φοιτητές ανθρωπιστικών επιστημών με τις βασικές δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται για την επιτυχία στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον. Ενισχύοντας τη διεπιστημονική μάθηση και την καινοτομία, το έργο επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πιο περιεκτικό και δυναμικό εκπαιδευτικό τοπίο.

Μέσω μιας σειράς καινοτόμων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων διαδικτυακών εκπαιδεύσεων, δωρεάν εκπαιδευτικών πόρων, ηλεκτρονικής πρακτικής άσκησης και διεπιστημονικών προσεγγίσεων, το STEM4Humanities επιδιώκει να εξοπλίσει τους καθηγητές και φοιτητές ανθρωπιστικών επιστημών με τα εργαλεία και τις γνώσεις των αρχών STEM.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των εταίρων στην Ιταλία

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου, που πραγματοποιήθηκε στη Ματσεράτα της Ιταλίας στις 8-9 Φεβρουαρίου 2024, σηματοδότησε την έναρξη ενός συνεργατικού ταξιδιού προς την κατεύθυνση της μετασχηματιστικής αλλαγής στην εκπαίδευση. Ιδρύματα-εταίροι, μεταξύ των οποίων το Μητροπολιτικό Κολλέγιο (Ελλάδα), η Innovation Hive (Ελλάδα), το Πανεπιστήμιο της Λιλ (Γαλλία), το Πανεπιστήμιο Mykolas Romeris (Λιθουανία), το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Wroclaw (Πολωνία), το Πανεπιστήμιο Georgian Int (Γεωργία) και το Εθνικό Πανεπιστήμιο Ivan Franco του Lviv (Ουκρανία), συναντήθηκαν για να θέσουν τις βάσεις για την υλοποίηση του έργου.

Επόμενο βήμα είναι η διανομή ενός εργαλείου αυτοαξιολόγησης  σε καθηγητές πανεπιστημίου που διδάσκουν σε σχολές ανθρωπιστικών σπουδών ώστε να διερευνήσουμε τις STEM ικανότητές τους και τις ανάγκες τους. Βασιζόμενοι στην ανάλυση των αποτελεσμάτων θα δημιουργήσουμε ενα online εκπαιδευτικό πρόγραμμα (STEM training to Humanities professors)΄με σκοπό την υποστήριξή τους στην ενσωμάτωση STEM αρχών στη διδασκαλία τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα stem4humanities.eu!

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ