Βιώσιμη Διαχείριση Υδραργύρου απο την Innovation Hive: το Έργο LIFE MERCURY-FREE και η Σύμβαση Μιναμάτα

Εσύ γνώριζες ότι περίπου το 80% του υδραργύρου που εισέρχεται στο περιβάλλον, προέρχεται από ανθρώπινες παρεμβάσεις;

Δραστηριότητες όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και η απόρριψη ηλεκτρικών συσκευών, βοηθούν τον υδράργυρο να εισέλθει στην τροφική αλυσίδα,  επιφέροντας σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.

Μια από τις πρωτοβουλίες που υιοθέτησε η Ε.Ε για την αντιμετώπιση του ζητήματος, είναι η Σύμβαση της Μιναμάτα – Minamata Convention· ένα διεθνές νομικά δεσμευτικό συμφωνητικό, που στοχεύει στη μείωση της χρήσης και της εκπομπής του υδραργύρου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σύμβαση επιδιώκει να περιορίσει την παραγωγή και τη χρήση του υδραργύρου, καθώς και να προστατεύσει την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις του.

Παρόλο που η Ελλάδα είναι μέλος της Σύμβασης, δεν φαινεται να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαχείριση του υδραργύρου. Με περιορισμένες υποδομές επεξεργασίας και με ελλιπή κατάρτιση και ευαισθητοποίηση, δημιουργεί σημαντικό κενό στο σύνολο των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από την Ευρώπη. Η ενεργός συμμετοχή της πολιτείας και των αρχών για την προστασία του περιβάλλοντος κρίνεται πιο απαραίτητη από ποτέ.

Η Innovation Hive μέσα από τη συμμετοχή της σε πληθώρα δράσεων με στόχο τη βιωσιμότητα και την περιβαλλοντική ευθύνη, εστιάζει στην έρευνα και την ανάπτυξη σύγχρονων πρακτικών για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με έμφαση στην απομάκρυνση των αντικειμένων που περιέχουν υδράργυρο, μέσα από το έργο LIFE MERCURY- FREE. Το LIFE επιδιώκει να διερευνήσει την επικινδυνότητα των αποβλήτων υδραργύρου στην καθημερινότητά μας με βιώσιμο τρόπο, και να συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Μια από τις δραστηριότητες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, ήταν η διοργάνωση ηλεκτρονικής διάσκεψης την οποία συντόνιζε η Innovation Hive, παρουσία εκπροσώπων Πανεπιστημίων όπως του Εθνικού Πολυτεχνείου του Lviv της Ουκρανίας, αλλά και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών ανα την Ευρώπη. Η μελέτη που παρουσιάστηκε εστίασε στα θέματα που σχετίζονται με τον υδράργυρο σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, παρέχοντας πληροφορίες για την ενσωμάτωση στρατηγικών ευαισθητοποίησης και μετριασμού του υδραργύρου σε εκπαιδευτικά προγράμματα σπουδών.

Σημαντική πλατφόρμα ενημέρωσης αποτελεί ταυτόχρονα το Life e-Hub.  Η πλατφόρμα φιλοξενεί μια σειρά εργαλείων, όπως το Life Magazine, Forums όπου αναρτώνται οι σημαντικότερες εξελίξεις αναφορικά με την διαχείριση υδραργύρου, το Website του έργου, καθώς και μια σημαντική έρευνα που θα αξιολογήσει το επίπεδο κατάρτισης των πολιτών σε σχέση με τα οικιακά αντικείμενα που περιέχουν υδράργυρο και την επιβλαβή τους επίδραση στην ανθρώπινη υγεία.

Μάθε και εσύ πώς μπορείς να συμβάλλεις στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος  του υδραργύρου κάνοντας μια απλή εγγραφή στην Εκπαιδευτική Πλατφόρμα  του έργου.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαζί για τη Θεσσαλία: Η Coca-Cola στην Ελλάδα και το Global Water Partnership – Mediterranean ανακοινώνουν αντιπλημμυρικό έργο στην πόλη των Τρικάλων με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation

Το έργο ενισχύει την κλιματική ανθεκτικότητα της πόλης και συμπληρώνει την ουσιαστική στήριξη της εταιρείας στην…