Υποστηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς προσχολικής αγωγής που διδάσκουν σε παιδιά με αυτισμό

Στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα, αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις στον τομέα της προσχολικής εκπαίδευσης, ιδίως όταν πρόκειται για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην προσαρμογή του διδακτικού προγράμματος σε αυτά τα παιδιά, καθώς υπάρχει έλλειψη προσαρμοσμένων εκπαιδευτικών πόρων και υποστήριξης από εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης με εξειδίκευση σε αυτόν τον τομέα.

Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την προσχολική εκπαίδευση παιδιών με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ), ξεκίνησε επιτυχώς το έργο Ready4School με τη συμμετοχή της Innovation Hive και άλλων πέντε οργανισμών (Masaryk University – Τσεχία, Blue Firefly – Βόρεια Μακεδονία, Vimodo – Κύπρος, Centar za Autizam (CZA) – Κροατία, Odessa Regional Academy of In-Service Education – Ουκρανία). Με κύριο στόχο να βελτιώσει ποιοτικά τα προγράμματα προσχολικής εκπαίδευσης και να διευκολύνει τη μετάβαση των παιδιών με ΔΑΦ από την προσχολική στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το έργο υπόσχεται να αναδείξει μια καινοτόμα εκπαιδευτική προσέγγιση, βασισμένη στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (ABA) και προσαρμοσμένη για εύκολη αξιοποίηση από εκπαιδευτικούς.

Η ομάδα του Ready4School έχει ήδη πραγματοποιήσει μια σειρά από συνεντεύξεις οι οποίες διεξήχθησαν στις 6 συμμετέχουσες χώρες, με νηπιαγωγούς ειδικής προσχολικής αγωγής, αποτελώντας σημαντική πηγή γνώσης για την καλύτερη κατανόηση των αναγκών των παιδιών με ΔΑΦ στα νηπιαγωγεία. Αυτά τα ευρήματα θα χρησιμοποιηθούν μετέπειτα για τη δημιουργία μιας εκπαιδευτικής εργαλειοθήκης που θα καλύψει σημαντικά κενά στην εξειδίκευση των εκπαιδευτικών.

Με την υλοποίηση του έργου, προβλέπεται η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που θα δώσει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς προσχολικής ηλικίας να διδάξουν και να ενισχύσουν δεξιότητες στα παιδιά με ΔΑΦ, καθώς και μια καινοτόμα ψηφιακής εφαρμογής για την αξιολόγηση της σχολικής ετοιμότητας των παιδιών με ΔΑΦ.

Επιπλέον, σχεδιάζεται η πιλοτική δοκιμή του εκπαιδευτικού προγράμματος σε επιλεγμένους εκπαιδευτικούς, με στόχο την κατάρτιση σε βασικές στρατηγικές της ΑΒΑ και την εφαρμογή του υλικού στην τάξη.

Συνέχισε να ενημερώνεσαι πρώτος για τις εξελίξεις που σημειώνονται στο Ready4School και ακολουθησέ στο facebook και επισκέψου το website μας.

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαζί για τη Θεσσαλία: Η Coca-Cola στην Ελλάδα και το Global Water Partnership – Mediterranean ανακοινώνουν αντιπλημμυρικό έργο στην πόλη των Τρικάλων με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation

Το έργο ενισχύει την κλιματική ανθεκτικότητα της πόλης και συμπληρώνει την ουσιαστική στήριξη της εταιρείας στην…