ΗΠΑ: Απαγορεύει την πώληση chip στην Huawei –

ΗΠΑ: Απαγορεύει την πώληση chip στην Huawei

Μια ακόμη απόφαση της διοίκησης Μπάιντεν που επηρεάζει την Huawei, την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και σηματοδοτεί την τελευταία προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να στοχοποιήσει τον κινεζικό τεχνολογικό τομέα.

Η κίνηση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ , να ανακάλεσει τις άδειες εξαγωγής που επιτρέπουν στην Intel και την Qualcomm να προμηθεύουν την Huawei με ημιαγωγούς, επηρεάζει την προμήθεια τσιπ για τους φορητούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα της Huawei, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Ημιαγωγοί: Οι ΗΠΑ πιέζουν τους συμμάχους να αυστηροποιήσουν τις εξαγωγές τεχνολογίας στην Κίνα

Το υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε στους Financial Times ότι «ανακάλεσε ορισμένες άδειες για εξαγωγές προς τη Huawei», αλλά δεν κατονόμασε ποιες αμερικανικές εταιρείες θα επηρεαστούν.

«Αξιολογούμε συνεχώς πώς οι έλεγχοι μας μπορούν να προστατεύσουν καλύτερα τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφάλειας και της εξωτερικής μας πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον απειλών και το τεχνολογικό τοπίο», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου. «Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, μερικές φορές ανακαλούμε άδειες εξαγωγής».

Ένα πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση δήλωσε ότι το υπουργείο Εμπορίου έχει ενημερώσει τις εταιρείες που θα επηρεαστούν, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη αυστηρούς περιορισμούς στην πώληση αμερικανικής τεχνολογίας στη Huawei, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες έχουν παροτρύνει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να λάβει ακόμη πιο σκληρά μέτρα κατά του κινεζικού ομίλου, ο οποίος, σύμφωνα με αξιωματούχους της εθνικής ασφάλειας, βοηθά το Πεκίνο να επιδίδεται σε κυβερνοκατασκοπεία σε όλο τον κόσμο. Η Huawei έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς.

«Πρόκειται για μια σημαντική ενέργεια που δείχνει πόσο σοβαρά προσεγγίζει -και δεν υποχωρεί- η αμερικανική κυβέρνηση σε αυτό που θεωρεί ως απειλή για την εθνική ασφάλεια από την κινεζική τεχνολογία», δήλωσε η Meghan Harris, ειδικός στον έλεγχο των εξαγωγών στην εταιρεία συμβούλων Beacon Global Strategies.

«Στο βαθμό που η βιομηχανία και οι ξένοι εταίροι παρακολουθούσαν για να δουν αν η κυβέρνηση θα μαλακώσει τη στάση της, αυτό είναι μια σαφής ένδειξη ότι δεν θα το κάνει – και θα πρέπει να αναμένουμε ότι οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία της», δήλωσε η ίδια.

«Μαύρη λίστα»

Η κίνηση έρχεται εν μέσω της ανησυχίας των ΗΠΑ για την ικανότητα της Huawei να αναπτύσσει προηγμένα τσιπ παρά τους σαρωτικούς ελέγχους εξαγωγών που θεσπίστηκαν το 2022. Όταν η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο επισκέφθηκε την Κίνα πέρυσι, η Huawei κυκλοφόρησε το smartphone Mate 60 Pro, το οποίο διέθετε ένα προηγμένο τσιπ που εξέπληξε τους ειδικούς.

Ο Μάρκο Ρούμπιο, Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας, και η Ελίζ Στέφανικ, η τέταρτη σε σειρά Ρεπουμπλικανή στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάλεσαν τον περασμένο μήνα τη Ραϊμόντο να ανακαλέσει τις άδειες της Huawei, αφού προέκυψαν αναφορές ότι ο όμιλος με έδρα τη Σενζέν είχε κατασκευάσει φορητούς υπολογιστές χρησιμοποιώντας τσιπ της Intel.

«Είναι σαφές από αυτές τις τάσεις ότι η Huawei, μια εταιρεία στη μαύρη λίστα που βρισκόταν στα σχοινιά μόλις πριν από λίγα χρόνια, επιστρέφει», έγραψαν οι νομοθέτες στην επιστολή τους.

Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, η Intel δήλωσε ότι «συμμορφώνεται αυστηρά με όλους τους νόμους και τους κανονισμούς στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε». Ο φορητός υπολογιστής MateBook X Pro της Huawei, ο οποίος κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, χρησιμοποιεί το τσιπ Core Ultra 9 της Intel.

Ο Michael McCaul, Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχει επανειλημμένα παροτρύνει το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του υπουργείου Εμπορίου να τηρήσει αυστηρότερη στάση απέναντι στη Huawei.

Σε επιστολή του πέρυσι, εξέφρασε ανησυχίες ότι ο κινεζικός όμιλος «μπορεί ακόμη να αγοράσει σημαντικές ποσότητες αμερικανικής τεχνολογίας».

«Αυτή ήταν η σωστή απόφαση, αλλά η άδεια δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε χορηγηθεί εξ αρχής», δήλωσε ο Rubio στους FT. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να είναι προληπτική στην άρνηση των κινεζικών εταιρειών σε κρίσιμες τεχνολογίες, όχι απλώς αντιδραστική όταν την καλούν οι νομοθέτες που πραγματικά παίρνουν στα σοβαρά την απειλή».

Η κινεζική απάντηση

Οι FT ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι οι ΗΠΑ πιέζουν τους συμμάχους στην Ευρώπη και την Ασία να αυστηροποιήσουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας που σχετίζεται με τσιπ στην Κίνα, λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για τη Huawei.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι το Πεκίνο «αντιτίθεται σθεναρά» στην κίνηση των ΗΠΑ, την οποία χαρακτήρισε «οικονομικό εξαναγκασμό».

«Οι ενέργειες των ΗΠΑ έχουν παραβιάσει σοβαρά τη δέσμευσή τους ότι “δεν επιδιώκουν την αποσύνδεση από την Κίνα” και “δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη της Κίνας” και έρχονται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό τους ότι “καθορίζουν με ακρίβεια την εθνική ασφάλεια”», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφασιστική προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των κινεζικών εταιρειών».

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ