Χτίζοντας κοινότητες χωρίς αποκλεισμούς στα Σχολεία – Βuddy Migrants – Ένα Έργο της Innovation Hive για την ισότιμη συμπερίληψη

Βάσει πρόσφατης έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκύπτει ότι περίπου το 8% του πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε περίπου 34 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν προέρχεται από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το εντυπωσιακό ποσοστό αναδεικνύει την πλούσια ποικιλομορφία και τη διαφορετικότητα που διακρίνει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Οι παράγοντες που συντελούν σε αυτήν την ποικιλομορφία είναι πολλαπλοί, συμπεριλαμβάνοντας μεταναστευτικές ροές, οικονομικές συνθήκες και προσωπικές επιλογές.

Στο πλαίσιο της αυξημένης μετανάστευσης, ενδέχεται ωστόσο να παρουσιαστούν δυσκολίες στο κομμάτι της ένταξης αυτών των ατόμων στις χώρες υποδοχής τους. Ένας πιθανός ανασταλτικός παράγοντας για την ομαλή τους ενσωμάτωση, είναι η έλλειψη υποδομών και πόρων στον τομέα της εκπαίδευσης. Με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνική συνεισφορά και την επίλυση του ζητήματος, η Innovation Hive προχώρησε σε μία σημαντική πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα, στις 11 Δεκεμβρίου 2023, σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Δομή Υποστηρικτικής Διδασκαλίας, Εξάντας, προχωρήσαμε στη διοργάνωση μιας ενδιαφέρουσας συνάντησης, με στόχο την ισότιμη αντιμετώπιση των δυσκολιών των υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες υποδοχής τους.

Κεντρικό πυλώνα της συνάντησης αποτέλεσε η πρωτοβουλία “Βuddy Μigrants’’, ένα έργο Ευρωπαϊκής εμβέλειας που αναδεικνύει την ανάγκη για βελτίωση της πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και ενεργό συμμετοχή των ατόμων αυτών στη δημοκρατική ζωή των κοινοτήτων υποδοχής τους. Το Βuddy Μigrants αποσκοπεί στο να μετατρέψει τα σχολεία σε κόμβους ένταξης για μια συμπεριληπτική κοινωνία, θέτοντας δύο κύριους στόχους. Την αντιμετώπιση των εμποδίων πρόσβασης των νεοαφιχθέντων οικογενειών υπηκόων τρίτων χωρών στις κοινωνικές υπηρεσίες και την προώθηση συμπεριληπτικών περιβαλλόντων.

Το έργο επιτυγχάνει τους στόχους του, μέσα από τη δημιουργία μιας πρωτοποριακής Διαδικτυακής Εργαλειοθήκης και ενός Προγράμματος Σπουδών για τους Εκπαιδευτικούς, προωθώντας την ανάπτυξη διαπολιτισμικών δεξιοτήτων. Επόμενο βήμα είναι η δημιουργία μιας πλήρως διαδραστικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας, που περιλαμβάνει ένα προηγμένο πρόγραμμα σπουδών για εκπαιδευτικούς και ένα διαδραστικό φόρουμ, που προσφέρει τη δυνατότητα σε εγγεγραμμένους επισκέπτες να επικοινωνούν με τα μέλη των τοπικών δικτύων. Τελικό βήμα είναι η δημιουργία Τοπικών Δικτύων Γονέων Ελλήνων και μεταναστών, ενθαρρύνοντας τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση και την ανταλλαγή γνώσεων, βασιζόμενοι στον αμοιβαίο σεβασμό και την αναγνώριση της πολυπολιτισμικότητας.

Ο καθοριστικός ρόλος της Innovation Hive ως πρωτοπόρου σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες επισημαίνει τη σημασία της ενδυνάμωσης πολυπολιτισμικών κοινωνιών, της προώθησης της ισότητας και την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού. Με στόχο τη δημιουργία περιβαλλόντων που στηρίζουν την ένταξη και τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών πολυεπίπεδα, προδιαγράφει τον δρόμο για μια πιο ισότιμη και συμπεριληπτική κοινωνία.

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ