Πώς να σταματήσετε έναν σκυλοκαβγά χωρίς να κινδυνεύσετε

Λίγα πράγματα είναι πιο τρομακτικά για έναν κηδεμόνα σκύλου από έναν άγριο σκυλοκαβγά.

Ακόμα και τα πιο καλότροπα σκυλάκια ενδέχεται να πέσουν θύματα επίθεσης ή να εκδηλώσουν εκείνα επιθετικότητα απέναντι σε άλλα ζώα, αν αγχωθούν ή φοβηθούν. Αν φοβηθεί ένας σκύλος, μπορεί να μπλέξει σε καβγά για να αμυνθεί υπέρ του εαυτού του ή του κηδεμόνα του, ή για να φυλάξει τους πόρους του (τροφή, νερό, παιχνίδια).

Ένας σκύλος δεν είναι “κακός” επειδή τσακώθηκε με έναν άλλον. Συνήθως οι σκύλοι μπλέκονται σε καβγάδες επειδή νιώθουν απειλή και ανασφάλεια. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όμως, να μπορεί ένας/μία κηδεμόνας να χωρίσει δύο σκύλους που τσακώνονται με ασφάλεια, τόσο για το κατοικίδιό του/της όσο και για τον/την ίδιο/α. Κι αυτό, γιατί οι σκυλοκαβγάδες μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνοι, και να οδηγήσουν μέχρι και σε θάνατο.

Πώς θα καταλάβετε αν δυο σκύλοι τσακώνονται ή παίζουν;

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, μην εκπλαγείτε και μην ανησυχήσετε αν ο σκύλος σας δαγκώνει ελαφρά τον λαιμό ενός άλλου σκύλου, ή δαγκώνεται από αυτόν. Πολλές φορές, το παιχνίδι μεταξύ σκύλων μπορεί να μοιάζει άγριο, χωρίς όμως να είναι επικίνδυνο. Ας μάθουμε, για αρχή, να ξεχωρίζουμε μεταξύ ενός σκυλοκαβγά και του παιχνιδιού μεταξύ σκύλων.

– Άγριο” παιχνίδι: Αν οι δύο σκύλοι έχουν ορθάνοιχτο το στόμα τους σε ένα “χαμόγελο”, χαλαρή στάση σώματος, χαλαρή ουρά ή ουρά που κουνιέται, χαλαρά ή ανασηκωμένα αυτιά, τότε μάλλον απλά παίζουν. Άλλες τέτοιες ενδείξεις είναι, επίσης, τα παιχνιδιάρικα γαβγίσματα και γρυλίσματα, τα μάτια που κινούνται ελεύθερα χωρίς να εστιάζουν για πολλή ώρα στο άλλο ζώο, και οι “υποκλίσεις”, όταν δηλαδή ένας σκύλος λυγίζει τα μπροστινά πόδια του και τεντώνει τα πίσω, παίρνοντας στάση παιχνιδιού.

Επιθετικότητα: Ένας σκύλος παρουσιάζει επιθετικές τάσεις αν ξεγυμνώσει τα δόντια του και γρυλίσει με τρεμάμενα χείλη, αν πάρει μια άκαμπτη, τρομαγμένη στάση με την ουρά κάτω από τα σκέλια και τα αυτιά κολλημένα στο κεφάλι, αν βγάλει βαθιά γρυλίσματα ή ουρλιαχτά, αν χασμουριέται και γλείφει τα χείλη του, και στην περίπτωση που εστιάσει το βλέμμα του πολύ έντονα για αρκετά δευτερόλεπτα.

Αν ο σκύλος σας πηδάει συχνά πάνω σε άλλους σκύλους, τους ακινητοποιεί και τους δαγκώνει, έχει μάλλον επιθετικές τάσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσετε. Αν, απ’ την άλλη, γλείφει το πρόσωπο ή το στόμα του άλλου σκύλου, τον ακουμπά απαλά με το πόδι του, κατεβάζει το κεφάλι ή απομακρύνεται, κουνά ελαφρά την ουρά και χαμηλώνει τα αυτιά, κυλιέται κάτω εκθέτοντας την κοιλιά του, ή ουρεί καμπουριάζοντας, τότε μάλλον θέλει να “υποταχθεί” στον άλλον σκύλο και να του δείξει ότι δεν αποτελεί απειλή.

Πώς να αποφύγετε να τσακωθεί ένας αγχωμένος σκύλος

Μήπως ο σκύλος σας είναι συνεχώς αγχωμένος; Μήπως είναι πολύ κτητικός ως προς την τροφή ή τα παιχνίδια του, τρομάζει εύκολα, και δεν τα πηγαίνει τόσο καλά με άλλους σκύλους ή/και ανθρώπους; Ένας αγχώδης σκύλος μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να βρεθεί μπλεγμένος σε κάποιον σκυλοκαβγά. Γι’ αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν/μία εκπαιδευτή/τρια στην περίπτωση που ο σκύλος σας βιώνει έντονο στρες που μπορεί να μεταφραστεί σε επιθετικές στάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ΜΗΝ συνεργαστείτε με έναν/μία εκπαιδευτή/τρια που χρησιμοποιεί την τιμωρία ως μέθοδο εκμάθησης. Επιμείνετε στη μέθοδο της θετικής ενίσχυσης για να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας σε συνεργασία με έναν/μία ειδικό. Επιβραβεύετε, δηλαδή, τις επιθυμητές συμπεριφορές, και αγνοείτε ή αποδοκιμάζετε τις ανεπιθύμητες, δίνοντας όμως έμφαση σε αυτά που ο σκύλος σας καταφέρνει καλά.

Αν ο σκύλος σας ή κάποιος άλλος σκύλος δείξει σημάδια επιθετικότητας, απομακρύνετέ τον από όποιο άλλο ζώο βρίσκεται στο χώρο άμεσα, χρησιμοποιώντας μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε χώρο ανάμεσα στους δύο σκύλους και προσθέστε, αν είναι δυνατόν, ένα φυσικό εμπόδιο, προσέχοντας πάντοτε να ΜΗΝ βάλετε το σώμα σας στη μέση.

Πώς να σταματήσετε έναν σκυλοκαβγά που συμβαίνει ήδη

Είναι σίγουρο ότι το πρώτο σας ένστικτο είναι να απομακρύνετε τον σκύλο σας από τον καβγά, αλλά είναι σημαντικό να το καταφέρετε χωρίς να δαγκωθείτε. Επιχειρήστε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

1. Προσπαθήστε να τραβήξετε την προσοχή τους: Πρόκειται αναμφισβήτητα για τον ασφαλέστερο τρόπο να χωρίσετε δύο σκύλους που τσακώνονται, αλλά δεν είναι πάντα το ίδιο αποτελεσματικός. Για αρχή χτυπήστε παλαμάκια, χτυπήστε δυνατά μεταλλικά αντικείμενα μεταξύ τους, πατήστε την κόρνα του αυτοκινήτου σας, ή ψεκάστε τους σκύλους με το λάστιχο. Ο στόχος είναι να τραβήξετε την προσοχή των ζώων τόσο όσο χρειάζεται για να τα χωρίσετε.

2. Χωρίστε τα: Χρησιμοποιήστε κάποιο μεγάλο αντικείμενο για να τα χωρίσετε, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον εαυτό σας με αυτό. Μην βάλετε το σώμα σας στη μέση των δύο σκύλων.

3. Τραβήξτε μακριά τον σκύλο σας: Αν τίποτε άλλο δεν δουλέψει, πιάστε τους μηρούς του σκύλου σας και σηκώστε τον προς τα πίσω και πάνω. Αποφύγετε να πιάσετε το κολάρο του, καθώς κινδυνεύετε να δαγκωθείτε.

Ξεκλειδώστε” μια δαγκωνιά

Αν ένας σκύλος δαγκώσει τον άλλον, μην τραβήξετε ποτέ τους δύο σκύλους για να τους χωρίσετε χωρίς να έχετε “σπάσει” τη δαγκωνιά, γιατί έτσι κινδυνεύετε να χτυπήσει παραπάνω ή να σκοτωθεί ο σκύλος που βρίσκεται στη θέση του θύματος. Μην βάζετε ποτέ τα χέρια σας κοντά στο στόμα ενός σκύλου που δαγκώνει για να “σπάσετε” τη λαβή καθώς μπορεί να σας δαγκώσει. Σηκώστε πάλι τον επιτιθέμενο σκύλο από τα πίσω πόδια, έτσι ώστε όλο του το βάρος να πέσει στα μπροστινά, να χάσει τον έλεγχο και την ισορροπία του, και να αφήσει τον άλλο σκύλο.

Περιορίστε έναν σκύλο που επιτίθεται

Από τη στιγμή που χωρίζετε δύο σκύλους που τσακώνονται, πρέπει να τους κρατήσετε μακριά τον έναν από τον άλλον. Αν υπήρξε κάποιο ερέθισμα που πυροδότησε τον καβγά, για παράδειγμα ένα παιχνίδι που διεκδικούσαν και οι δύο, αφαιρέστε το και κρατήστε τους σκύλους κλεισμένους σε ξεχωριστά δωμάτια. Αποφύγετε να τιμωρήσετε τον σκύλο σας για τη συμπεριφορά του, καθώς αυτό ενδέχεται να διαταράξει τη ρουτίνα του και να τον αποδιοργανώσει.

Αν οι σκύλοι είναι μεγάλοι και ο καβγάς άγριος, προσπαθήστε να τραβήξετε την προσοχή τους, και χρησιμοποιήστε ένα αντικείμενο για να τους διαχωρίσετε ΜΟΝΟ στην περίπτωση που αυτό είναι ασφαλές.

Ποτέ μην πλησιάζετε έναν επιθετικό σκύλο που δεν γνωρίζετε.

Καλέστε αμέσως τη Φιλοζωική ή έναν εκπαιδευτή για βοήθεια. Αν ο σκύλος σας έχει χτυπηθεί, ακόμα και αν πρόκειται για μια γρατζουνιά, είναι σημαντικό να τον δει κτηνίατρος για να προληφθεί κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα. Πάντοτε να ζητάτε από τον κηδεμόνα του άλλου σκύλου πιστοποίηση ότι ο σκύλος του είναι εμβολιασμένος κατά της λύσσας.

Αν ο σκύλος σας έχει την τάση να επιτίθεται – ή να του επιτίθενται – συχνά, είναι απαραίτητο να ζητήσετε τη βοήθεια ενός/μίας ειδικού που θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τη ρίζα του προβλήματος και να οργανώσετε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να το αντιμετωπίσετε.

Αν, τέλος, παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του σκύλου σας, όπως αυξημένη επιθετικότητα, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρο, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που την προκαλεί.

Πηγή: topetmou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ