Τηλεόραση και κατοικίδια – Τι μπορεί να παίζει όσο εσείς λείπετε από το σπίτι

Η τηλεόραση, για τους περισσότερους από εμάς, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουμε όταν ξυπνήσουμε είναι να ανοίξουμε αυτή την ηλεκτρονική συσκευή είτε για να ενημερωθούμε είτε απλά για να έχουμε έναν ήχο να μας συντροφεύει μέχρι να φτιάξουμε καφέ.

Κατά τη διάρκεια της μέρας είναι πολύ πιθανό να παρακολουθήσουμε λίγη ώρα το αγαπημένο μας πρόγραμμα ή το βράδυ να χαζέψουμε κάποια σειρά μέχρι να μας πάρει ο ύπνος.

Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτές οι ώρες που μια τηλεόραση μπορεί να είναι ανοιχτή.

Πολλοί είναι οι κηδεμόνες κατοικιδίων που την αφήνουν ανοιχτή τις ώρες που δεν βρίσκονται στο σπίτι γιατί θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο οι μικροί τους φίλοι δε θα νιώθουν άγχος ή μοναξιά ενώ λείπουν.

Η αλήθεια είναι ότι όσοι έχουμε υιοθετήσει κάποιο ζωάκι, νιώθουμε τύψεις που μένει τόσες ώρες μόνο του και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να αισθάνεται καλύτερα. Ή τουλάχιστον να νομίζουμε ότι αισθάνεται καλύτερα αφού για εμάς η τηλεόραση μπορεί να είναι μια διέξοδος ώστε να απαλλαγούμε από αρνητικές σκέψεις, κούραση και στρες.

Τι συμβαίνει όμως με τα αγαπημένα μας κατοικίδια; Πρέπει ή όχι να αφήνουμε ανοιχτή την τηλεόραση όταν λείπουμε; Μήπως τελικά τους δημιουργούμε περισσότερο άγχος από ό,τι θα ένιωθαν αν δεν είχαν μια οθόνη αναμμένη μπροστά τους;

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι κάθε κατοικίδιο είναι ξεχωριστό και έχει τη δική του μοναδική προσωπικότητα. Οπότε, δεν μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα αν η ανοιχτή τηλεόραση θα το βοηθήσει να μη νιώθει άγχος ή πλήξη και να του κρατήσει μια ευχάριστη παρέα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που οι ήχοι και οι εικόνες που εκπέμπονται έχουν μερικά οφέλη για τα ζωάκια.

Άγχος αποχωρισμού

Δυστυχώς, πολλά είναι τα κατοικίδια που μπορεί να αναπτύξουν άγχος αποχωρισμού, ειδικά αν έχουν βιώσει στο παρελθόν την εγκατάλειψη. Ακόμα και οι όχι τόσο συναισθηματικές, κατά πολλούς, γάτες, υπάρχει πιθανότητα να νιώθουν άγχος και αρνητικά συναισθήματα όταν ο κηδεμόνας τους δεν είναι στο σπίτι. Με το να αφήνετε την τηλεόραση ανοιχτή μπορεί να λειτουργήσει, μπορεί και όχι. Αυτό είναι κάτι που πραγματικά εξαρτάται από τον χαρακτήρα του κάθε κατοικιδίου, τις συνθήκες περιβάλλοντος που μεγάλωσε και τι έχει βιώσει μέχρι τώρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ζώα με το να ακούνε απαλούς ήχους χαλαρώνουν, καθώς δε νιώθουν μόνα τους. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις, ειδικά στα πιο φοβικά ζωάκια, που με το να ακούνε ήχους και να βλέπουν εικόνες στην τηλεόραση -παρόλο που μπορεί να μην καταλαβαίνουν τι βλέπουν- θα τα στρεσάρει παραπάνω. Αν έχετε υιοθετήσει ένα κατοικίδιο που βιώνει άγχος αποχωρισμού, η τηλεόραση δεν είναι η λύση. Καλό θα είναι να συνεργαστείτε με έναν/μία ειδικό για να μπορέσετε να κάνετε το αγαπημένο σας φιλαράκι να νιώσει καλύτερα και να μην υποφέρει πια από άσχημα συναισθήματα. Αν επιλέξετε να αφήσετε την τηλεόραση ανοιχτή, προτιμότερο είναι να διαλέξετε μια χαλαρωτική μουσική όπως κλασική, η οποία σύμφωνα με έρευνες βοηθάει ειδικά τα σκυλιά να χαλαρώσουν, παρά rock ή metal μουσική.

Παρέα

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που τους αρέσει ενώ κάνουν μια δουλειά, να έχουν την τηλεόραση να παίζει στο background γιατί πολύ απλά τους δίνει την αίσθηση ότι έχουν παρέα. Οπότε, μπορεί να αφήνουν αυτή την ηλεκτρονική συσκευή ανοιχτή όταν λείπουν από το σπίτι για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Για να έχει δηλαδή παρέα το κατοικίδιό τους. Ανάλογα με το ζωάκι και την προσωπικότητά του μπορεί να προτιμάει να ακούει κάτι ενώ είναι μόνο του γιατί έτσι νιώθει ήρεμο, χαλαρό και χαρούμενο. Και πάλι, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν θα πρέπει να επιλέξετε ένα πρόγραμμα με δυνατούς ήχους αλλά μια πιο χαλαρωτική μουσική. Αν ψάξετε στο YouTube, υπάρχουν διάφορα βίντεο που περιέχουν ειδική, χαλαρωτική μουσική για σκύλους ή γάτες.

Δυσάρεστοι ήχοι

Ένας λόγος που μπορεί η τηλεόραση να αποδειχτεί σωτήρια για κάποια κατοικίδια είναι οι δυσάρεστοι, ξαφνικοί και τρομακτικοί ήχοι. Συνήθως, κατά τη διάρκεια μια καταιγίδας ή όταν πέφτουν βεγγαλικά, πολλά ζωάκια φοβούνται και τρέχουν να κρυφτούν. Αν, λοιπόν, και το δικό σας φιλαράκι τρέμει τους θορύβους, η τηλεόραση μπορεί να βοηθήσει αφού “καλύπτει” τους δυνατούς ήχους. Βέβαια, η τηλεόραση μπορεί να χαλαρώσει το μικρό σας κατοικίδιο ακόμα και όταν είστε σπίτι και υπάρχει θόρυβος στο περιβάλλον, οπότε καλό είναι να την έχετε σαν μια “λύση” στο μυαλό σας.

Τελευταίες σκέψεις

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, δεν προτιμούν όλα τα ζωάκια συντροφιά την τηλεόραση. Ορισμένα μπορεί να αγχωθούν παραπάνω ή να ενοχληθούν. Άλλα πάλι, μπορεί να τη λατρεύουν τόσο για τις εικόνες που προβάλλονται, όσο και για τους ήχους που ακούγονται. Πριν αποφασίσετε να αφήνετε ανοιχτή την τηλεόρασή σας ή ακόμη και το ραδιόφωνο ενώ βρίσκεστε εκτός σπιτιού, μελετήστε καλά τη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα της γάτας ή του σκύλου σας για να είστε σίγουροι ότι μόνο καλό θα του κάνει και δε θα του δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί για κάποιο ζωάκι να λειτουργεί ως αντιπερισπασμός και να το χαλαρώνει. Μπορεί για κάποιο να είναι αγχωτικό και ίσως τρομακτικό. Αν αποφασίσετε ότι το καλύτερο είναι να υπάρχει κάποιος ήχος στο παρασκήνιο, φροντίστε να είναι απαλός και σιγανός για να μην ταράξει το αγαπημένο σας φιλαράκι.

Πηγή: topetmou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ