Πώς να σταματήσετε τον σκύλο σας από το να «κλέβει» πράγματα

Έχετε βαρεθεί να χάνονται οι παντόφλες σας και να ψάχνετε να βρείτε που είναι καταχωνιασμένες;

Και να βρίσκετε τη μία. Και να μη βρίσκετε με τίποτα την άλλη; Νευριάζετε όταν εξαφανίζεται από τον πάγκο της κουζίνας το φαγητό που φτιάξατε; Απελπίζεστε όταν δεν μπορείτε να βρείτε το τηλεκοντρόλ;

Αν όλα αυτά αυτό σας ακούγονται οικεία, μην ανησυχείτε, καθώς πρόκειται για μια συνηθισμένη συμπεριφορά των αγαπημένων μας σκύλων.

Και η αλήθεια είναι ότι θα θέλατε να κάνετε κάτι για αυτό ώστε να γίνει η ζωή σας λίγο πιο εύκολη. Οπότε δείτε πώς θα πείσετε το αγαπημένο σας, κατά τα άλλα, σκυλάκι ότι η διασκέδαση έχει και άλλες μορφές. Ακολουθήστε τις χρήσιμες συμβουλές μας για να σταματήσετε όσο γίνεται αυτή τη συμπεριφορά.

Γιατί μερικά σκυλιά κλέβουν πράγματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό είναι κάτι που εμείς οι ίδιοι έχουμε ενθαρρύνει άθελά μας τα σκυλιά μας να κάνουν. Όλα τα κουτάβια αλλά και τα μεγαλύτερα σκυλιά «εξερευνούν» τα πράγματα με το στόμα τους και φυσικά προσπαθούν να μαζέψουν ή να μασήσουν όσα περισσότερα συναντούν μπροστά τους.

Κάντε εικόνα την εξής σκηνή που είναι συνηθισμένη:

  • Ο σκύλος παίρνει την παντόφλα του κηδεμόνα του (ή άλλο προσωπικό αντικείμενο).
  • Στη συνέχεια ο κηδεμόνας του σηκώνεται και αρχίζει να τον κυνηγάει, κάτι που μοιάζει με διασκεδαστικό παιχνίδι για τον σκύλο.
  • Ο κηδεμόνας προλαβαίνει τον σκύλο και τραβάει την παντόφλα από το στόμα του, πράγμα που μοιάζει επίσης με παιχνίδι για τον σκύλο.
  • Με την επόμενη ευκαιρία, ο σκύλος παίρνει την παντόφλα για να παίξει ξανά.
  • Ο σκύλος δεν ξέρει αν αυτό είναι λάθος ή σωστό, απλά ξέρει ότι είναι διασκεδαστικό. Και τα κουτάβια ειδικά κάνουν διασκεδαστικά πράγματα ξανά και ξανά.

Αν λοιπόν ο σκύλος σας κλέβει πράγματα επειδή αυτό το παιχνίδι είναι τόσο διασκεδαστικό, μην το παίζετε. Η ιδέα είναι να μάθει ότι το να παίρνει τα πράγματά σας είναι εντελώς άσκοπο, επειδή δεν έχει ως αποτέλεσμα να του συμβεί κάτι διασκεδαστικό.

Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας κλέβει πράγματα

Ο σκύλος χρειάζεται σωματική και πνευματική άσκηση

Ο σκύλος σας μπορεί να κλέβει πράγματα επειδή ψάχνει κάτι να κάνει ή για κάποια αλληλεπίδραση μαζί σας. Οι σκύλοι χρειάζονται τόσο σωματική όσο και πνευματική διέγερση για να αποφύγουν την πλήξη. Το να βρείτε τρόπους για να εκτονώσουν την ενέργειά τους μπορεί να τους αποτρέψει από το να διασκεδάζουν μόνοι τους.

Μπορείτε λοιπόν να κρατήσετε τον σκύλο σας απασχολημένο με το σωστό τρόπο. Τι να κάνετε; Θα μπορούσατε να του δώσετε κατάλληλα παιχνίδια και πράγματα να μασήσει, να φτιάξετε σπιτικές ταΐστρες-παζλ και να τον απασχολήσετε με κάτι διασκεδαστικό που θα τον εκπαιδεύσει ταυτόχρονα.

Βεβαιωθείτε ότι όταν κλέβει πράγματα, δεν επιβραβεύεται

Τα σκυλιά επαναλαμβάνουν οτιδήποτε τους βγαίνει σε καλό. Έτσι, αν ο σκύλος σας απολαμβάνει να κερδίζει την προσοχή σας κλέβοντας πράγματα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε όταν κλέβει είναι να τον αγνοήσετε, εφόσον βέβαια αυτό είναι ασφαλές.

Απλά περιμένετε μέχρι να χάσει το ενδιαφέρον του και να αφήσει το αντικείμενο. Έπειτα ενθαρρύνετέ τον να κάνει κάτι άλλο, όπως να παίξει με ένα παιχνίδι ή να χαρεί μασουλώντας κάτι. Στη συνέχεια, μπορείτε να πάτε και να πάρετε το κλεμμένο αντικείμενο όταν είναι αυτός είναι αφηρημένος με τη νέα του ενασχόληση.

Αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αποφύγετε να πάρετε το αντικείμενο αμέσως, καθώς δεν θέλετε να νομίζει ότι είναι πολύτιμο επειδή δείχνετε ότι θέλετε απεγνωσμένα να το πάρετε πίσω.

Να είστε προετοιμασμένοι ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν στην αρχή

Όταν αρχίζετε να αγνοείτε τον σκύλο σας όταν κλέβει πράγματα, θα διαπιστώσετε ότι αυτός φαίνεται να μπερδεύεται. Ειδικά αν την προηγούμενη φορά όταν το έκανε πεταχτήκατε και τον κυνηγήσατε για να πάρετε πίσω το αντικείμενο.

Και για να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει μπορεί αρχικά να τον δείτε να κλέβει περισσότερα αντικείμενα. Και να τα επιδεικνύει μπροστά σας.

Μην ανησυχείτε. Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας εκμάθησης. Αν παραμείνετε συνεπείς και δεν τον κυνηγάτε όταν σας παίρνει τα πράγματά σας, εκείνος θα μάθει με την πάροδο του χρόνου ότι δεν έχει νόημα αυτή η συμπεριφορά. Και θα μάθει ότι κάνοντας άλλα πράγματα, όπως το να παίζει με τα δικά του παιχνίδια, κερδίζει την προσοχή σας.

Πάντα να επιβραβεύετε την καλή συμπεριφορά

Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε κάθε καλή του συμπεριφορά. Όταν δηλαδή παίζει με τα παιχνίδια του ή χαλαρώνει μόνος του.

Διδάξτε στον σκύλο σας να ανταλλάσσει πράγματα

Είναι χρήσιμο να κάνετε τον σκύλο σας να νιώσει άνετα με την ανταλλαγή. Δηλαδή ανταλλάσσετε κάτι που έχει με κάτι άλλο που θεωρεί ότι είναι σημαντικό.

Για παράδειγμα, αν του παίρνετε ένα παιχνίδι, ανταλλάξτε το με ένα άλλο αγαπημένο παιχνίδι ή μια νόστιμη λιχουδιά. Δώστε του καλύτερο αντικείμενο πριν προσπαθήσετε να του πάρετε αυτό που έχει.

Μπορείτε επίσης να ρίξετε μερικά κομμάτια τροφής στο έδαφος, λίγο πιο μακριά από αυτόν, ώστε να πρέπει να αφήσει ό,τι έχει κλέψει για να πάει να φάει τις λιχουδιές. Στη συνέχεια, μπορείτε με ηρεμία να μαζέψετε το κλεμμένο αντικείμενο και να του το πάρετε, ενώ εκείνος είναι απασχολημένος.

Όταν ο σκύλος σας παίρνει κάτι πολύτιμο ή κάτι που θα μπορούσε να τον βλάψει

Αν ο σκύλος σας κλέψει κάτι πολύτιμο ή κάτι που θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για αυτόν – για παράδειγμα, ένα μπουκαλάκι με χάπια – τότε προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή χωρίς να τον κοιτάξετε, να του μιλήσετε ή να τον ακουμπήσετε.

Τι μπορείτε να κάνετε: Μπορείτε να βγείτε από το δωμάτιο για να δείτε αν σας ακολουθεί ή να κάνετε θόρυβο ανοίγοντας μια πόρτα. Το να πάτε στην κουζίνα και να ανοίξετε το ψυγείο τραβάει εύκολα την προσοχή ενός σκύλου. Μόλις ο σκύλος σας αφήσει το αντικείμενο και απομακρυνθεί από αυτό, βάλτε τον εκείνη τη στιγμή να ασχοληθεί με κάτι άλλο.

Πετώντας μερικές λιχουδιές σε άλλο δωμάτιο, θα τον κρατήσετε απασχολημένο, ώστε να μπορέσετε να επιστρέψετε και να μεταφέρετε το κλεμμένο αντικείμενο σε ένα ασφαλές μέρος. Χωρίς εκείνος να πάρει χαμπάρι.

Σημαντικό: Δεν τρομάζουμε τον σκύλο μας ή δεν τον μαλώνουμε επειδή κλέβει, καθώς αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να γίνει ανήσυχος ή να μπερδευτεί μαζί μας.

Αν τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα και δεν μαθαίνει εύκολα ή δεν θέλει να μάθει, τότε η επαγγελματική υποστήριξη είναι μια καλή ιδέα.

Πηγή: topetmou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ