Σκύλος: Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεται σε κατάσταση στρες

Οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα ζώα.

Τα συναισθήματά τους και η διάθεσή τους επηρεάζονται έντονα από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός τους. Πώς θα αναγνωρίσετε ότι το σκυλάκι σας είναι στρεσαρισμένο; Υπάρχουν τρόποι να το βοηθήσετε;

Αρχικά, ορίστε κάποιες ενδείξεις ότι ο σκύλος σας είναι αγχωμένος:

1. Το χαμήλωμα των αυτιών, το χασμουρητό χωρίς προφανή λόγο και το κυνηγητό της ουράς υποδηλώνουν άγχος σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως:

● παρουσία πολλών ανθρώπων
● δυνατές φωνές
● όταν κάποιος τον μαλώνει επειδή έχει κάνει κάποια ζημιά ή
● όταν τον μαλώνουν επειδή πραγματοποιεί τις βιολογικές του ανάγκες μέσα στο σπίτι (ένα πολύ μεγάλο εκπαιδευτικό λάθος).

2. Η έντονη κατανάλωση νερού και η έντονη σιελόρροια είναι σημάδια ότι μπορεί οι σκύλοι να νιώθουν άγχος, ειδικά όταν βρίσκονται σε νέα περιβάλλοντα ή όταν μπαίνουν για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο

3. Όταν χάνουν αρκετό τρίχωμα και ειδικά όταν τρώνε το ίδιο τους το τρίχωμα. Χαρακτηριστικά το βλέπουμε αυτό σε σκύλους όταν μένουν μόνοι τους για πολλές ώρες στο σπίτι.

4. Αλλαγές στη διατροφή και στομαχικές διαταραχές. Το να τρώνε πολύ γρήγορα χωρίς μέτρο, το να μην τρώνε καθόλου, ή ακόμα και η παρουσία υδαρών ή ασχημάτιστων κοπράνων και της συχνής ούρησης, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να θεωρηθούν σημάδια στρες εφόσον έχουν αποκλειστεί τα παθολογικά αίτια από τον κτηνίατρό μας.

5. Το να κρύβεται σε συγκεκριμένα μέρη για πολλές ώρες την ημέρα. Πολλές φορές και ειδικά όσον αφορά ζώα που έρχονται από καταφύγια, τα βλέπουμε να διαλέγουν ένα συγκεκριμένο μέρος για να πάνε και να μένουν εκεί τις πρώτες μέρες. Μπορεί να μην βγαίνουν έξω για να πιουν νερό, για να φάνε.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις το βασικότερο που πρέπει να καταλάβει ο κηδεμόνας είναι το εξής:

«Τι είναι αυτό που προκαλεί το στρες στον σκύλο μας;»

Δηλαδή ποια είναι η πηγή αυτής της συμπεριφοράς και τι μπορεί να κάνει για να τον βοηθήσει να τη διαχειριστεί. Η κατανόηση της αιτίας του στρες μπορεί να μας δείξει τον τρόπο να επιλύσουμε το πρόβλημα.

1. Φροντίζουμε από μικρή ηλικία να εκθέτουμε τα κουτάβια μας κλιμακωτά σε προστατευμένο περιβάλλον σε ήχους και σε ανθρώπους και να επιβραβεύουμε την ήρεμη και χαλαρή συμπεριφορά τους.

2. Από μικρή ηλικία επίσης τους παρουσιάζουμε καινούρια περιβάλλοντα και εισάγουμε τη βόλτα με το αυτοκίνητο στην καθημερινότητά τους.

3. Προσπαθούμε να αυξάνουμε σταδιακά τον χρόνο που μένει ο σκύλος μας μόνος του στο σπίτι ξεκινώντας με μερικά λεπτά μέσα στην ημέρα.

4. Ακολουθούμε συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες και ενημερώνουμε τον κτηνίατρο σε περίπτωση που παρατηρήσουμε αλλαγές στη διατροφή ή στα κόπρανα του σκύλου.

5. Όταν το σκυλάκι μας έρχεται στο σπίτι τις πρώτες μέρες του δίνουμε το χώρο και το χρόνο να νιώσει ασφάλεια ακολουθώντας μία συγκεκριμένη ρουτίνα.

Παρότι συχνά δυσκολεύει την καθημερινότητά μας και αυτή του σκύλου μας, τα καλά νέα είναι ότι το στρες αντιμετωπίζεται, ιδιαίτερα άμα καταφέρουμε να εντοπίσουμε τις πηγές του.

Πηγή: topetmou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ