Γιατί στις γάτες αρέσει να ξύνουν τα νύχια τους στα έπιπλα

Ίσως έχετε παρατηρήσει αυτή τη συνήθεια των γατών να ξύνουν τα έπιπλα με τα νύχια τους.

Αν, μάλιστα, είστε γατογονιός, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε έρθει αντιμέτωπος με εικόνες γρατζουνισμένων επίπλων και να έχετε πάθει σοκ για το πώς ένα τόσο μικρό πλάσμα μπορεί να προκαλέσει μια τόσο μεγάλη ζημιά. Ειδικά αν τα έπιπλα που άφησε πάνω τους τα σημάδια του είναι αγαπημένα και ολοκαίνουργια.

Μια ακόμη απορία που μπορεί να έχετε, είναι γιατί ενώ υπάρχει στο δωμάτιο το καλύτερο και μεγαλύτερο ονυχοδρόμιο της αγοράς, το αιλουροειδές σας κατοικίδιο εξακολουθεί να επιδίδεται στο συγκεκριμένο άθλημα, το γρατζούνισμα των επίπλων δηλαδή.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πως το να ξύνει τα νύχια της μια γάτα, είναι συμπεριφορά έμφυτη και πολύ σημαντική για εκείνη. Και όπως όλες της οι συμπεριφορές εξηγούνται, έτσι και η συγκεκριμένη συμπεριφορά των γατών έχει αναπτυχθεί για κάποιους λόγους.

Ας τους δούμε λοιπόν!

● Μαρκάρισμα περιοχής: Αν βρίσκετε πού και πού γρατζουνιές στα έπιπλα, να ξέρετε ότι η γάτα σας δεν το κάνει για να σας εκνευρίσει (μάλλον). Οι γάτες έχουν στα πόδια τους αρωματικούς αδένες και όταν ξύνουν αντικείμενα απελευθερώνονται ορισμένες οσμές. Οπότε, με αυτόν τον τρόπο «μαρκάρουν» την περιοχή τους. Είναι πολύ πιθανό να στοχεύουν σε έπιπλα που χρησιμοποιούνται τακτικά, όπως είναι οι καναπέδες ή οι πολυθρόνες, επειδή νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και ανακουφίζονται από το άγχος, αφήνοντας τη μυρωδιά τους επάνω σε αντικείμενα. Κάνουν το σπίτι σας, σπίτι τους. Όχι ότι δεν είναι, αλλά έτσι το νιώθουν ακόμη πιο πολύ δικό τους.

● Λιμάρισμα νυχιών: Όπως κι εμείς οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες θέλουν να διατηρούν τα νύχια τους όμορφα και υγιή. Εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια λίμα για να τα λιμάρουμε. Εκείνες όμως; Χρησιμοποιούν σα λίμα τα έπιπλα του σπιτιού. Και τι καλύτερο από την πλάτη του καναπέ ή την ξύλινη βιβλιοθήκη; Ξύνοντας τα νύχια τους πάνω τους, τα διατηρούν κοφτερά, σε άριστη κατάσταση και ιδανικό μήκος, και αποβάλλουν ανεπιθύμητα εξωτερικά περιβλήματα. Προτιμούν τα έπιπλα γιατί είναι κάθετα και έχουν λείες επιφάνειες, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για ακόνισμα.

● Πλήξη: Μερικές φορές, οι γάτες όταν βαριούνται και δεν έχουν τι να κάνουν, ξύνουν τα έπιπλα. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις γάτες που δε λαμβάνουν την πνευματική διέγερση που χρειάζονται, όποτε αρχίζουν και αισθάνονται πλήξη. Επομένως, αν πιστεύετε πώς το κατοικίδιό σας επιδεικνύει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά για αυτό το λόγο, καλό είναι να αρχίσετε να του δίνετε περισσότερη προσοχή και να του αφιερώσετε λίγο χρόνο παραπάνω μέσα στην ημέρα για να εκτονωθεί όσο χρειάζεται.

● Τέντωμα: Οι γάτες αγαπούν να τεντώνουν το ευέλικτο σώμα τους. Σίγουρα έχετε δει το αγαπημένο σας γατί να τεντώνει τα μπροστινά του πόδια, να βγάζει τις νυχάρες του έξω, να χαμηλώνει το μπροστινό μέρος του σώματός του και να γίνεται ένα τέλειο τόξο. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, τα έπιπλα βρίσκουν την επιθυμητή αντίσταση για να τεντωθούν ακόμα καλύτερα και να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική αυτή η διάταση. Άρα οι γρατζουνιές στα έπιπλα είναι αναπόφευκτες.

Τελευταίες σκέψεις

Με το να κατανοήσετε τις φυσικές τάσεις των αιλουροειδών σας συντρόφων, μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τη χρυσή τομή ανάμεσα στις έμφυτες συμπεριφορές και στην προστασία των επίπλων σας. Η κατάλληλη διαχείριση των ενστίκτων για το ξύσιμο των νυχιών της γάτας, είναι ένα βήμα πιο κοντά προς την υπεύθυνη κηδεμονία της. Μόνο όταν καταλάβετε γιατί η γάτα σας ξύνει τα έπιπλα θα μπορέσετε να την ανακατευθύνετε σε κάποια άλλη δραστηριότητα. Θα χρειαστείτε υπομονή, συνέπεια και θετική εκπαίδευση για να βρείτε την τέλεια ισορροπία.

Πηγή: topetmou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ