Αποσύρουν εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Πώς έχασε ο Μπακογιάννης

Την απόσυρση από την αγορά του εμβολίου της κατά της COVID-19, Vaxzevria, ανακοίνωσε η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca επισημαίνοντας ότι είναι μια απόφαση που πήρε για εμπορικούς λόγους, καθώς πλέον έχει αναπτυχθεί υπερπληθώρα εμβολίων που καλύπτουν διαφορετικά στελέχη και παραλλαγές του ιού, οδηγώντας σε πτώση της ζήτησης. H απόφαση όμως αυτή έρχεται μετά την παραδοχή της εταιρείας για σπάνιες μεν, αλλά επικίνδυνες, ακόμα και θανατηφόρες, παρενέργειες του εμβολίου της. Το εμβόλιο εκτιμάται πως έσωσε εκατομμύρια ζωές στη διάρκεια της πανδημίας. Επαινέθηκε από ηγέτες σαν τον Μπόρις Τζόνσον και τον Μάριο Ντράγκι. Στον αγώνα δρόμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το εμβόλιο αναπτύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: μια διαδικασία που υπό κανονικές συνθήκες διαρκεί περίπου δέκα χρόνια επιταχύνθηκε και το σκεύασμα κυκλοφόρησε σε περίπου δέκα μήνες. Τον Νοέμβριο του 2020 προβλήθηκε ως ένα «εμβόλιο για τον κόσμο», καθώς ήταν πολύ φθηνότερο και πιο εύκολο να αποθηκευτεί από άλλα εμβόλια κατά της COVID και ο φαρμακευτικός κολοσσός AstraZeneca προχώρησε σε μαζική παραγωγή.

Οι θρομβώσεις

Ωστόσο, τη φήμη του έπληξαν ασυνήθιστες περιπτώσεις θρομβώσεων που καταγράφηκαν ως μια σπάνια παρενέργεια, γνωστή ως σύνδρομο TTS. Το σπάνιο σύνδρομο εμφανίστηκε σε περίπου δύο έως τρία άτομα ανά 100.000 που εμβολιάστηκαν με το Vaxzevria. Στις 7 Μαΐου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι το εμβόλιο δεν είναι πλέον εγκεκριμένο για χρήση.

«Σύμφωνα με ανεξάρτητους υπολογισμούς, πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν μόνο τον πρώτο χρόνο χρήσης και πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παρασχέθηκαν παγκοσμίως» ανέφερε η ανακοίνωση της AstraZeneca. «Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως κρίσιμο συστατικό για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ