Ενσωμάτωση Μεταναστών στην ΕΕ: Η Κρίση, Το Έργο Ploutos και ο Ενισχυτικός Ρόλος της Innovation Hive

Η ενσωμάτωση στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν τόσο οι υπήκοοι τρίτων χωρών (ΥΤΧ), όσο και οι τοπικές κοινότητες και οι δημόσιες αρχές. Σε ένα περιβάλλον που επηρεάζεται δραματικά από τη μεταναστευτική κρίση, η ανάγκη για γλωσσική και πολιτιστική διαμεσολάβηση κρίνεται απαραίτητη. Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο Ploutos μέσα από την ανάπτυξη επιμορφωτικών προγραμμάτων και εργαλείων, διαμορφώνει ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την οικοδόμηση γνώσεων και δεξιοτήτων, ενισχύοντας την ένταξη μεταναστών και αιτούντων ασύλου στις κοινότητες υποδοχής τους.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στην Κροατία, συζητήθηκαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του έργου. Εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαλεία όπως η Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, το Πρόγραμμα Εντατικής Εκπαίδευσης «Επιχείρηση Πρακτικής Άσκησης» και η Εκπαίδευση Μεντόρων θα βοηθήσουν στην ομαλή ένταξη των νεοαφιχθέντων μεταναστών και προσφύγων.

Πιο συγκεκριμένα, για την αποτελεσματικότερη επικοινωνία μεταξύ χρηματοπιστωτικών-κρατικών ιδρυμάτων, και νεοεισαχθέντων ΥΤΧ, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας δώδεκα εβδομάδων, με θέμα τη διερμηνεία. Με περισσότερους από σαράντα διερμηνείς από έξι ευρωπαϊκές χώρες, το πρόγραμμα αποτέλεσε γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ υπηκόων τρίτων χωρών, δημόσιων διοικήσεων και άλλων οργανισμών.

Η Πύλη της ψηφιακής κοινότητας, αποτελεί ένα ακόμη ενδιαφέρον εργαλείο του έργου, που σχεδιάζεται για να παρέχει κατάρτιση σε υπηκόους τρίτων χωρών σχετικά με την ίδρυση μιας μικρομεσαίας επιχείρησης. Αναλυτικότερα, οι χρήστες θα μπορούν να εφαρμόσουν πρωτοβουλίες  που σχετίζονται με την ίδρυση, ανάπτυξη  και τη λειτουργία μιας επιχείρησης, αίτηση για μικροδάνεια, μισθοδοσία κ.α. Η πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί στα μαθήματα του προγράμματος εντατικής εκπαίδευσης «Επιχείρηση Πρακτικής Άσκησης».

Η Innovation Hive αναγνωρίζει τα δικαιώματα των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και υπογραμμίζει τη αναγκαιότητα ύπαρξης ενός πιο δίκαιου και συνεκτικού κοινωνικού πλαισίου. Με τη συμμετοχή μας σε δράσεις όπως η παραπάνω, προωθούμε τη δημιουργία συνθηκών που εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή για όλους, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον κοινωνικής δικαιοσύνης.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ