Γιατί δεν πρέπει να παίζετε με μπαλάκι του τένις με τον σκύλο σας

Όταν σκέφτεστε τα κλασικά παιχνίδια για σκύλους, το παιχνίδι με μπαλάκια του τένις είναι από τα πρώτα που σας έρχονται στο μυαλό. Είναι μια διασκεδαστική, οικονομική επιλογή, που πολλοί κηδεμόνες σκύλων προτιμούν. Παρόλα αυτά, λόγω της μεγάλης δημοτικότητας που έχουν τα μπαλάκια του τένις, όλο και περισσότεροι έχουν σταματήσει να αναρωτιούνται: Είναι οι μπάλες του τένις επικίνδυνες για τους σκύλους;

Γενικά επειδή είναι δύσκολο να σας εγγυηθεί κάποιος την ασφάλεια οποιουδήποτε προϊόντος για κατοικίδια ζώα, θα πρέπει εσείς να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή ώστε να δίνετε κάτι στον σκύλο σας που εμπιστεύεστε απόλυτα. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε και να ψάξετε να μάθετε για τα αντικείμενα με τα οποία παίζει ο σκύλος σας. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και με τα μπαλάκια του τένις.

Πρέπει τα σκυλιά να παίζουν με μπάλες του τένις; Και τι γίνεται με τα άλλα δημοφιλή παιχνίδια;

Παρόλο που υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στο παιχνίδι με μπαλάκια του τένις εντούτοις ενέχουν πολλούς κινδύνους που ίσως δεν γνωρίζετε. Η ομάδα του Animal Dental Care and Oral Surgery συγκέντρωσε μερικά χρήσιμα πράγματα σχετικά με τους κρυφούς κινδύνους που έχουν τα περιβόητα αυτά μπαλάκια του τένις.

Το επικίνδυνο χνουδωτό υλικό

Τα σκυλιά μπορεί να μην το καταλάβουν ενώ διασκεδάζουν, αλλά το κίτρινο χνουδωτό υλικό που έχει η μπάλα του τένις ενδέχεται να προσκολληθεί στο σμάλτο των δοντιών τους, προκαλώντας ένα αποτέλεσμα που μοιάζει με γυαλόχαρτο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών τους. Δεδομένου ότι πολλές φυλές σκύλων είναι επιρρεπείς σε οδοντικά προβλήματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εκτίθενται σε περιττές ζημιές όπως αυτή.

Ο σκύλος μπορεί να πνιγεί από ένα μπαλάκι του τένις ή τα κομμάτια του

Παρά το κάπως μεγάλο μέγεθος, τα σκυλιά μπορούν να πνιγούν με μια μπάλα του τένις, είτε καταπίνοντάς την ολόκληρη είτε σε κομμάτια. Εάν το κουτάβι σας καταφέρει να χωρέσει ολόκληρη την μπάλα στο στόμα του, μπορεί και να την καταπιεί. Δεδομένου ότι τα σκυλιά έχουν πολύ ισχυρό δάγκωμα, μπορούν να πιέσουν την μπάλα αρκετά δυνατά ώστε να την ανοίξουν ή να την πετάξουν πίσω στο λαιμό τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των αεραγωγών ή του εντέρου, και τα δύο απειλητικά για τη ζωή τους.

Ακόμη και τα μικρά σκυλιά κινδυνεύουν. Δεν τους είναι δύσκολο να απογυμνώσουν το κίτρινο χνουδωτό υλικό της μπάλας, το οποίο μπορεί επίσης να σφηνωθεί στο στόμα, το λαιμό ή τα έντερα.

Οι μπάλες τένις μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες

Και πάλι, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι μπάλες του τένις δεν έχουν σχεδιαστεί ως παιχνίδια για να μασάνε τα σκυλιά, αλλά για να χρησιμοποιούνται στο τένις. Εξαιτίας αυτού, δεν υπάρχουν κανονισμοί όσον αφορά την κατασκευή τους, οπότε δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν μια μάρκα είναι ασφαλέστερη από μια άλλη.

Από την άλλη, αν νομίζετε ότι οι μπάλες του τένις που φτιάχνονται για σκύλους είναι ασφαλέστερες, ξανασκεφτείτε το. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν καθόλου πρότυπα ασφαλείας ή κανονισμοί κατασκευής για τα παιχνίδια σκύλων. Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, οι γονείς κατοικίδιων διαπίστωσαν ανησυχητικά επίπεδα μολύβδου σε παιχνίδια μαζικής παραγωγής. Μεταξύ αυτών ήταν και οι μπάλες του τένις.

Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μπάλες του τένις που κατασκευάζονται ειδικά για κατοικίδια ζώα ήταν πιο πιθανό να περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων του αρσενικού και του χλωρίου. Στην πραγματικότητα, από όλες τις μπάλες του τένις που εξετάστηκαν το 2009 από το Κέντρο Οικολογίας που έχει έδρα στο Μίσιγκαν, όλες βρέθηκαν με τοξίνες. Και δυστυχώς ήταν φτιαγμένες για χρήση σε κατοικίδια ζώα.

Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη κανονισμοί ασφαλείας, ορισμένα παιχνίδια βρέθηκαν σε όλες τις μελέτες να είναι απαλλαγμένα από χημικά, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιχνιδιών που κατασκευάζονται από μεγάλες και αξιόπιστες μάρκες. Αυτά αναζητήστε.

Τι μπορείτε να κάνετε εναλλακτικά

Πάρτε μια κάλτσα, για παράδειγμα, και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε! Βάζοντας μια μπάλα του τένις μέσα σε μια κάλτσα και δένοντας έναν ή δύο κόμπους για να κρατήσετε την μπάλα μέσα, ελαχιστοποιείτε πολλούς από τους κινδύνους που συνοδεύουν αυτό το δημοφιλές παιχνίδι. Μη φοβάστε να γίνετε δημιουργικοί. Εξακολουθείτε όμως να επιβλέπετε τον σκύλο σας καθώς παίζει. Το ύφασμα της κάλτσας μπορεί να είναι ανθεκτικό, αλλά εξακολουθεί να μπορεί να σκιστεί και να βρεθεί χωρίς να το καταλάβετε στην κοιλιά του.

Όσο ανησυχητικά και αν είναι τα ευρήματα σχετικά με τις κανονικές μπάλες του τένις, μην ανησυχείτε! Έχετε πολλές ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις. Μπορείτε επίσης πάντα να ζητήσετε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας για αυτό.

Πηγή: topetmou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ