Βάζει πάγο στον Βελόπουλο, καταδικάζει τα χαστούκια της Νίκης

Βάζει πάγο στον Βελόπουλο, καταδικάζει τα χαστούκια της Νίκης

Η πικρία και η έντονη ενόχληση του Αρχιεπισκόπου αλλά και της Ιεραρχίας για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, είναι νωπή. Άλλωστε δεν πέρασε πολύς καιρός από την αποστολή των εγκυκλίων στις ενορίες ότι η Εκκλησία δεν συμφωνεί με τη νομοθετική ρύθμιση, είναι ακόμη φρέσκια η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το πως θα εορταζόταν η Κυριακή της Ορθοδοξίας, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, στη Μονή Πετράκη και όχι στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας.

Οι σχέσεις κράτους-Εκκλησίας ήταν σε βαθιά κρίση με αφορμή το σχέδιο νόμου που άναψε το πράσινο φως για τη δημιουργία οικογένειας μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ρύθμιση που η Εκκλησία δεν μπορεί να αποδεχτεί.

Αυτό όμως είναι το ένα σκέλος της πραγματικότητας, γιατί το δεύτερο είναι αυτό που άλλαξε το “κλίμα” μεταξύ Εκκλησίας και πολιτείας: Η προσπάθεια κάποιων να οικειοποιηθούν την πίστη αλλά και να χειραγωγήσουν τη συμπεριφορά εκείνων που ακόμη και αν ψήφισαν το σχέδιο νόμου, επιθυμούν να πάνε στην Εκκλησία τις ημέρες που έρχονται. Αλλά και όσων επιθυμούν να προκληθεί ένταση μεταξύ πιστών και βουλευτών στις ενορίες όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι κόκκινες γραμμές

Αυτή η πραγματικότητα έγινε αντιληπτή από τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος σε αυστηρό τόνο, λίγο πριν την συνάντηση του χθες με τον πρωθυπουργό στο Δήλεσι σε σχολική δομή της Αρχιεπισκοπής, έκανε λόγο για μικροπρέπειες, έβαλε κόκκινες γραμμές και “φρέναρε” όσους θέλουν να γίνουν πωλητές της πίστης.

“Έχουμε τις σταθερές γραμμές μας και οι σταθερές γραμμές μας είναι το Ευαγγέλιο, ο λόγος του Θεού, οι θέσεις της Εκκλησίας. Πέρα από αυτές τις θέσεις δεν μπορούμε να μετακινήθουμε. Δεν κάνουμε επομένως ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος , ούτε αυτό που θα μας πει ο οποισδήποτε πολιτικός” είπε ο Αρχιεπίσκοπος, απαντώντας σε όσα είχε πει προ ημερών ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, από το βήμα της βουλής, ζητώντας από τους βουλευτές που έχουν ψηφίσει το σχέδιο νόμου να μην πάνε στην Εκκλησία, αν δεν έχουν μετανοήσει, γιατί διχάζουν τον λαό.

Η δήλωση του κ. Ιερώνυμου ήταν τόσο σαφής που δεν χώρεσε περιθώριο παρερμηνείας. Η Εκκλησία έχει την άποψη της, και η κυβέρνηση τη δική της. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τη γνώμη του άλλου. Αυτό που πρέπει όμως να κάνουν τα δύο μέρη, είναι να συνεργάζονται. Σε ερώτηση δε των δημοσιογράφων για το εάν υπάρχει “χριστιανόμετρο”-φράση που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξη του προχθές στον ΣΚΑΙ- απάντησε αρνητικά: “Όχι ποτέ. Μόνο η αγάπη, η συγχώρεση, η συναδέλφωση και η συνεργασία. Ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, ιδιαίτερα αυτές τις ώρες είναι απαραίτητη η συνεργασία. Πολλά πράγματα είναι αυτά που μας κάνουν να είμαστε διαφορετικοί, αλλά κοιτάμε πως μπορούμε με αυτή τη συνεργασία να πάμε μπροστά”.

Καταλλαγή

Το καλό κλίμα στην επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου και του Κ. Μητσοτάκη στην σχολική δομή περίσσεψε, και έγινε εμφανές και στις κοινές δηλώσεις των δύο ανδρών, οι οποίοι επέμειναν στην συνεργασία των δύο μερών, με τον Πρωθυπουργό να εξάρει τον ρόλο της Εκκλησίας και να υπερτονίζει πως τα λόγια του Αρχιεπισκόπου αντηχούν πιο επίκαιρα παρά ποτέ σήμερα. Καλά πληροφορημένες πηγές δεν αποκλείουν Μητσοτάκης και Αρχιεπίσκοπος θα συναντηθούν εκ νέου τη Μεγάλη Πέμπτη στην λειτουργία όπου θα διαβαστούν τα 12 Ευαγγέλια.

Διαβάστε ακόμη:

* Καβάλα: Χαστούκισαν βουλευτή της ΝΔ μέσα σε εκκλησία – ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν την επίθεση

* Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Εκκλησία δεν εκδικείται, αγαπάει, αλλά δεν φεύγει από τις θέσεις της

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς έχασε ο Μπακογιάννης

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ Ο Στέφανος Κασσελάκης ασχολείται με τη συσπείρωση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θέλει να…