Gen Z: Το… «βαρετό» τηλέφωνο είναι η συσκευή που επιλέγει η «αγχωμένη» γενιά –

Gen Z: Το… «βαρετό» τηλέφωνο είναι η συσκευή που επιλέγει η «αγχωμένη» γενιά

Το Boring Phone είναι ένα νέο κινητό χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πτυσσόμενο τηλέφωνο με το οποίο οι νέοι σκέφτονται να αντικαταστήσουν τα smartphone τους.

Το τελευταίο μοντέλο τράβηξε τρομερό ενδιαφέρον όταν παρουσιάστηκε αυτόν τον μήνα στην Εβδομάδα Σχεδιασμού του Μιλάνου.

Το κοινωνικό πείραμα των smartphone και τα παιδιά ζόμπι

Πρόκειται για ένα από τα «dumbphones», όπως ονομάζονται τα απλά τηλέφωνα σε αντίθεση με τα smartphones. Είναι μια νέα τάση που υιοθετεί η Gen Z η οποία φαίνεται να επιλέγει να στραφεί σε πιο ρετρό αντικείμενα.

«Πάντα μισούσα να είμαι διαθέσιμη σε όλους», λέει στον Guardian η Ράνα Άλι. Η 29χρονη η οποία είναι μουσικός παραγωγός, πρόσθεσε: «Η ιδέα ότι αν στείλεις ένα μήνυμα στο WhatsApp σε κάποιον και δεν ανταποκριθεί αμέσως, να σκέφτεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά. Είχα περιόδους που είχα smartphone, αλλά πάντα επανέρχομαι στο να έχω απλό τηλέφωνο».

Η νοσταλγία για το Nokia 3310, το τηλέφωνο με φαινομενικά αιώνια διάρκεια μπαταρίας, οδήγησε στην επανακυκλοφορία του το 2017, αλλά η έκρηξη ξεκίνησε πραγματικά στις ΗΠΑ πέρυσι και, κατά ειρωνικό τρόπο, τροφοδοτήθηκε από την ανάρτηση των TikTokers κάτω από το hashtag #bringbackflipphones.

Η HMD, η οποία βρισκόταν πίσω από την επανακυκλοφορία της Nokia, είδε τις πωλήσεις του flip phone να διπλασιάζονται μέχρι τον Απρίλιο του 2023, ενώ η Punkt, που προτιμά να τα τηλέφωνα με χαρακτηριστικά ή μινιμαλιστικά τηλέφωνα, έχει επίσης σημαντικές αυξήσεις στις πωλήσεις.

Ωστόσο, η Apple και η Samsung δεν απειλούνται ακόμη, σύμφωνα με τη Mintel. Εννέα στα 10 τηλέφωνα είναι smartphone και τα dumbphones παραμένουν εξειδικευμένα, δήλωσε ο Joe Birch, αναλυτής τεχνολογίας στην ερευνητική εταιρεία.

«Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η γενιά αλλάζει τη συμπεριφορά των smartphone, με ανησυχίες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της συνεχούς ψηφιακής σύνδεσης που οδηγεί σε αυτό», πρόσθεσε ο Birch. «Τρεις στους πέντε Gen-Zers λένε ότι θα ήθελαν να είναι λιγότερο συνδεδεμένοι με τον ψηφιακό κόσμο, για παράδειγμα».

Βγαίνοντας offline

Αυτή η κίνηση προς το offlining, ή τον ψηφιακό μινιμαλισμό, φαίνεται επίσης στη φθίνουσα χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τη Gen Z.

Είναι η μόνη γενιά της οποίας ο χρόνος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει πέσει από το 2021, σύμφωνα με την GWI, μια άλλη ερευνητική εταιρεία, αν και οι ηλικιωμένοι κάνουν επίσης ψηφιακή αποτοξίνωση – συμπεριλαμβανομένου του Lars Silberbauer, του επικεφαλής μάρκετινγκ της HMD. «Τις πρώτες τέσσερις ώρες, νιώθεις λίγο άγχος», είπε. «Αλλά ξαφνικά αρχίζεις να εστιάζεις και επιστρέφεις σε συμπεριφορές που είχες».

Το πρόβλημα με το offline είναι ότι ο κόσμος γίνεται όλο και πιο δύσκολος για τους ανθρώπους χωρίς smartphone. Υπάρχουν 2,4 εκατομμύρια νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας και 2 εκατομμύρια νέοι άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε μια συσκευή εκμάθησης, δήλωσε η Hannah Whelan, συντονίστρια του Data Poverty Lab στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Good Things.

«Οι περισσότερες βασικές υπηρεσίες είναι πλέον διαδικτυακές – εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη», είπε. Τα άτομα που δεν μπορούν να σαρώσουν έναν κωδικό QR για να συμπληρώσουν μια φόρμα ή να παραγγείλουν φαγητό βρίσκονται τουλάχιστον σε μειονεκτική θέση και ορισμένα συστήματα το απαιτούν.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ