SMIC: Βουτιά στα έσοδα του μεγαλύτερου κατασκευαστή ημιαγωγών της Κίνας –

SMIC: Βουτιά στα έσοδα του μεγαλύτερου κατασκευαστή ημιαγωγών της Κίνας

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ της Κίνας, SMIC, προειδοποίησε την Παρασκευή για ένταση του ανταγωνισμού στη βιομηχανία ημιαγωγών, καθώς τα κέρδη της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο κινήθηκαν χαμηλότερα από τις προσδοκίες.

«Ο ανταγωνισμός στον κλάδο είναι ολοένα και πιο έντονος και η τιμολόγηση για τα βασικά προϊόντα ακολουθεί βασικά τις τάσεις της αγοράς», τόνισε σε ανακοίνωσή της η SMIC κατά τη διάρκεια παρουσίασης των εταιρικών αποτελεσμάτων της.

ΗΠΑ: Απαγορεύει την πώληση chip στην Huawei

«Η εταιρεία εκπληρώνει τη [μακροπρόθεσμη άποψή της] κατασκευάζοντας ποιοτικές τεχνολογικές πλατφόρμες που κυριαρχήσει στην ηπειρωτική Κίνα για δύο περίπου γενιές», επισήμανε η SMIC.

Η SMIC, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ μέσω συμβολαίων στην Κίνα, θεωρείται κρίσιμη εταιρεία για τις φιλοδοξίες του Πεκίνου να μειώσει την εξάρτηση από το εξωτερικό στην εγχώρια βιομηχανία ημιαγωγών του, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στοχεύουν στον περιορισμό της τεχνολογικής ισχύος της Κίνας.

Να σημειωθεί πάντως ότι η SMIC υστερεί σε σχέση με την TSMC της Ταϊβάν και την Samsung Electronics της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με αναλυτές.

Τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου της εταιρείας μειώθηκαν κατά 68,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 71,79 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών της LSEG για υποχώρηση στα 80,49 εκατομμύρια δολάρια.

Το μικτό περιθώριο μειώθηκε στο 13,7% το τρίμηνο –το χαμηλότερο που έχει καταγράψει ποτέ η εταιρεία εδώ και σχεδόν 12 χρόνια– σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Τα έσοδα για το πρώτο τρίμηνο ήταν 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 19,7% από πέρυσι, καθώς οι πελάτες είχαν αποθέματα τσιπ, σύμφωνα με την SMIC. Η επίδοση αυτή ξεπέρασε εύκολα την εκτίμηση της LSEG για έσοδα 1,69 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Το πρώτο τρίμηνο, η βιομηχανία IC [ολοκληρωμένων κυκλωμάτων] βρισκόταν ακόμα στο στάδιο της ανάκαμψης και το απόθεμα των πελατών βελτιώθηκε σταδιακά. Σε σύγκριση με πριν από τρεις μήνες, έχουμε παρατηρήσει ότι οι πελάτες μας παγκοσμίως είναι πιο πρόθυμοι να δημιουργήσουν απόθεμα», επισήμανε η SMIC την Παρασκευή.

Οι πελάτες δημιουργούν απόθεμα για να προετοιμαστούν για τον ανταγωνισμό και να ανταποκριθούν στη ζήτηση της αγοράς, όπως εκτίμησε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι δεν μπόρεσε να εκπληρώσει μερικές εσπευσμένες παραγγελίες το πρώτο τρίμηνο καθώς ορισμένες γραμμές παραγωγής λειτουργούσαν σχεδόν με τη μέγιστη δυναμικότητά τους.

Τα τσιπ της SMIC χρησιμοποιούνται ευρέως σε αυτοκίνητα, smartphone, υπολογιστές, τεχνολογίες Διαδικτύου των Πραγμάτων και άλλα. Περισσότερο από το 80% των εσόδων της το πρώτο τρίμηνο προήλθε από πελάτες στην Κίνα.

Προετοιμασία για τον ανταγωνισμό

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της, η εταιρεία τόνισε ότι δίνει προτεραιότητα σε τομείς όπως η βελτίωση της δυναμικότητας στην παραγωγή και στις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης για επενδύσεις.

″[Για να] διασφαλιστεί ότι η εταιρεία θα διατηρήσει την ηγετική της θέση στον έντονο ανταγωνισμό της αγοράς και να μεγιστοποιήσει την προστασία των συμφερόντων των επενδυτών… σχεδιάζει να μην πληρώσει μερίσματα για το έτος 2023», διαμήνυσε η SMIC.

«Πιστεύουμε ότι εφόσον υπάρχει ζήτηση από τους πελάτες μαζί με την τεχνολογία και την ετοιμότητά μας, μπορούμε τελικά να είμαστε μεγαλύτεροι, καλύτεροι και ισχυρότεροι παρά τον έντονο ανταγωνισμό».

Η εταιρεία αναμένει ότι τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου θα αυξηθούν κατά 5% έως 7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο λόγω ισχυρής ζήτησης, ενώ το μικτό περιθώριο θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω μεταξύ 9% και 11%.

Η εταιρεία τοποθετήθηκε σε μαύρη λίστα από τις ΗΠΑ το 2020, λόγω της οποίας οι επιχειρήσεις έπρεπε να υποβάλουν αίτηση για άδεια προτού μπορέσουν να πουλήσουν στην SMIC, περιορίζοντας την ικανότητά της να αποκτήσει συγκεκριμένη τεχνολογία των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων, μια ανάλυση του smartphone Mate 60 Pro της κινεζικής τεχνολογίας Huawei που κυκλοφόρησε πέρυσι αποκάλυψε ότι λειτουργεί με ένα τσιπ 7 νανομέτρων κατασκευασμένο από την SMIC. Το smartphone φαίνεται επίσης να υποστηρίζει συνδεσιμότητα 5G παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αποκόψουν τη Huawei από βασικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των τσιπ 5G.

Η TSMC και η Samsung ξεκίνησαν τη μαζική παραγωγή τσιπ 7 νανομέτρων το 2018 και σήμερα κατασκευάζουν τσιπ 3 νανομέτρων — ένα μικρότερο μέγεθος που υποδηλώνει πιο προηγμένη τεχνολογία.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ