Το φετινό “πορτοφόλι” των τουριστών

Δυναμική "επιστροφή" των τουριστών από την Γερμανία το καλοκαίρι του 2024

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Πρόκειται για έναν από τους πιο κρίσιμους “δείκτες” που παρακολουθούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, καθώς καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τόσο την πορεία των τουριστικών εσόδων της χρονιάς, ενώ δίνει και την εικόνα του εισοδηματικού επιπέδου των ξένων επισκεπτών που έρχονται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των επισκεπτών από το εξωτερικό στο πρώτο δίμηνο έφτασε στα 387 ευρώ, αυξημένη κατά 3,3% σε σύγκριση με πέρσι, όταν ήταν στα 375 ευρώ. Παράλληλα, είναι μεγαλύτερη και σε σύγκριση με το 2019, όταν η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μη επισκεπτών ήταν 378 ευρώ κατά το ίδιο διάστημα.

Δεν είναι ίδια όμως η εικόνα, εάν εξετάσουμε μεμονωμένα το Φεβρουάριο, όταν η μέση δαπάνη φέτος ήταν 400 ευρώ. Πέρσι ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη στα 413 ευρώ, όπως και το 2019 που είχε φτάσει στα 414 ευρώ.

Το “τοπίο”, όπως σημειώνουν ξενοδόχοι και επιχειρήσεις του χώρου, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, καθώς τώρα μπαίνουμε ουσιαστικά στην “καρδιά” της τουριστικής σεζόν και ανοίγουν οι νησιωτικοί προορισμοί και τα καταλύματα εποχιακής λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση, περιμένουν με αγωνία πως θα εξελιχθεί το τουριστικό καλάθι, με τις προοπτικές εντούτοις να είναι πολύ θετικές για την πορεία των εσόδων, παρά την άνοδο των τιμών (υπενθυμίζεται πως οι τιμές στα συμβόλαια των ξενοδόχων με τους tour operators είναι κατά 10% ακριβότερες σε σύγκριση με πέρσι).

Πηγές της αγοράς, εάν και αποφεύγουν να κάνουν εκτιμήσεις και προβλέψεις αναφορικά με τους στόχους των εσόδων, εμφανίζονται αισιόδοξοι πως- εκτός σημαντικού απροόπτου- θα πάμε καλύτερα σε επίπεδο εισπράξεων σε σχέση με πέρσι, όταν στο ταμείο είχαν μπει 20,459 δισ. ευρώ. Το Φεβρουάριο πάντως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν νέα αύξηση 22,2% φτάνοντας στα 291,4 εκατ. ευρώ, ενώ στο δίμηνο τα έσοδα ήταν 570 εκατ. ευρώ, πάνω κατά 24,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. 

Και οι αφίξεις ήταν το ίδιο ενισχυμένες (η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε σε 721,3 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 26% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, ενώ στο δίμηνο αυξήθηκε κατά 20,7%, προσεγγίζοντας το 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες από το εξωτερικό ήδη).

Σημειώνεται τέλος πως το 2023 η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στην Ελλάδα ανήλθε σε 603 ευρώ, όταν το 2022 ήταν στα 620 ευρώ (μεταβολή -2,7%), ενώ το 2021 έφτανε στα 702 ευρώ. Σε σύγκριση με το 2019 όμως, τη χρονιά πριν την πανδημία, καταγράφηκε αύξηση, καθώς η μέση δαπάνη των ξένων επισκεπτών ανά ταξίδι ήταν 563 ευρώ. Οι διαφορές στο “πορτοφόλι” των τουριστών σε επίπεδο έτους σε σύγκριση με το δίμηνο, έγκεινται κατά βάση στη διάρκειας παραμονής τους στη χώρα μας. Για παράδειγμα, την άνοιξη έρχονται για ολιγοήμερες διακοπές και επισκέπτονται κυρίως την Αθήνα, ενώ το καλοκαίρι η παραμονή ξεπερνά τη μία εβδομάδα.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ