Κατασκοπεία και χρηματισμός από Πεκίνο και Μόσχα;

Κατασκοπεία και χρηματισμός από Πεκίνο και Μόσχα;

Δυόμισι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας AfD βυθίζεται στο σκάνδαλο κατασκοπείας με πρωταγωνιστή στενό συνεργάτη του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος Μαξιμίλιαν Κραχ. Ο συνεργάτης του ευρωβουλευτή, κινεζικής καταγωγής, γερμανός υπήκοος, Γιαν Γκ., είναι από προχθές προφυλακισμένος, κατηγορούμενος για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας. Οχι μόνον κατασκόπευε αντικεθεστωτικούς Κινέζους, αλλά ως συνεργάτης του ευρωβουλευτή Κραχ διοχέτευε στις μυστικές υπηρεσίες του Πεκίνου και πληροφορίες από τo Ευρωκοινοβούλιο.

Η ηγεσία του AfD κάλεσε επειγόντως χθες τον Μαξιμίλιαν Κραχ στο Βερολίνο για εξηγήσεις. Η συνάντηση με το δίδυμο του προεδρείου Αλις Βάιντελ και Τίνο Χρουπάλα, κράτησε μόλις 20 λεπτά. Συμφώνησαν να γίνει χωρίς τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Κραχ η κεντρική εκδήλωση το Σάββατο για την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας. Επιπλέον, δεν θα μεταδοθούν προεκλογικά βίντεο με τον Κραχ και θα αποσυρθούν οι σχετικές αφίσες.

Αλλά και χωρίς αφίσες και προεκλογικά σποτ, ο Κραχ παραμένει το πρόσωπο του ακροδεξιού AfD για τις ευρωεκλογές. «Η συνομιλία με τους δύο αρχηγούς του κόμματος ήταν πολύ φιλική, εποικοδομητική, με την αρμόζουσα σοβαρότητα για το θέμα» είπε ο Κραχ μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο. «Αν όμως πιστεύετε ότι αυτό είναι το τέλος της υποψηφιότητάς μου, τότε θα πρέπει να σας απογοητεύσω», τόνισε στους δημοσιογράφους, «είμαι και θα παραμείνω ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου». Φυσικά, διακόπτει αμέσως τη σχέση με τον προφυλακισμένο συνεργάτη του, αλλά ο ίδιος δεν έχει «κάτι επιλή

Ο Μαξιμίλιαν Κραχ είναι από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη του AfD με ακραία πολωτικό λόγο. Σε βιβλίο του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, αλλά και σε δημόσιες εμφανίσεις του προβάλλει έντονα ξενοφοβικές, ρατσιστικές και αντιφεμινιστικές απόψεις, π.χ. περί βιολογικής αδυναμίας της γυναίκας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις υψηλόβαθμων αξιωμάτων, εξ ου και η χαμηλή εκπροσώπηση γυναικών σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων.

Εχει επικριθεί εδώ και καιρό για την εγγύτητά του με την Κίνα, αλλά και για τις σχέσεις του με τη Ρωσία. Σε πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ είχε ανακριθεί από το FBI για ενδεχόμενη χρηματοδότησή του από το Κρεμλίνο. Μαζί του είχε 8.000 μετρητά, για τα οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τσάιτ», επικαλέστηκε αντιφατικές δικαιολογίες, μεταξύ άλλων, ότι «ξέχασε» την πιστωτική του κάρτα στις Βρυξέλλες.

Ο Μαξιμίλιαν Κραχ, διαγραμμένος δύο φορές από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα των ακροδεξιών «Ταυτότητα και Δημοκρατία» και με την υποψία της διαφθοράς, είναι η δεύτερη κραυγαλέα προβληματική περίπτωση για το AfD. Οι Αρχές της Τσεχίας αποκάλυψαν προ ημερών πληροφορίες ότι ο Πετρ Μπίστρον, δεύτερος στο ευρωψηφοδέλτιο του AfD, πήρε 20.000 ευρώ από φιλορωσικό δίκτυο.

Τυπικά είναι πλέον αργά για να αποσυρθούν οι Κραχ και Μπίστρον από τα ψηφοδέλτια, η προθεσμία για αλλαγές ψηφοδελτίων έληξε στις 18 Απριλίου. Το AfD οδεύει στις ευρωεκλογές με ένα ηγετικό δίδυμο που δεν έχει μόνο φιλορωσική και φιλοκινεζική στάση – αυτή είναι άλλωστε η γραμμή του AfD – αλλά έχουν και επικίνδυνες για τη Γερμανία και την ΕΕ διασυνδέσεις με τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ