ΛΑ.ΣΥ. Θεσσαλίας: Επερώτηση για τα προβλήματα των πλημμυροπαθών στο Σωτήριο Λάρισας

plummires

Λόγο για εγκατάλειψη των πλημμυροπαθών στο Σωτήριο Λάρισας κάνει η “Λαϊκή Συσπείρωση” καταθέτοντας σχετική ερώτηση στο περιφερειακό συμβούλιο μετά από επίσκεψη στο διπλά πλημμυρισμένο και καταστραμμένο Σωτήριο.

Ο επικεφαλής της “ΛΑ.ΣΥ”. κ. Τ. Τσιαπλές αναφέρει ότι “8 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, οι κάτοικοι έχουν εγκαταλειφθεί στα προβλήματά τους. Η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν μένουν πια σ’ αυτό, αφού τα περισσότερα σπίτια είναι καταστραμένα και οι αποζημιώσεις που τους δόθηκαν, ήταν ψίχουλα και δεν επαρκούν για να αγοράσουν νέα οικοσκευή και να τα επισκευάσουν. Αρκετοί απ’ αυτούς που αναγκάστηκαν να νοικιάσουν σπίτια σε γειτονικά χωριά ή στη Λάρισα, δεν έχουν πάρει ούτε το ισχνό επίδομα ενοικίου ή πήραν μόνο για ένα τρίμηνο.

Και δεν φτάνουν αυτά, η κυβέρνηση έστειλε σε αρκετούς το χρεωστικό του ΕΝΦΙΑ, ο δήμος τους στέλνει λογαριασμούς νερού, στα σπίτια που δεν κατοικούν και ειδοποιητήρια να κόψουν τα χόρτα στα οικόπεδά τους, αλλιώς τους απειλεί με πρόστιμα. Οι περισσότεροι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους φέτος, ίσως και για επόμενες χρονιές, μιας και πολλά είναι ακόμα πλημμυρισμένα, περιμένοντας μάταια την κυβέρνηση και την περιφέρεια, να απομακρύνουν τα νερά και άλλα είναι σκέτος λασπότοπος, με αποτέλεσμα να μην έχουν και εισόδημα.

Και επειδή αρκετοί αγρότες, όπως και απο άλλα χωριά, προκειμένου να επιβιώσουν, αναγκάστηκαν να δουλέψουν ως μισθωτοί, χάνουν ή κινδυνεύουν να χάσουν το 55% των επιδοτήσεων για τα χωράφια τους, εφόσον συμπληρώσουν 120 ημέρες ασφάλισης ως μισθωτοί ! Το εσωτερικό και το αγροτικό οδικό δίκτυο του χωριού παραμένει σε κακή κατάσταση.

Το Σωτήριο, όπως και άλλα χωριά της περιοχής, όπως καταμαρτυρούν οι πληγέντες κάτοικοι, παραμένουν εκτεθειμένα στον κίνδυνο μιας νέας πλημμύρας, αφού κανένα ουσιαστικό αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει γίνει απο την περιφέρεια στον Γκουσμπασανιώτη, στα ρέμματα απο την πλευρά του Μεγάλου Μοναστηρίου, ενώ μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί η μετατροπή της αποστραγγιστικής τάφρου που περνά δίπλα στο χωριό, σε τάφρο μεταφοράς νερού απο τον Πηνειό στην Κάρλα, με ανυψωμένα αναχώματα που εμποδίζουν το νερό να πέφτει σ’ αυτή ή προς τα χωράφια και να λιμνάζει στο χωριό, όπως έγινε στις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου”.

Η “ΛΑ.ΣΥ.” Θεσσαλίας ζητά από την περιφερειακή αρχή της Θεσσαλίας απαντήσεις για τα έργα απομάκρυνσης των νερών, αποκατάστασης των υποδομών, τις αποζημιώσεις κ.α.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ