ΕΕ: Δεν επαρκούν τα πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, λέει ο Έλληνας διοικητής

ΕΕ: Δεν επαρκούν τα πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, λέει ο Έλληνας διοικητής

Ο διοικητής της επιχείρησης «Aspides» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα, φέρεται να δήλωσε στους πολιτικούς του προϊσταμένους, ότι η ναυτική αποστολή στερείται πολεμικών πλοίων, ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιχειρήσεις της Ανσάρ Αλλάχ (ή Χούθι), όπως αναφέρει το Spiegel.

Η ναυτική αποστολή Aspides της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα δεν διαθέτει τη δύναμη των πολεμικών πλοίων που απαιτείται για την προστασία των πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ ή συνδέονται με αυτό, φέρεται να δήλωσε στις Βρυξέλλες ο διοικητής της επιχείρησης. Ενώ πλέον οι Χούθι απειλούν όλα τα πλοία.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν, επικαλούμενα τον Έλληνα ναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη, ότι η ναυτική επιχείρηση διαθέτει μόνο τρία πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά την απόσυρση της γερμανικής φρεγάτας Hessen.

Η γερμανική Hessen αποσύρθηκε από την Ερυθρά Θάλασσα στις 20 Απριλίου και έφτασε στο λιμάνι Wilhelmshaven στη βόρεια Γερμανία την Κυριακή. Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια εναλλαγή πλοίων, με τη φρεγάτα του Αμβούργου να πρόκειται να αποπλεύσει στην Ερυθρά Θάλασσα τον Αύγουστο. Την ίδια στιγμή έχουν φύγει και τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα από την περιοχή. Το αεροπλανοφόρο Άιζενχάουερ μάλιστα βρίσκεται στην Κρήτη.

Οι πρώτες 100 μέρες της επιχείρησης

Ο επιχειρησιακός διοικητής της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης αντιναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης υποστήριξε ότι η επιχείρηση Aspides κατάφερε να αψηφήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Υεμένης, υποστηρίζοντας ότι 96 εμπορικά πλοία προστατεύθηκαν με επιτυχία καθ’ όλη τη διάρκεια της διέλευσής τους στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Υεμένης αναχαιτίστηκαν.

Η ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, ωστόσο, γνώρισε μια βραχύβια και ασήμαντη «επιτυχία», εν μέσω της απουσίας πολεμικών πλοίων και της επίθεση των Χούθι, η οποία βρήκε τρόπο να εξουδετερώσει την αεράμυνα των Ασπίδων, καθιστώντας τις ευάλωτες σε οποιαδήποτε επιχείρηση. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετοπίζουν και οι ΗΠΑ.

Κατά συνέπεια, ο διοικητής δήλωσε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 πολεμικά πλοία για να συνοδεύσουν με ασφάλεια τα εμπορικά πλοία στο στενό Bab al-Mandab, καθώς και αεροπορική υποστήριξη. Ο υπάρχων στόλος, επαρκεί για να συνοδεύσει το πολύ τέσσερα πλοία την ημέρα.

Σύμφωνα με τον Βασίλειο Γρυπάρη, στις 29 Απριλίου, οι Χούθι κατάφεραν για πρώτη φορά να υπερκεραστεί η αεράμυνα των πλοίων της ΕΕ με ένα σμήνος από drones και να χτυπήσουν εμπορικό πλοίο. Στρατηγική που μπορεί να επαναληφθεί όποτε το επιλέξει η Ανσάρ Αλλάχ.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ