Η Eurovision απαγόρευσε τις παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα

Η Eurovision απαγόρευσε τις παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα

Οι διοργανωτές της Eurovision δήλωσαν ότι διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και φιλοπαλαιστινιακά σύμβολα κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού στο Μάλμε της Σουηδίας την επόμενη εβδομάδα.

Ο επικεφαλής επικοινωνίας του διαγωνισμού υποστήριξε ότι οι αγοραστές εισιτηρίων θα επιτρέπεται να επιδεικνύουν μόνο τις σημαίες των διαγωνιζόμενων χωρών – συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ – και τη σημαία του Pride.

«Απαγόρευση» σε οτιδήποτε θυμίζει την Παλαιστίνη;

Σε δήλωση τους στο Associated Press, ανέφεραν επίσης ότι ενδέχεται επίσης να απαγορευτούν «ρούχα, αντικείμενα ή αφίσες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα για να προβληθούν στις τηλεοπτικές οθόνες» με φιλοπαλαιστινιακά σύμβολα.

Οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμφιλεγόμενη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό, μετά τον αιματηρό πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, που συνεχίζεται από τον Οκτώβριο έπειτα από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που είχε ως αποτέλεσμα 1.200 άνθρωποι να πέσουν νεκροί.

Οι διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν στο κέντρο του Μάλμε, αρκετά χιλιόμετρα από την αρένα όπου θα διεξαχθεί η Eurovision.

Η συμμετοχή του Ισραήλ αποδείχθηκε επίσης αμφιλεγόμενη. Με τον αρχικό τίτλο «October Rain», το τραγούδι – που ερμήνευσε η Eden Golan – φάνηκε να περιέχει αναφορές στα θύματα των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και αποκλείστηκε λόγω παραβίασης των κανόνων περί πολιτικής ουδετερότητας – έπειτα από θύελλα αντιδράσεων-.

Έντονες επικρίσεις για την συμμετοχή του Ισραήλ

Αν και αρχικά το Ισραήλ απείλησε ότι θα αποσυρθεί από τον διαγωνισμό αν γίνουν αλλαγές, η έκκληση του ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ για «αναγκαίες προσαρμογές» ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή του Ισραήλ οδήγησε τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα KAN να συμφωνήσει στην τροποποίηση του τραγουδιού.

Στις 9 Μαρτίου επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό, αφού έγιναν αλλαγές στους στίχους και ο τίτλος του τραγουδιού άλλαξε σε «Hurricane».

Υπήρξαν πολλές εκκλήσεις για μποϊκοτάζ του διαγωνισμού από διάφορες χώρες. Πάνω από 1.000 Σουηδοί καλλιτέχνες ζήτησαν φέτος την απαγόρευση του Ισραήλ, όπως οι Robyn, Fever Ray και First Aid Kit, ενώ πάνω από 1.400 Φινλανδοί επαγγελματίες της μουσικής βιομηχανίας υπέγραψαν ένα αίτημα για την απαγόρευση της συμμετοχής της χώρας και στον διαγωνισμό.

Κατά την προετοιμασία της διοργάνωσης του 2024, μεμονωμένοι καλλιτέχνες, όπως ο Olly Alexander, αντιμετώπισαν επίσης εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της εκδήλωσης. Ο Alexander, η φετινή συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, υπέγραψε αρχικά μια δήλωση τον περασμένο Δεκέμβριο, στην οποία αποκαλούσε το Ισραήλ «κράτος απαρτχάιντ» και το κατηγορούσε για γενοκτονία.

Ωστόσο, μετά τη λήψη ανοιχτής επιστολής από πολυάριθμους queer καλλιτέχνες και άτομα να μποϊκοτάρουν τη Eurovision τον περασμένο Μάρτιο, αρκετοί καλλιτέχνες της Eurovision – μεταξύ των οποίων οι Bambie Thug από την Ιρλανδία, Gåte από τη Νορβηγία, Iolanda από την Πορτογαλία και ο ίδιος ο Alexander – απάντησαν στην επιστολή λέγοντας ότι «πιστεύουν ακράδαντα στην ενωτική δύναμη της μουσικής».

*Με πληροφορίες από: NME | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Το ισλανδικό συγκρότημα Hatari υψώνει την παλαιστινιακή σημαία κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων |  Eurovision 2019 | Twitter

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ