Αϊτή: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών όσο η διεθνής κοινότητα διστάζει να δράσει λέει ο ΟΗΕ

Αϊτή: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών όσο η διεθνής κοινότητα διστάζει να δράσει λέει ο ΟΗΕ

Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τη βία των συμμοριών στην Αϊτή από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, αριθμός αυξημένος κατά 53% σε σχέση με τους τρεις τελευταίους μήνες του 2023, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Ολοκληρωμένο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή (BINUH).

Τουλάχιστον 590 σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων, ανέφερε το BINUH σε έκθεσή του. Αρκετοί από αυτούς προφανώς δεν εμπλέκονταν σε βία συμμοριών, ορισμένοι είχαν μειωμένη κινητικότητα και τουλάχιστον 141 σκοτώθηκαν από ομάδες αυτοδικίας.

Το μεγαλύτερο μέρος της βίας έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, ενώ τουλάχιστον 438 άνθρωποι απήχθησαν στην ευρύτερη περιοχή του δυτικού διαμερίσματος και της γεωργικής περιοχής Artibonite. Οι περιοχές La Saline και Cite Soleil στην πλευρά του λιμανιού της πρωτεύουσας είχαν τις μεγαλύτερες επιθέσεις μεγάλης κλίμακας.

Η Αϊτή είναι πλέον μια ρημαγμένη χώρα, χωρίς παρόν και ορατό μέλλον.

Η έκθεση του ΟΗΕ περιγράφει τον απόλυτο τρόμο

Τα μέλη συμμοριών συνέχισαν να διαπράττουν βιασμούς κατά γυναικών και κοριτσιών σε αντίπαλες γειτονιές, καθώς και σε φυλακές και στρατόπεδα εκτοπισμένων, σύμφωνα με την έκθεση.
Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας από τις συμμορίες, εκτιμά ο ΟΗΕ. Παρά τις επικρίσεις του παγκόσμιου οργανισμού, χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία εξακολουθούν να απελαύνουν μετανάστες πίσω στην Αϊτή.

Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι η παράτυπη μετανάστευση Αϊτινών μέσω της Καραϊβικής «παραμένει χαμηλή», αν και πολλοί γείτονες έχουν εκκενώσει πολίτες και έχουν ενισχύσει τα σύνορά τους.

Η βία των συμμοριών, η οποία έχει επιδεινωθεί εδώ και χρόνια, κλιμακώθηκε στις 29 Φεβρουαρίου, όταν ο μη εκλεγμένος πρωθυπουργός Αριέλ Χένρι ταξίδεψε στην Κένυα για να επισπεύσει μια προγραμματισμένη διεθνή αποστολή υποστήριξης της ασφάλειας, αλλά λίγες ημέρες αργότερα παραιτήθηκε υπό την πίεση των ΗΠΑ.

Με μια νέα κυβέρνηση που δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί, δήλωσε η BINUH, οι συμμορίες έχουν «αλλάξει την τακτική τους» στοχεύοντας σε επιθέσεις εναντίον δημόσιων ιδρυμάτων και στρατηγικών υποδομών, όπως το κύριο λιμάνι και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο.

Οι βιασμοί και οι δολοφονίες στην Αϊτή βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη χωρίς τα μέλη του ΟΗΕ να δίνουν την απαιτούμενη βαρύτητα.

Καμία χώρα υπό την σκέπη του ΟΗΕ δεν συνέδραμε σύντομα την φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου

Τουλάχιστον 22 κτίρια της αστυνομίας έχουν λεηλατηθεί ή πυρποληθεί και 19 αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, ανέφερε, ενώ οι μπλοκαρισμένοι δρόμοι ανεφοδιασμού επιδεινώνουν την κρίση υγειονομικής περίθαλψης και πείνας.

Η έκθεση επανέλαβε τις εκκλήσεις για ταχύτερη ανάπτυξη της σχεδιαζόμενης αποστολής ασφαλείας, την οποία ο Χένρι ζήτησε το 2022 και εγκρίθηκε πριν από έξι μήνες, αλλά η οποία έλαβε περιορισμένες δεσμεύσεις τόσο για στρατεύματα όσο και για κεφάλαια και τέθηκε σε αναμονή της νέας κυβέρνησης.

Ζητούσε επίσης επικαιροποίηση των κυρώσεων, ισχυρότερες προσπάθειες για την παρεμπόδιση της διακίνησης όπλων, ασφαλείς διαδρομές για την παράδοση βασικών αγαθών και προγράμματα αποκατάστασης για τα παιδιά που στρατολογούνται στις συμμορίες.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ