Γάζα: Η Ρίμα Χασάν, υποψήφια του Μελανσόν στις ευρωεκλογές, καλείται να ζητήσει «συγγνώμη για τρομοκρατία»

Γάζα: Η Ρίμα Χασάν, υποψήφια του Μελανσόν στις ευρωεκλογές, καλείται να ζητήσει «συγγνώμη για τρομοκρατία»

Η Γαλλοπαλαιστίνια ακτιβίστρια και υποψήφια της «Ανυπότακτη Γαλλίας» (LFI) του Ζαν Λικ Μελανσόν για τις ευρωεκλογές, Ρίμα Χασάν, καταγγέλλει μια «πολιτική» πράξη, αφότου έμαθε την Παρασκευή 19 Απριλίου ότι είχε κληθεί στην Εθνική Διεύθυνση Δικαστικής Αστυνομίας για ακρόαση το πρωί της 30ής Απριλίου, με την κατηγορία της υπεράσπισης της Χαμάς, ενώ η ίδια υπερασπίζεται την Γάζα αλλά ποτέ δεν υποστήριξε την επίθεση της οργάνωσης κατά του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την κλήση, την οποία διάβασε η γαλλική εφημερίδα Libération, η κατηγορία είναι «δημόσια υπεράσπιση τρομοκρατικής πράξης, η οποία διαπράχθηκε μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας δημόσιας επικοινωνίας». Όπως αναφέρεταιι στο ίδιο έγγραφο, οι πράξεις αυτές έλαβαν χώρα μεταξύ 5ης Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου 2023.

«Δεν ξέρω περί τίνος πρόκειται», τονίζει η Ρίμα Χασάν, η οποία, μιλώντας στη Libération, κατήγγειλε ένα γεγονός που «εντάσσεται σε ένα πολιτικά ανησυχητικό κλίμα, στο οποίο υπονομεύονται ορισμένες από τις θεμελιώδεις ελευθερίες μας».

«Σε ένα προεκλογικό πλαίσιο, οι πολιτικές διαφορές δεν θα έπρεπε να εκφράζονται μέσω αυτού του είδους της προσπάθειας εκφοβισμού», υπογράμμισε, αναφερόμενη στις δύο απαγορεύσεις που επέβαλαν το Πανεπιστήμιο της Λιλ και η Préfecture du Nord σε ένα συνέδριο για την Παλαιστίνη, στο οποίο επρόκειτο να συμμετάσχει μαζί με τον Ζαν Λικ Μελανσόν την Πέμπτη.

Αντ’ αυτού, η LFI οργάνωσε τελικά μια υπαίθρια διαδήλωση, για να καταγγείλει «κατάχρηση της εξουσίας της μπανανίας της δημοκρατίας», όπως αποκάλεσε την Γαλλία ο ηγέτης του κόμματος, Μελανσόν.

«Κανείς δεν θα μας φιμώσει! Το θάρρος είναι να αναζητάς την αλήθεια και να τη λες», σημειώνεται σε ανάρτηση του κόμματος στο X, που ζητεί την υποστήριξη της Ρίμα Χασάν.

Το αμφιλεγόμενο βίντεο τον Ιανουάριο

Σε ένα δελτίο Τύπου, η «Ανυπότακτη Γαλλία» εξέφρασε τη λύπη της για μια «απαράδεκτη απόφαση που επιβεβαιώνει μια προσπάθεια εκφοβισμού και ποινικοποίησης όλων εκείνων που μιλούν ενάντια στις συνεχιζόμενες σφαγές στη Γάζα».

«Υπενθυμίζουμε ότι η Ρίμα Χασάν καταδίκασε ξεκάθαρα, από την πρώτη μέρα, τις ενέργειες που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, χαρακτηρίζοντάς τες τρομοκρατικές επιθέσεις και δηλώνοντας ότι ‘είναι ηθικά απαράδεκτο να χαίρεσαι με τους θανάτους αμάχων, τόσο από την παλαιστινιακή όσο και από την ισραηλινή πλευρά’», τονίζει χαρακτηριστικά.

Τον Ιανουάριο, ξέσπασε διαμάχη μετά τη δημοσίευση ενός σύντομου βίντεο από το διαδικτυακό μέσο Le Crayon, που γυρίστηκε τον Νοέμβριο και στο οποίο εμφανίζεται η απόφοιτη του μεταπτυχιακού στο Διεθνές Δίκαιο, Ρίμα Χασάν. Στο απόσπασμα που κοινοποιήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, η Γαλλοπαλαιστίνια κλήθηκε να απαντήσει απλώς με «αλήθεια» ή «ψέμα» σε μια σειρά ερωτήσεων όπως: «Έχει το κράτος του Ισραήλ δικαίωμα άμυνας;» ή «Είναι δυνατή η λύση των δύο κρατών;».

«Μονταζιέρα» στο βίντεο;

Ακολουθεί μια ερώτηση σχετικά με τη Χαμάς, η οποία ήταν υπεύθυνη για την αιματηρή επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. «Αναλαμβάνει νόμιμη δράση η Χαμάς;», την ρωτούν, «Σωστό», φέρεται να απαντά η Χασάν. Στο διαδίκτυο ξέσπασε σάλος και το απόσπασμα του βίντεο διαγράφηκε γρήγορα, μετά από αρκετές αναφορές για «απολογία για την τρομοκρατία».

«Όμως οι ημερομηνίες δεν συμπίπτουν, καθώς η κλήση αναφέρεται σε γεγονότα του Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου και το βίντεο κυκλοφόρησε στα τέλη Ιανουαρίου», σημείωσε η υποψήφια ευρωβουλευτής, η οποία είχε υπερασπιστεί τον εαυτό της κατά οποιασδήποτε απολογίας για την επίθεση της Χαμάς.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Libération, η Χασάν είπε ότι «καταδίκασε τα εγκλήματα πολέμου της Χαμάς».

«Σε αντίθεση με τις δηλώσεις που της αποδίδονται, η Ρίμα Χασάν δεν είπε ποτέ ότι οι ενέργειες της 7ης Οκτωβρίου ήταν νόμιμες. Επισήμανε ότι δύο ψηφίσματα του ΟΗΕ κατοχυρώνουν τη νομιμότητα των ένοπλων ομάδων, αλλά ότι οι σφαγές αμάχων είναι εγκλήματα πολέμου, ακόμη και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία εμπίπτουν στο διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε η LFI στην ανακοίνωσή της.

«Μία σπουδαία ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο»

Από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της στην 7η θέση της λίστας της «Ανυπότακτης Γαλλίας» για τις ευρωεκλογές – δηλαδή σε εκλόγιμη θέση – η Ρίμα Χασάν έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα από το κίνημα των «Mélenchonists».

Στην LFI επαινούν «μια σπουδαία ειδικό στο Διεθνές Δίκαιο, που μπορεί να μιλήσει στους κατοίκους του 11ου διαμερίσματος του Παρισιού, καθώς και σε εκείνους που προέρχονται από εργατικές συνοικίες», όπως εξήγησε ένας βουλευτής από την Ιλ ντε Φρανς στα τέλη Μαρτίου. Σε αυτή την εκστρατεία και στα επόμενα πέντε χρόνια, αν εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η νεοφώτιστη πολιτικός υπόσχεται «να μεταφέρει τη φωνή των Παλαιστινίων» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο παραπάνω βίντεο, η Ρίμα Χασάν μιλά κατά τη διάρκεια μεγάλης συγκέντρωσης στη Λιλ.

«Σας ευχαριστώ που είστε ένα. Θέλω να σας πω ότι η λογοκρισία είναι το όπλο εκείνων που έχουν ήδη χάσει. Επιτίθενται στα στρατόπεδα ειρήνης. Αλλά δεν θα μας φιμώσουν ποτέ!», διαμηνύει η Γαλλοπαλαιστίνια.



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ