Είστε ψηλοί με κοιλιά; Ο σοβαρότατος κίνδυνος υγείας που απειλεί την υγεία του πεπτικού

Είστε ψηλοί με κοιλιά; Ο σοβαρότατος κίνδυνος υγείας που απειλεί την υγεία του πεπτικού

Αν και τo αυξημένο βάρος μπορεί να παίζει το δικό του ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που επηρεάζει τις πιθανότητες

YGEIAMOU.GR TEAM

Πολλοί και διαφορετικοί είναι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να ευνοήσουν την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, με επίκεντρο τον τρόπο ζωής και κυρίως τη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, σύμφωνα και με τα πιο πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα. Μερικά από τα ένοχα τρόφιμα, όπως τα υπερεπεξεργασμένα, οδηγούν αντίστοιχα και σε αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας, ακόμα έναν παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου. Θα μπορούσε, ωστόσο, η μορφή και η σύσταση του σώματος να παίζει ρόλο, εκτός από το υπερβολικό βάρος; Μια πολυμελής και διεθνής ομάδα ιατρικών ερευνητών διερεύνησε αυτές τις διαφορετικές σωματικές παραμέτρους.

Όπως διαπίστωσε η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, οι άνθρωποι με δύο συγκεκριμένους σωματότυπους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου από ό,τι τα άτομα με διαφορετικούς σωματότυπους. Πιο συγκεκριμένα, αξιολογώντας το σχήμα του σώματος και τις γενετικές τάσεις σε χιλιάδες ανθρώπους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ψηλοί άνθρωποι με σωματότυπο μήλο, δηλαδή με μεγαλύτερη συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά, παρουσίαζαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου από ό,τι οι άνθρωποι με άλλα γενετικά κωδικοποιημένα σχήματα σώματος.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου παραμένει μια αναδυόμενη απειλή για την υγεία, αποτελώντας την υπ’ αριθμόν δύο κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ, που μεταφράζεται σε περίπου 150.000 νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο, όπως έχουν αποκαλύψει προηγούμενες μελέτες. Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου κατά τη διάρκεια της ζωής είναι 1 στους 23 για τους άνδρες και 1 στους 25 για τις γυναίκες, αν και άλλοι παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο στην πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Το 2016, μια διαφορετική ομάδα ερευνητών εντόπισε στοιχεία που συνδέουν την παχυσαρκία γενικά και την κεντρική παχυσαρκία στους ψηλούς ανθρώπους με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Έχοντας αυτή τη διαπίστωση ως έναυσμα, η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια παρόμοια έρευνα, σε μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων.

Η μέχρι σήμερα μεγαλύτερη του είδους της μελέτη συμπεριέλαβε στοιχεία που συλλέχθηκαν από 550.000 ενήλικες από τη βάση δεδομένων UK Biobank. Μελέτησαν επίσης γενετικά δεδομένα από δείγματα ιστών που συλλέχθηκαν από επιπλέον 800 δότες. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλότερο ανάστημα και με σωματότυπο μήλο, με τη γενετική τάση να παίρνουν βάρος γύρω από τη μέση, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου από ό,τι οι άνθρωποι με άλλα γενετικά κωδικοποιημένα σχήματα σώματος. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι οι ψηλοί άνθρωποι με αυτόν τον σωματότυπο έτειναν να έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα.

Αντίστοιχα, τα άτομα με γονίδια που τους καθιστούσαν πιο επιρρεπείς στην παχυσαρκία λόγω ανθυγιεινής διατροφής παρουσίαζαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο. Σημείωσαν επίσης ότι οι δύο σωματότυποι είχαν μοναδικές μοριακές οδούς προς τη νόσο που καθοδηγούνταν από ορισμένα γενετικά πρότυπα.

Διαβάστε ακόμη:

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Πέντε κορυφαίες κινήσεις που μειώνουν τον κίνδυνο

Έτσι προλαμβάνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουν οι 45ρηδες

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

efimeria_gennimata_1

Νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς: Τι απαντά η 1η ΥΠΕ για τις φωτογραφίες με τα φορεία στο παθολογικό ιατρείο των ΤΕΠ

Απαντήσεις για τις δύο φωτογραφίες με φορεία να έχουν γεμίσει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς» κατά τη διάρκεια της…