Άρθρο του Βάσου Καραμπίλια: «Θέλεις να κάνουμε την Λάρισα καλύτερη; Πάμε μαζί…»

Οι κάλπες της αυτοδιοίκησης βρίσκουν τη Λάρισα και τη Θεσσαλία στο σύνολο της, μπροστά στο μεταίχμιο κρίσιμων επιλογών που σε βάθος πενταετίας θα καθορίσουν εν πολλοίς το βηματισμό τους. 

Τα δεινά της θεομηνίας ήλθαν να τονίσουν εμφατικά το τέλος των «σημειωτόν» αντιλήψεων και των επιβεβλημένων ψυχισμών «μικρής εικόνας» για τον τόπο και τους πολίτες.

Παραμένονντας συνεπής στον εγγενή λόγο ύπαρξης του, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός 21admedia αφουγκράζεται την ανάγκη αλμάτων σκέψης, κουλτούρας και δράσης. Αποκρούει μετά βδελυγμίας λογικές «ιδιοκτησίας», αποκλείει κάθε είδους αγκύλωση συνδυασμού, παράταξης και κομματικής ταυτότητας, αποστρέφεται συλλήβδην «κληρονομικά ψηφοφορικά δικαώματα» και «επετηρίδες εκλογής».

Κόντρα στην… παράδοση ετών, επιλέγει τη χειραφέτηση του εκλογικού παραβάν από τους «ιερείς» του λαρισινού παρασκηνίου και τους αυτόκλητους opinion leaders (τρομάρα τους…) και το αποδεικνύει καθημερινά εμπράκτως μέσα από τη FORMediaTV, το FORMediaRadio και το formedia.gr.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το βήμα των Μέσων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού 21admedia φιλοξενεί θέσεις και απόψεις Λαρισαίων και Θεσσαλών που διεκδικούν τη θετική κρίση των συμπολιτών τους στην κάλπη.

Νεότερη ανταπόκριση στο κάλεσμα, αυτή του δικηγόρου, Βάσου Καραμπίλια.  Στο άρθρο που ακολουθεί θα διαβάσετε την οπτική ενός υποψηφίου που δεν αρέσκεται στο να το «κοιτά«» αλλά στο να «βλέπει»…

Βάσος Καραμπίλιας: «Θέλεις να κάνουμε την Λάρισα καλύτερη…; Πάμε μαζί…»

Δικηγόρος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λάρισας / ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν άνηκα ποτέ στην κατηγορία εκείνων, που μόνο καταγγέλλουν, αφορίζουν, γκρινιάζουν, δείχνουν με το δάχτυλο, χωρίς θέση και κυρίως χωρίς ρεαλιστικές προτάσεις. Εξάλλου, οι «πολιτικάντικες» δημόσιες αντιδικίες δεν αφορούν κανέναν. Όλοι όσοι διετέλεσαν Δήμαρχοι Λαρισαίων προσέφεραν και συνέβαλαν στην πρόοδο της πόλης. Έτσι και με την παρούσα Δημοτική Αρχή, που και εκείνη αφήνει το στίγμα της όλα αυτά τα χρόνια. Παρόλ’αυτά, όταν μιλώ για την πόλη με την οποία είχα διαχρονικά μία σχέση «πάθους», δεν χωρούν αυταρέσκειες και εφησυχασμοί. Εχθρός του καλού είναι μόνο το καλύτερο…

Η Λάρισα πρέπει να γίνει ακόμη πιο καθαρή. Επαρκές προσωπικό, κουλτούρα καθαριότητας και κίνητρα ανακύκλωσης για τον δημότη, συγκομιδή από τις υπηρεσίες τις ώρες που πρέπει. Η Λάρισα πρέπει να γίνει ακόμη πιο «πράσινη». Αρκετά με το τσιμέντο στις πλατείες και το μπετόν παντού γύρω μας. Ήρθε η ώρα να βάλουμε περισσότερο «χρώμα» στο περιβάλλον και να «στείλουμε» όλα τα δημόσια κτίρια εκτός ιστορικού κέντρου. Ψάχνω να βρω μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη, όπου ενώ κάποιος απολαμβάνει τον καφέ του, ακριβώς μπροστά του γίνεται μεταγωγή κρατουμένου, αλλά μάταια. ΝΤΡΟΠΗ ΜΟΝΟ για μία σύγχρονη Χώρα…!

Η Λάρισα πρέπει να γίνει ακόμη πιο «έξυπνη». Αδιανόητη η φυσική παρουσία του δημότη στα Δημαρχιακά «γκισέ», λίγο πριν την 5η Βιομηχανική Επανάσταση.  Η σχέση δήμου – δημότη, πρέπει να περνάει αποκλειστικά από μία οθόνη. Η Λάρισα οφείλει να είναι ασφαλής για τον πεζό. Οι πεζόδρομοι και οι πλατείες μίας σύγχρονης μεγαλούπολης «φιλοξενούν» αυστηρά και ΜΟΝΟ πεζούς, μητέρες με καρότσια, ποδήλατα, παιδιά και οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Η ανάγκη χρήσης εναλλακτικών μέσων μεταφοράς – κίνησης, όπως γίνεται στα σύγχρονα ιστορικά κέντρα αντίστοιχων Ευρωπαϊκών πόλεων, είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Ειδικά σε πόλεις με σύντομους χρόνους και μικρές αποστάσεις, η καλλιέργεια ειδικής κυκλοφοριακής κουλτούρας για τον δημότη, είναι η μόνη λύση. (Όσο για την κατασκευή δικτύου Τραμ στην Λάρισα και Εσπλανάδα στον Πηνειό – «ουδέν σχόλιον…»)

Η Λάρισα έχει ανάγκη από «πλούσιο» τουρισμό. Κρίσιμη συνεπώς η επιπλέον ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων, των βιομηχανικών μονάδων, των μεγάλων αγροτικών μονάδων, των ιατρικών μονάδων, των εμπορικών κέντρων, των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, των αθλητικών χώρων.

Η Λάρισα, είναι ταυτόσημη με την Α.Ε.Λ. και τον Πηνειό. Η πόλη που «γέννησε» το περιφερειακό ποδόσφαιρο, μπορεί να γίνει «μήτρα» αθλητικής ανάπτυξης. Η πόλη που έγινε τραγούδι για το ποτάμι της, επιβάλλεται να αναπτυχθεί ρεαλιστικά από αυτό…

Μην ξεχνάμε κάτι. Την καθημερινότητά μας, πρώτα εμείς οι δημότες μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη. Πως; Όταν σεβαστώ εγώ ο ίδιος τον απέναντί μου και δεν «καβαλήσω» άναρχα το πεζοδρόμιο. Όταν σεβαστώ την αισθητική όλων και δεν αρχίσω να γεμίζω με γκράφιτι τα μάρμαρα του Αγίου Αχιλλίου. Όταν σεβαστώ τον πεζό που περπατάει στον πεζόδρομο και δεν σταματήσω αδιάφορα για να ξεφορτώσω όποια ώρα «γουστάρω», παρόλο που η ταμπέλα ορίζει συγκεκριμένες ώρες φορτοεκφόρτωσης. Όταν σεβαστώ το περιβάλλον και δεν πετάξω το πλαστικό του καφέ στον δρόμο. Όταν σεβαστώ τους όρους προσβασιμότητας και δεν κλείσω με το αυτοκίνητο σημαντικές διαβάσεις της πόλης. Όταν σεβαστώ το δικαίωμα άλλων δημοτών στην ασφάλεια και δεν αρχίσω να σπάω τις λάμπες περιφερειακών δρόμων, έτσι για πλάκα. Και άλλα πολλά που θα μας πάρει το ξημέρωμα αν συνεχίσω…

Θέλεις να κάνουμε την Λάρισα καλύτερη; Μπορούμε υπό έναν όρο. Να μιλήσουμε μόνο για ικανά πρόσωπα, και κυρίως να δείξουμε την αγάπη μας για την πόλη πρώτοι εμείς στην πράξη. Από λόγια και εύκολη κριτική χορτάσαμε… Επιτακτική συνεπώς η ανάγκη, να αλλάξουμε τρόπο σκέψης ΟΛΟΙ. Να γίνουμε καλύτεροι δημότες. Να αγαπήσουμε την πόλη μας…! Να εφαρμόσουμε αυτό που πάντα πίστευα: «Μην περιμένεις να δεις τι κάνει η πόλη σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πόλη σου…».

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ