Σε εξέλιξη η συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα

Σε εξέλιξη η συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Με κυρίαρχο στόχο τη διατήρηση της νηνεμίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (τα αποκαλούμενα, δηλαδή και ήρεμα νερά) εκπεφρασμένες τις…κόκκινες γραμμές στα…βαριά θέματα της ατζέντας και σημείο αναφοράς τον αντίκτυπο της θετικής ατζέντας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται αυτήν την ώρα ενώπιος ενωπίω, στην τέταρτη κατά σειρά συνάντηση από το καλοκαίρι του 2023.

Πέντε μήνες μετά το τελευταίο τετ α τετ των δύο ηγετών, στο Μέγαρο Μαξίμου, που οδήγησε στην υπογραφή της Διακήρυξης της Αθήνας περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας, οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας θέτουν επί τάπητος μία διευρυμένη ατζέντα, η οποία συζητείται με το γνωστό από το Βίλνιους της Λιθουανίας και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ σχήμα “τρεις συν τρεις”. Δίπλα, λοιπόν, στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι έχουν τη διαχείριση του πολιτικού διαλόγου Αθήνας-Άγκυρας και οι διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα-Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Στις διευρυμένες συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, πριν την παράθεση του δείπνου (στο οποίο αναμένεται ότι θα δώσει το “παρών” και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος) θα προστεθούν οι παρουσίες των υφυπουργών Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη, του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού, Θάνου Ντόκου, του διοικητή της ΕΥΠ, Θέμη Δεμίρη, της συμβούλου Διεθνούς Πολιτικής και ΜΜΕ, Αριστοτελίας Πελώνη και της διευθύντριας Επικοινωνίας, Κύρας Κάπη.

“Στόχος είναι να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο, ώστε οι σχέσεις να προχωρούν στο επόμενο βήμα, αλλά και να γίνει από τους δύο ηγέτες η επισκόπηση της προόδου στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στους τομείς συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί”, σχολιάζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στην Άγκυρα. Στο τετ α τετ κορυφής Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

-Θα τεθεί επί τάπητος το σύνολο της διμερούς ατζέντας θεμάτων, σε ένα momentum πολλαπλών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή. Από την Ουκρανία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μέχρι τη Μέση Ανατολή και τους Χούθι στην Υεμένη.

-Θα συζητηθούν τα χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών στον πολιτικό διάλογο, την θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

-Θα επιβεβαιωθεί η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συμπέσουν και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.

Όπως σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης, η επανενεργοποίηση των επαφών και των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα, καθώς:

-Εφαρμόζεται η διευκόλυνση της χορήγησης βίζας για Τούρκους πολίτες σε δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

-Η εμπέδωση του θετικού κλίματος αντικατοπτρίζεται στην σχεδόν μηδενική παραβατικότητα στον αέρα.

-Διαπιστώνεται καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στο μέτωπο του μεταναστευτικού και συνολική μείωση των ροών, παρά τις αυξομειώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στον πρόεδρο της Τουρκίας το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος. Αυτό που μένει να φανεί, από την άλλη, είναι κατά πόσο ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει το ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων, με την ελληνική πλευρά, σε κάθε περίπτωση, να είναι ξεκάθαρη. “Η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της θάλασσας και με σταθερό έρεισμα στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων…”, σημειώνεται.

Ο πήχης των προσδοκιών, σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερα όσον αφορά στα φλέγοντα και στις μεγάλες διαφορές Αθήνας-Άγκυρας είναι χαμηλός. Ο πρόεδρος της γείτονος, όπως έδειξε και με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Καθημερινή της Κυριακής”, πορεύεται εξακολουθητικά και αναμενόμενα στη λογική του…καζάν-καζάν, μιλώντας για μία λύση-πακέτο στα ελληνοτουρκικά.

Από την άλλη, για την Ελλάδα υφίσταται μόνο ένα θέμα. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. “Ελπίζω ότι θα διατηρήσουμε τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας και θα ενισχύσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις προς όφελος των δύο λαών. Υπάρχουν ζητήματα, τόσο διμερή όσο και διεθνή, στα οποία συμφωνούμε και άλλα όπου διαφωνούμε. Ακόμα και οι φίλοι δεν συμφωνούν πάντα. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στο να επιδιώκουμε πάντα συνεργασία και συνέργειες”, ανέφερε στην “Μιλιέτ” ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι ανακοινώσεις

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αναμένεται να ανακοινωθούν δύο νέες συμφωνίες:

-Η συμφωνία συνεργασίας στην Διαχείριση Καταστροφών και εκτάκτων αναγκών που θέτει σε πιο δομημένη βάση την συνδρομή μεταξύ των δύο χωρών σε επείγουσες καταστάσεις.

-Η συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών.  

Παράλληλα, θα ανακοινωθεί η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου που είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Διαβάστε ακόμη

* Ποιες οι ρεαλιστικές προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

* “Κλαδί ελιάς στην Ελλάδα… Θέλουμε αιώνια ειρήνη” – Πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

* Π. Μαρινάκης :Οι ελληνικές θέσεις διατυπώνονται πάντοτε ξεκάθαρα από τον Πρωθυπουργό κι η χώρα μας ισχυροποιείται στην πράξη

* Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Τ. Ερντογάν: Καλεσμένος στο δείπνο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

* Reuters: Στόχος η διατήρηση του θετικού μομέντουμ στη συνάντηση Μητσάκη με Ερντογάν – Τι δηλώνει τουρκική πηγή

* Bloomberg: Τουρκία και Ελλάδα στοχεύουν στη βελτίωση των δεσμών, με “αγκάθι” το Κυπριακό

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ