Σούπερ μάρκετ: Κέρδη στα ακίνητα αναζητούν Σκλαβενίτης και Μασούτης – Οι ομοιότητες με Tesco και Aldi –

Σούπερ μάρκετ: Κέρδη στα ακίνητα αναζητούν Σκλαβενίτης και Μασούτης – Οι ομοιότητες με Tesco και Aldi

Το real estate ήταν από πάντα hot issue για τον εγχώριο κλάδο των σούπερ μάρκετ που αριθμεί 3.800 καταστήματα πανελλαδικά. Άλλωστε η μεγέθυνση των πωλήσεων για τους Έλληνες και ξένους λιανέμπορους συνεχίζει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δυναμική του δικτύου. Σήμερα ωστόσο οι ισχυροί «παίκτες» αντιμετωπίζουν τον παράγοντα «ακίνητα» πιο δημιουργικά και όχι σαν απλοί χρήστες, όπως στο παρελθόν.

Οι κινήσεις της οικογένειας Σκλαβενίτη και του Γιάννη Μασούτη στον τομέα της αξιοποίησης και ανάπτυξης ακινήτων μέσω αυτόνομων εταιρειών αποτυπώνουν τις αλλαγές, αλλά και το γεγονός ότι οι εγχώριοι όμιλοι της οργανωμένης λιανικής τροφίμων έχουν ξεπεράσει προ πολλού το στάδιο της μπακαλικής, ενισχύοντας την κερδοφορία τους διαφορετικές πηγές στο πρότυπο των ευρωπαίων συναδέλφων τους.

Με το «καπέλο» του property manager

Με μοναδικό μέτοχο την εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη Α.Ε.Ε. η νέα εταιρεία Πίτσος Διαχείριση Ακινήτων Μονοπρόσωπη Α.Ε. έχει ως βασικό σκοπό την «εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων», ανοίγοντας έτσι ένα καινούργιο κεφάλαιο για το εμβληματικό ακίνητο στην περιοχή του Ρέντη, αλλά και διευρύνοντας τις μπίζνες του ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι την εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων έχει ως σκοπό και η ανώνυμη εταιρεία Άρτεμις Διαχείρισης Ακινήτων, με μετόχους τη Μαρία Σκλαβενίτου, τον Γεράσιμο Σκλαβενίτη και τη Βασιλική Σκλαβενίτου, η οποία ιδρύθηκε πέρσι τον Ιούνιο με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση των ακινήτων που έχει στην κατοχή της η οικογένεια.

Η αγορά του πρώην εργοστασίου της Πίτσος, όπου για 62 χρόνια παράγονταν οι ομώνυμες λευκές συσκευές, δεν είναι το μόνο τοπόσημο που έχει αποκτήσει ο Σκλαβενίτης τα τελευταία χρόνια (βλέπε πρώην κτίριο της MAVA-Renault, κινηματογράφος Novacinema Odeon, Ιζόλα κ.ά.) και σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο.

Βέβαια στα 53.000 τ.μ. του πρώην εργοστασίου δεν θα φιλοξενηθεί λιανική πώληση, αλλά παραγωγή και αποθήκευση. Άλλωστε το επενδυτικό πλάνο του ομίλου, ο τζίρος του οποίου ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ το 2023, είναι στην παρούσα συγκυρία εστιασμένο στην ανάπτυξη των υποδομών.

Ήδη «τρέχει» η κατασκευή του κτιρίου μικτής βιομηχανικής χρήσης σε οικόπεδο έκτασης περίπου 42.000 τ.μ. στη Μαγούλα. Εκεί θα αναπτυχθούν καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής που αφορά το νέο παρασκευαστήριο έτοιμων γευμάτων, καθώς και χώροι αποθήκευσης και διανομής. Μάλιστα οι εργασίες κατασκευής, που έχει αναλάβει η Ten Brinke Hellas, βρίσκονται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

Ας σημειωθεί ότι οι επενδύσεις στα ακίνητα αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του επενδυτικού προγράμματος όχι μόνο της Σκλαβενίτης αλλά και της The Mart, συμφερόντων της οικογένειας.
Οι συνολικές επενδύσεις κατά το 2022 για αγορές ακινήτων, ανακαινίσεις καταστημάτων και ψυκτικές εγκαταστάσεις, ανήλθαν σε 110 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η εταιρεία προχώρησε στην αγορά των ακινήτων 9 καταστημάτων συνολικής επιφάνειας 102.000 τ.μ., καθώς και δύο ακόμα βιομηχανικών ακινήτων συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ. περίπου, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της θέσης της στην αγορά.

Στα χνάρια της Tesco και της Aldi

Το real estate ήταν ανέκαθεν στις προτεραιότητες του Γιάννη Μασούτη εξ ου και η ίδρυση ήδη από το 2004 της Μασούτης Ανώνυμη Εταιρία, η οποία ειδικεύεται κυρίως στην εκμετάλλευση ακινήτων και την κατασκευή επαγγελματικών κτιρίων.

Η εταιρεία, που απορρόφησε την NEORIS Μ.Α.Ε., ένα από τα SPV που δημιούργησε η τράπεζα Πειραιώς, με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης της ΕΒΖ, διαθέτει ακόμη 14 ακίνητα και γήπεδα με τιμή κτήσης 7,735 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζει τις οικιστικές και μη επενδύσεις της, όπως αυτή στις Τρεις Γέφυρες.

Ακολουθώντας το σύνθετο μοντέλο διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων που έχουν υιοθετήσει οι Sainsbury’s, Tesco και Aldi (τόσο η Nord όσο και η Süd), η Δ. Μασούτης εκτός από το κατάστημα που θα κατασκευάσει στις Τρεις Γέφυρες σχεδιάζει και την ανάπτυξη δύο δίδυμων 9όροφων πολυκατοικιών ακριβώς από πάνω, οι οποίες θα φιλοξενήσουν 110 διαμερίσματα διαφορετικών εμβαδών. Το συγκρότημα θα διαθέτει και δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης, έναν για το κατάστημα και έναν για τους κατοίκους των δύο οικιστικών συγκροτημάτων.

Στο οικόπεδο των 5 στρεμμάτων στο οποίο θα υλοποιηθεί η συγκεκριμένη ανάπτυξη θα κατασκευαστεί και πρατήριο βενζίνης, το πρώτο της Μασούτης στην Αττική, καθώς ήδη η επιχείρηση διατηρεί στην ιδιοκτησία της πρατήρια καυσίμων στη Βόρεια Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο real estate project της Μασούτης αποτελεί τη σημαντικότερη έως τώρα επένδυση της εταιρείας στην Αττική, καθώς αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που σε οικόπεδο του Γιάννη Μασούτη συνδυάζεται το retail με την οικιστική ανάπτυξη. Το ίδιο συνέβη στη Μηχανιώνα στη Θεσσαλονίκη και στη Χρυσούπολη στην Καβάλα.

Επιπρόσθετα ο Γιάννης Μασούτης στον κλάδο της απόκτησης, οικοδόμησης, εκμετάλλευσης, διαχείρισης, ανάπτυξης και πώλησης ακινήτων, οικιστικών και μη οικιστικών θα δραστηριοποιηθεί και μέσω της εταιρείας Γαλαξίας Διαχείριση Ακινήτων και Κατασκευών Α.Ε., πρώην Δήμητρα Μάρκετ Γαλαξίας, με την οποία «μπήκε» στην Κέρκυρα εξαγοράζοντας 18 καταστήματα στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον ΣΥΝΚΑ.

«Ο όμιλος Μασούτης έχει περίπου 100 ακίνητα αξίας πάνω 250 εκατ. ευρώ. Στη Γαλαξίας θα εντάξουμε και κάποια ιδιόκτητα καταστήματα της Μασούτης χωρίς αυτό δεν σημαίνει ότι η εμπορική εταιρεία (σ.σ. η αλυσίδα Μασούτης) θα μείνει χωρίς ακίνητη περιουσία. Θα εξακολουθήσει να κατέχει το κτίριο των κεντρικών γραφείων, τους αποθηκευτικούς χώρους στο Καβαλάρι και ορισμένα καταστήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Γιάννης Μασούτης.

Ένα διαφορετικό case study

Μπορεί η αδάνειστη Πέντε Α.Ε. στην οποία ανήκει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας, να μην ακολουθεί ένα πιο σύνθετο μοντέλο διαχείρισης ακίνητης περιουσίας όπως συμβαίνει με τους ομίλους Σκλαβενίτη και Μασούτη, ωστόσο το real estate είναι στο DNA της.

Με ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τα 165 εκατ. ευρώ, τα 90 από τα 171 καταστήματα Γαλαξίας, είναι ιδιόκτητα, ενώ συνεχίζει να επενδύει σε οικοπεδικές εκτάσεις προκειμένου να πετύχει την οργανική επέκταση του δικτύου της. Προς τούτο έχει αποκτήσει οικόπεδα σε Αγρίνιο, Καλαμάτα και Ιωάννινα όπου θα κατασκευαστούν ιδιόκτητοι χώροι πώλησης.

Το τελευταίο «στοίχημα» της Γαλαξίας, που ιδρύθηκε το 1971 από πέντε φίλους και αυτή τη στιγμή οι μέτοχοι της φτάνουν τους 210 με τους περισσότερους να εργάζονται στην αλυσίδα, αφορά επίσης το real estate, ωστόσο δεν έχει την εξέλιξη που θα ήθελαν οι μέτοχοι.

Ο λόγος για το mini-mall με κινηματογράφο και χώρους εστίασης σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχή επί της Λεωφ. Αιαντείου στη Σαλαμίνα. Εδώ και τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίησή του το project μένει στα χαρτιά, καθώς δεν έχει προχωρήσει η αδειοδότηση.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ