Αν το φαγητό δεν αρέσει στο παιδί σας, του φτιάχνετε «το αγαπημένο του»;

Αν το φαγητό δεν αρέσει στο παιδί σας, του φτιάχνετε «το αγαπημένο του»;

Σε έρευνα που διεξήχθη σε 1.083 γονείς παιδιών ηλικίας 3-10 ετών στις ΗΠΑ από το Νοσοκομείο Παίδων C.S. Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν διαπιστώθηκε ότι ορισμένες από τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι γονείς παιδιών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας για να παρέχουν στα παιδιά τους μια διατροφικά ισορροπημένη διατροφή είναι ανεπιτυχείς στρατηγικές.

Τρεις στους πέντε γονείς αλλάζουν τη διατροφή του παιδιού τους αν δεν του αρέσει αυτό που τρώνε οι άλλοι. Επιπλέον, ένας στους οκτώ γονείς αναγκάζει τα παιδιά του να τρώνε όλο το φαγητό στο πιάτο τους.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι γονείς που προσπαθούν να αναγκάσουν τα παιδιά τους να φάνε μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής.

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες δήλωσαν ότι τα παιδιά πρέπει να δοκιμάζουν λίγο απ’ όλα και λιγότερο από το ένα τρίτο δήλωσαν ότι δεν θέλουν επιδόρπιο αν δεν έχουν τελειώσει το γεύμα τους.

Ταυτόχρονα, μόνο το ένα τρίτο των γονέων πιστεύει ότι η συνήθης αμερικανική διατροφή είναι υγιεινή, ενώ οι μισοί γονείς γνωρίζουν τα διατροφικά οφέλη της μεσογειακής διατροφής. Ωστόσο, μόνο το 9% έχει δοκιμάσει τη μεσογειακή διατροφή για τα δικά τους παιδιά.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς για την υγιεινή διατροφή των παιδιών τους είναι ότι τα παιδιά είναι επιλεκτικά, το υψηλό κόστος της υγιεινής διατροφής και η μεγάλη σπατάλη τροφίμων. 27% δήλωσαν ότι στα παιδιά τους δεν αρέσει να τρώνε υγιεινά τρόφιμα και 12% δήλωσαν ότι δεν έχουν χρόνο να ετοιμάσουν υγιεινά γεύματα.

Σχεδόν όλοι οι γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι προσπαθούν με τουλάχιστον έναν τρόπο να κάνουν τα παιδιά τους να τρώνε λαχανικά, όπως το να σερβίρουν λαχανικά κάθε μέρα, να μαγειρεύουν λαχανικά όπως αρέσουν στα παιδιά τους, να δοκιμάζουν λαχανικά που τα παιδιά τους δεν έχουν φάει ποτέ πριν ή να αφήνουν τα παιδιά τους να επιλέγουν λαχανικά στο σούπερ μάρκετ. Άλλοι εμπλέκουν τα παιδιά τους στο μαγείρεμα των λαχανικών, κρύβουν τα λαχανικά ανάμεσα σε άλλα τρόφιμα ή τα επιβραβεύουν για την κατανάλωση λαχανικών.

Η Susan Walford, παιδίατρος στο νοσοκομείο, λέει: «Η προσχολική και η σχολική ηλικία είναι μια κρίσιμη περίοδος για την καθιέρωση υγιεινών διατροφικών προτύπων. Ωστόσο, οι ανησυχίες των γονέων για το αν τα παιδιά τους τρώνε αρκετά και λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται μπορεί να τα οδηγήσουν στην ανάπτυξη συνηθειών που ουσιαστικά σαμποτάρουν τις προσπάθειές τους να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Μεταξύ άλλων, συνιστά ότι «αντί να επιτρέπουν στο παιδί να επιλέξει ένα εναλλακτικό μενού, οι γονείς θα πρέπει να παρέχουν μια ισορροπημένη διατροφή με τουλάχιστον μία επιλογή που το παιδί θα ήθελε κανονικά να φάει». Ακόμα και αν το παιδί επιλέξει να μην φάει, οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν γιατί «δεν θα είναι επιβλαβές για ένα υγιές παιδί και θα είναι πιο πιθανό να φάει την επιλογή που θα παρουσιαστεί στο επόμενο γεύμα». Η αποφυγή του τσιμπολογήματος μεταξύ των γευμάτων μπορεί επίσης να αυξήσει την όρεξη και το κίνητρο του παιδιού να φάει το φαγητό που του παρουσιάζεται.

«Οι γονείς πρέπει να εμπλέκουν τα παιδιά τους στις αποφάσεις για το φαγητό, να αποφεύγουν την επιβολή και να προσφέρουν μια ποικιλία υγιεινών επιλογών σε κάθε γεύμα, ώστε να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο», προσθέτει.

Συμπερασματικά, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της παρατήρησης και της μίμησης, οπότε είναι ωφέλιμο για τους γονείς να παρέχουν μια ισορροπημένη διατροφή στα παιδιά τους καθώς ωριμάζουν οι διατροφικές τους συνήθειες και οι γευστικές τους προτιμήσεις.

Πηγή: govastileto.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ