Προσωπεία

Προσωπεία

ΓΚΟΡΝΤΑΝΑ ΣΙΛΙΑΝΟΦΣΚΑ – ΝΤΑΒΚΟΒΑ

Σαρώνει στις κάλπες

Οι ψηφοφόροι στη Βόρεια Μακεδονία έδειξαν στις κάλπες τη δυσαρέσκειά τους για τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες και έτσι η αντιπολίτευση φαίνεται να οδηγείται σε νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου αλλά και στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα. Η Γκορντάνα Σιλιανόφσκα – Ντάβκοβα του VMRO-DPMNE κέρδισε το 40,08% των ψήφων στην ψηφοφορία της Τετάρτης, πολύ μπροστά από τον νυν πρόεδρο Στέβο Πενταρόφσκι που έλαβε μόλις 19,93%. Το ποσοστό που συγκέντρωσε η 70χρονη Σιλιανόφσκα – Ντάβκοβα ήταν διπλάσιο από εκείνο που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τους αναλυτές, δείχνει πως η υποψηφιότητά της διαθέτει δυναμική. Η δικηγόρος και καθηγήτρια πανεπιστημίου ανήκει στο εθνικιστικό κόμμα και έχει ταχθεί ενάντια στην αλλαγή του ονόματος της χώρας. Εχει επικρίνει ανοιχτά την ΕΕ επειδή δεν προχωράει η ένταξη σε αυτήν της χώρας της, κυρίως λόγω της αντίθεσης της Βουλγαρίας που άσκησε βέτο το 2020 για θέματα ιστορίας και γλώσσας.

ΡΟΜΠΕΡΤ ΦΙΤΣΟ

Επιχείρηση φίμωσης των ΜΜΕ

Οι σλοβάκοι δημοσιογράφοι φόρεσαν χθες μαύρα ρούχα για να διαμαρτυρηθούν για τις προσπάθειες, όπως καταγγέλλουν, της λαϊκιστικής κυβέρνησης του Ρόμπερτ Φίτσο να υπονομεύσει τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Αυτό έγινε μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση της Σλοβακίας ενέκρινε ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου που αντικαθιστά τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTVS, απομακρυνει τον γενικό διευθυντή του και επιτρέπει σε ένα συμβούλιο που επιλέγεται εν μέρει από υπουργείο να διορίσει νέο επικεφαλής. Ο Φίτσο, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει κριτική στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για τη στόχευση ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, έχει επανειλημμένα απεικονίσει το RTVS ως προκατειλημμένο εις βάρος του. Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι επιμένουν ότι οι νομικές αλλαγές, οι οποίες αναμένεται να εγκριθούν από το κοινοβούλιο της Σλοβακίας τις επόμενες εβδομάδες, αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας υπονόμευσης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.

ΕΥΑ ΧΟΓΚΛ

Ημέρα των Βετεράνων

Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που καθιερώνει την πρώτη Ημέρα των Βετεράνων μετά την ενοποίηση, σπάζοντας ένα μακροχρόνιο ταμπού γύρω από την αναγνώριση των στρατιωτικών υπηρεσιών, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει νέες διαφαινόμενες απειλές. Οι βουλευτές της Bundestag ενέκριναν την πρόταση για τη δημιουργία ημέρας μνήμης στις 15 Ιουνίου κάθε έτους, έπειτα από συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της συντηρητικής αντιπολίτευσης στις αρχές του μήνα. Το άλλοτε αδιανόητο βήμα θεωρείται ως μια προσπάθεια ενίσχυσης της δημόσιας αποδοχής των ενόπλων δυνάμεων, καθιστώντας παράλληλα την υπηρεσία στον εθελοντικό στρατό πιο ελκυστική, καθώς η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης ενισχύει τις αμυντικές της ικανότητες. Η επίτροπος του κοινοβουλίου για τον στρατό, Eva Högl, είπε ότι η κίνηση για την παροχή «σεβασμού, εκτίμησης και ευγνωμοσύνης» στους περισσότερους από 10 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες που υπηρέτησαν έπρεπε να έχει γίνει πολύ καιρό πριν και ανέφερε τον ψυχικό και σωματικό αντίκτυπο όσων υπηρετούν σε ζώνες κρίσης σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ