Ίλον Μασκ: Ο αντισυμβατικός δισεκατομμυριούχος που θέλει να πάρει σύνταξη στον πλανήτη Άρη –

Ίλον Μασκ: Ο αντισυμβατικός δισεκατομμυριούχος που θέλει να πάρει σύνταξη στον πλανήτη Άρη - Οικονομικός Ταχυδρόμος

Από τις κόντρες του με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ μέχρι την εξαγορά του πρώην Twitter και νυν Χ και τώρα με το ξαφνικό ταξίδι του αστραπή στην Κίνα και τις απροσδόκητες απολύσεις στην Tesla, ο Ίλον Μασκ δεν σταματά ποτέ να εκπλήσσει τις αγορές, τους οπαδούς και τους πολέμιούς του.

Μόνο τις τελευταίες ημέρες ακύρωσε απότομα προγραμματισμένο ταξίδι στην Ινδία όπου θα έβλεπε τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ναρέντα Μόντι για να συζητήσουν επένδυση 3 δις δολαρίων. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά, έκανε ταξίδι αστραπή στην Κίνα πάλι χωρίς κανείς να το περιμένει, όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ για να πάρει άδεια ώστε να κυκλοφορήσει στη χώρα τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης.

Κίνα: Η επίσκεψη Μασκ «ξεμπλοκάρει» την Tesla

Με την επιστροφή του προχώρησε στην απόλυση όλου του προσωπικού στο τμήμα ανάπτυξης γρήγορων φορτιστών της Tesla. Πρόκειται για κίνηση που εξέπληξε όχι μόνο τους εργαζομένους αλλά και τις αγορές καθώς κι αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες έχουν συμφωνία με την Tesla για να χρησιμοποιούνται κοινοί δημόσιοι φορτιστές. Πρόκειται για επιπλέον περικοπές από τις απολύσεις του 10% του συνολικού προσωπικού της εταιρείας με την Tesla να απασχολεί παγκοσμίως περίπου 140.000 άτομα.

«Σχεδιάζω να πάρω σύνταξη στον Άρη»

Ίσως τίποτε από όλα αυτά δεν φαίνονται τόσο περίεργα αν αναλογιστεί κανείς ότι το μεγάλο όνειρο του Μασκ, μεγάλου υπέρμαχου της εξερεύνησης του διαστήματος, είναι να αποσυρθεί κάποια στιγμή στον πλανήτη Άρη. «Σχεδιάζω να πάρω σύνταξη στον Άρη», είχε πει το 2010, σε ηλικία 39 ετών τότε, στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν.

Έκτοτε, η πορεία του ήταν όπως την ξεκίνησε από όταν έφυγε από τη Νότιο Αφρική σε ηλικία 17 χρονών, εν μέρει για να μην υπηρετήσει τη θητεία του στο στρατό του απαρτχάιντ: Με συνεχείς μεταβολές και γεμάτη εκπλήξεις. Αυτό φαίνεται άλλωστε και στα βασικά σημεία της πολύ πετυχημένης μέχρι τώρα καριέρας του, όπως τα συγκέντρωσε το Bloomberg. Είναι δύσκολο σε κάθε περίπτωση να αμφισβητήσει κανείς τις ικανότητές του, αφού σήμερα είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο με προσωπική περιουσία 200 δις δολαρίων, ποσό που αναλογεί σε περίπου όλο το ΑΕΠ της Ελλάδος.

PayPal, Tesla, SpaceX και Twitter

Γεννημένος στη Νότια Αφρική από πατέρα μηχανικό και μητέρα διατροφολόγο, ο Μασκ πήγε να σπουδάσει στον Καναδά, εν μέρει για να αποφύγει να υπηρετήσει στον Νοτιοαφρικανικό στρατό της εποχής του απαρτχάιντ. Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια με πτυχία στη φυσική και στα οικονομικά, γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Όμως εκεί παράτησε τις σπουδές του σχεδόν αμέσως, για να ακολουθήσει τους τρεις κύριους τομείς ενδιαφέροντός του: το Διαδίκτυο, την καθαρή ενέργεια και την εξερεύνηση του διαστήματος.

Το 1995 έφτιαξε τη διαδικτυακή πλατφόρμα αδειοδότησης λογισμικού σε εφημερίδες, την Zip2, την οποία πούλησε το 1999 για περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια. Επανεπένδυσε μερικά από τα έσοδα για να ξεκινήσει την X.com, την εταιρεία διαδικτυακών πληρωμών. Την συγχώνευσε τελικά με την εταιρεία που έγινε γνωστή ως PayPal, τον ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου που τελικά πουλήθηκε στο eBay για 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2002.

Η επόμενη περιπέτειά του ήταν η SpaceX η εταιρεία πυραύλων που συνεργάστηκε με τη NASA για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Το 2010 συνίδρυσε την Tesla, την εταιρεία που παρήγαγε το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο στον κόσμο με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Την ίδια χρονιά η εταιρεία πούλησε μετοχές σε δημόσια προσφορά.

Η τρίτη του εταιρεία ήταν η SolarCity, πάροχος συστημάτων ηλιακής ενέργειας, η οποία αγοράστηκε από την Tesla το 2016. Η Tesla έγινε η αυτοκινητοβιομηχανία με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο τον Ιούλιο του 2020 και ο Μασκ ο πλουσιότερος άνθρωπος στις αρχές του 2021. Το 2022 ο Μασκ αγόρασε το Twitter για 44 δις δολάρια και μετονόμασε την εταιρεία σε X Corp. το 2023. Έκτοτε «βγάζει» περισσότερες ειδήσεις αναφορικά με την Tesla.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ