Ποιες φράσεις να πείτε για να θέσετε τα όριά σας στους άλλους

Ποιες φράσεις να πείτε για να θέσετε τα όριά σας στους άλλους

Ο χώρος σας, ο χρόνος σας, τα όριά σας πρέπει να αδιαπραγμάτευτα

Σας αρέσει να τους ευχαριστείτε όλους ή επιδιώκετε να μένουν όλοι ικανοποιημένοι από τον εαυτό σας; Αυτό είναι για εσάς! Το να λέτε «όχι» και να δίνετε προτεραιότητα στην ευημερία σας είναι αυτοφροντίδα, όχι εγωισμός. Μαθαίνοντας να επικοινωνείτε τα όριά σας σταθερά χτίζετε ισχυρότερους δεσμούς που βασίζονται στον γνήσιο σεβασμό και όχι στη δυσαρέσκεια. Μπορεί να αισθάνεστε άβολα στην αρχή, αλλά με την εξάσκηση, αυτές οι φράσεις γίνονται εργαλεία για τη δημιουργία υγιέστερων, πιο ευτυχισμένων σχέσεων σε όλους τους τομείς της ζωής σας.

«Ο χρόνος και η ενέργειά μου είναι περιορισμένες, οπότε πρέπει να πω όχι».

Αυτό είναι ένα απαλό άνοιγμα, που χαρακτηρίζει την άρνησή σας ως πρακτικό ζήτημα και όχι ως προσωπική απόρριψη. Αναγνωρίζει ότι το αίτημά τους έχει κάποια αξία, αλλά απλά δεν μπορείτε να το εκπληρώσετε αυτήν τη στιγμή. Βοηθά όσους ρωτούν υπερβολικά να καταλάβουν ότι δεν λέτε όχι σε ΑΥΤΟΥΣ, αλλά στην υπερφόρτωση.

«Είμαι πρόθυμος να βοηθήσω, ΑΛΛΑ…» (Στη συνέχεια, προσφέρετε μια τροποποιημένη επιλογή)

Αυτό δείχνει ότι εκτιμάτε τη σχέση, αλλά δεν θα θυσιάσετε εντελώς τις δικές σας ανάγκες. Παράδειγμα: «Δεν μπορώ να μείνω αργά στη δουλειά απόψε, αλλά θα μπορούσε να είναι αυτό το πρώτο πράγμα με το οποίο θα ασχοληθώ αύριο». Αυτό μετατρέπει μια κατηγορηματική άρνηση σε μια συλλογική συζήτηση για εξεύρεση λύσης. Συμβιβάζεστε αλλά δεν βάζετε τον εαυτό σας σε κακή θέση ή αφήνετε τα όριά σας να γλιστρήσουν.

«Δεν νιώθω άνετα να συζητώ αυτό το θέμα».

Αυτό είναι καλό για ενοχλητικές ερωτήσεις ή θέματα που σας κάνουν να ανησυχείτε. Δεν οφείλετε σε κανέναν δικαιολογία για την ιδιωτικότητά σας, επισημαίνει η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία. Να είστε σταθεροί και να αλλάζετε θέμα. Αν πιέσουν, μια απλή επανάληψη του «δεν νιώθω άνετα να το συζητήσω» θα περάσει το μήνυμα.

«Χρειάζομαι λίγο χρόνο για εμένα αυτή τη στιγμή».

Αυτό είναι χρήσιμο με συνεργάτες, παιδιά ή κολλητούς φίλους. Αναγνωρίζει την επιθυμία τους να συνδεθούν, ενώ είναι εξίσου έγκυρη η διεκδίκηση της ανάγκης σας για χώρο. Ακολουθήστε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (όταν θα είστε ελεύθεροι στη συνέχεια), ώστε να μην αισθάνονται εντελώς αποκλεισμένοι.

«Ακούω τι λες αλλά…» (Στη συνέχεια επιβεβαιώστε ξανά την ανάγκη σας)

Αυτό είναι υπέροχο γιατί ξεκινά με την επικύρωση της προοπτικής του άλλου ατόμου, η οποία αμβλύνει το χτύπημα. Αλλά τα σήματα «ΑΛΛΑ» μην περιμένετε να σας αλλάξουν γνώμη. Χρήσιμο για όσους προσπαθούν να σας ενοχοποιήσουν ή να σας μαλώσουν έξω από τα όριά σας. Παράδειγμα: «Ακούω ότι είσαι αγχωμένος, αλλά δεν μπορώ να τα παρατήσω όλα όταν τηλεφωνείς»

«Εκτιμώ τη σχέση μας και γι’ αυτό πρέπει να είμαι ειλικρινής…»

Προλογίζοντας μια σκληρή συζήτηση για τα όρια με αυτή τη φράση δείχνει λίγη καλή θέληση. Τους δείχνει ότι δεν προσπαθείτε να τους πληγώσετε, αλλά ότι η διατήρηση αυτού του δεσμού απαιτεί την αντιμετώπιση ενός ζητήματος που προκαλεί βλάβη. Απαλύνει το χτύπημα για ευαίσθητα άτομα.

«Άφησε με να το σκεφτώ και θα σου πω σε λίγο».

Όταν παρασυρθείς από ένα αίτημα, αυτό σου κερδίζει χρόνο. Αποτρέπει ένα ξέσπασμα για το οποίο μετανιώνετε ή να ξεστομίζετε ένα πιο σκληρό «όχι» από όσο χρειάζεται. Σας επιτρέπει να εξετάσετε εάν ΜΠΟΡΕΙΤΕ να το κάνετε, θέλετε να το κάνετε και να διαπραγματευτείτε τους όρους εάν χρειάζεται.

«Δεν είμαι σε θέση να δώσω συμβουλές για αυτό».

Αυτό είναι για εκείνους που σας βλέπουν ως τον απλήρωτο θεραπευτή τους. Να είστε ευγενικοί αλλά σταθεροί. Μπορείτε ακόμα να προσφέρετε ενσυναίσθηση («Ακούγεται δύσκολο») χωρίς να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να λύσετε τα προβλήματά τους. Η πρόταση πραγματικών πόρων (θεραπεία, κ.λπ.), ΑΝ τους γνωρίζετε, δείχνει υποστήριξη χωρίς να παρασύρεστε σε συναισθηματική εργασία που δεν μπορείτε να χειριστείτε.

«Ευχαριστώ που με σκέφτεσαι, αλλά δεν μου ταιριάζει».

Αυτό είναι ένα ευγενικό ξεκαθάρισμα για ανεπιθύμητες ευκαιρίες, ραντεβού κ.λπ. Αποφεύγει να απαριθμήσει συγκεκριμένους λόγους, εμποδίζοντάς τους να προσπαθήσουν να διαφωνήσουν ενάντια στις αντιρρήσεις σας. Διατηρεί τα πράγματα απλά προστατεύοντας παράλληλα το δικαίωμά σας να αρνηθείτε χωρίς δράματα.

«Δεν είμαι διαθέσιμος εκείνη τη στιγμή. Θα λειτουργούσε η [Εναλλακτική ημερομηνία/ώρα];»

Αυτό είναι χρήσιμο για επαναπρογραμματισμό με άτομα που δεν σέβονται τον χρόνο σας. Μην το αφήσετε απλώς να πέσει. Προσφέρετε προληπτικά μια λύση που λειτουργεί για εσάς. Αυτό διατηρεί έναν χρήσιμο τόνο, ενώ καθιστά σαφές ότι δεν θα αναδιατάξετε τη ζωή σας για να προσαρμοστείτε στο πρόγραμμά τους.

«Θα απομακρυνθώ από αυτήν τη συνομιλία προς το παρόν».

Όταν τα επιχειρήματα κλιμακώνονται και δεν συμβαίνει τίποτα παραγωγικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη δήλωση. Αυτό σας απομακρύνει από την κατάσταση με αξιοπρέπεια. Δείχνει ότι δεν είστε πρόθυμοι να εμπλακείτε με έναν ανθυγιεινό τρόπο, αλλά αφήνετε την πόρτα ανοιχτή για να ΣΥΖΗΤΗΣΕΤΕ αργότερα, όταν όλοι είναι πιο ήρεμοι.

«Σε παρακαλώ μη μου μιλάς έτσι».

Αυτό είναι άμεσο και ισχυρό για αγενή σχόλια, απορριπτική συμπεριφορά ή προσβολές. Δεν χρειάζεται να ανέχεστε την ασέβεια. Δηλώστε ήρεμα αυτό το όριο και αν επιμείνουν, απομακρύνετε τον εαυτό σας – αυτή η συνέπεια ενισχύει ότι η συμπεριφορά τους είναι απαράδεκτη.

«Σε εμπιστεύομαι να το χειριστείς μόνος σου».

Εδώ είναι ένα για μικροδιαχειριστές, είτε πρόκειται για σύντροφο, συνάδελφο ή ανυπότακτο γονέα. Επικοινωνεί την πίστη σας στις ικανότητές τους, ενώ σβήνει διακριτικά την ανάγκη τους να ελέγχουν κάθε σας κίνηση. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε υπερπροστατευτικά αγαπημένα πρόσωπα για να αποκτήσουν λίγο περισσότερη αυτονομία.

«Η απόφασή μου είναι οριστική».

Χρησιμοποιήστε το ως έσχατη λύση μετά από επανειλημμένες παραβιάσεις των ορίων. Στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η περαιτέρω συζήτηση είναι μάταιη. Πείτε το σταθερά, χωρίς θυμό και μετά προσπαθήστε να απεμπλακείτε. Οι άνθρωποι που συνηθίζουν να μη σέβονται τα όριά σας μπορεί να χρειαστούν αυτό το τράνταγμα για να αποδεχτούν επιτέλους την άποψή σας.

«Καταλαβαίνω ότι είσαι απογοητευμένος, ωστόσο…»

Μπορεί να αντιδράσουν στα όριά σας με θυμό ή απογοήτευση. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά τους χωρίς να κάνετε πίσω. Παράδειγμα: «Καταλαβαίνω ότι είσαι στενοχωρημένος που δεν μπορώ να κάνω babysitting απόψε, ωστόσο, είχα ήδη κάνει άλλα σχέδια». Διατηρεί την εστίαση στις ανάγκες ΣΑΣ, όχι να διαχειρίζεται το συναισθηματικό τους ξέσπασμα.

 «Χρειάζομαι να σεβαστείτε το απόρρητό μου όσον αφορά…»

Αυτό είναι καλό για όσους πιστεύουν ότι δικαιούνται κάθε λεπτομέρεια της ζωής σας – οικονομικά, δράματα γνωριμιών κ.λπ. Να είστε συγκεκριμένοι σχετικά με το τι είναι εκτός ορίων. Αν συνεχίσουν να αδιαφορούν, τερματίστε ευγενικά τη συζήτηση ή αλλάξτε θέμα κάθε φορά, κάνοντας την αγνόηση των ορίων σας μια δυσάρεστη εμπειρία.

Η σιωπή μπορεί επίσης να είναι ένα ισχυρό εργαλείο.

Αφού δηλώσετε τα όριά σας, δεν οφείλετε περαιτέρω εξηγήσεις ή συζητήσεις. Αφήστε τα αναμενόμενα βλέμματα ή τις αμήχανες παύσεις να κρέμονται στον αέρα. H σιωπή τους κάνει να παίρνουν τα όριά σας στα σοβαρά, καθώς η αναμονή για παραχωρήσεις γίνεται άβολη για αυτούς.

«Δεν είναι δική μου ευθύνη να…»

Ολοκληρώστε την πρόταση για να ταιριάζει με την κατάσταση: «…διαχειριστώ τα συναισθήματά σας», «…διορθώσω αυτό το πρόβλημα για εσάς». Διαχωρίζει την υγιή υποστήριξη από τη χρήση σας ως δεκανίκι από εκείνους που δεν είναι πρόθυμοι να αναλάβουν την ευθύνη για τον εαυτό τους.

 

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ