Τροπολογία με μπαλώματα στον ΝΟΚ που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων

Ετήσια αύξηση 7,8% στις τιμές υλικών κατασκευής νέων κτηρίων τον Μάιο

Κατατέθηκε στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τροπολογία με ρυθμίσεις για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) μετά τη θύελλα αντιδράσεων από δημάρχους για το “μπόνους” που δίνει ο Κανονισμός στο ύψος των κτιρίων. 

Με βάση την τροπολογία, θα μπει κλιμακωτός περιορισμός στην αύξηση του ύψους των κτιρίων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία:

αα) Τα κίνητρα των περ. α) έως δ) της παρ. Ι του άρθρου 10 εψαρμόζονται μόνο στις περιοχές του πεδίου εφαρμογής του με ισχύοντα σ.δ. μεγαλύτερο του 0,8.

ββ) Το συνολικό ύψος της προσαύξησης κατά την εφαρμογή των κινήτρων της παρ. Ι του άρθρου 10, καθώς και της παρ. 8 του άρθρου 15 δεν δύναται:
-να υπερβαίνει συνολικά τα δυόμιση μέτρα (2,50 μ.) για σ.δ. μεγαλύτερο του 0.8 έως και 1.6 και
-τα τρία μέτρα (3,00 μ.) για σ.δ. μεγαλύτερο του 1.6.

Τα “μπόνους” του ΝΟΚ πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις, με αρκετούς δημάρχους να κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτη τσιμεντοποίηση των πόλεων τους. Ως αποτέλεσμα αρκετοί δήμοι σταμάτησαν να εκδίδουν οικοδομικές άδειες για κτίρια που χρησιμοποιούν κάποιο από τα κίνητρα του νέου ΝΟΚ για αύξηση του ύψους τους. Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε την αντίδραση του ΤΕΕ, που με την αποστολή εξωδίκων ζήτησε από δήμους την ανάκληση αυτών των αποφάσεων περί αναστολής των οικοδομικών αδειών. 

Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το μπόνους ορόφων του ΝΟΚ και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε πρόσφατη συνέντευξη του. “Σύμφωνα με γνωμοδότηση που ζητήσαμε από το δικηγορικό γραφείο του κ. Νίκου Αλιβιζάτου, όσον αφορά στο μπόνους των κτιρίων που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, η προσαύξηση σε ορόφους είναι αντισυνταγματική”, ανέφερε ο κ. Δούκας, ενώ επισήμανε ότι “σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΣτΕ, θα έπρεπε να εφαρμόζονται οι διατάξεις που προ-υπήρχαν, οι οποίες προστατεύουν – εκτός των άλλων –προστατεύουν ειδικές περιοχές, όπως αυτές που βρίσκονται γύρω από την Ακρόπολη”. 

Σημειώνεται ότι το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε πρόσφατα αντισυνταγματικό το “μπόνους” σε επιπλέον τετραγωνικά και ύψος του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και το θέμα έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια προς οριστική κρίση. 

Δείτε την τροπολογία στη δεξιά στήλη “Σχετικά Αρχεία”

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ