Ποιες μεταρρυθμίσεις περιμένουν οι διεθνείς οργανισμοί και οίκοι από την…

Ποιες μεταρρυθμίσεις περιμένουν οι διεθνείς οργανισμοί και οίκοι από την...

Του Τάσου Δασόπουλου

Λιγότερες σε αριθμό, αλλά μεγαλύτερες σε δυσκολία, είναι οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες περιμένουν οι διεθνείς οργανισμοί, οι οίκοι αξιολόγησης και οι αγορές, για να ανεβάσουν το αξιόχρεο πάνω από την ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα.

Η πρώτη εγγύηση για όλους, ότι η Ελλάδα προχωρά στη σωστή κατεύθυνση, θα είναι η πλήρης και ορθή αξιοποίηση των 36 δις που έχει εξασφαλίσει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέχρι τα μέσα του 2026. Τούτο διότι μέσα από το εθνικό πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0.” θα χρηματοδοτηθούν συνολικά 103 επενδύσεις και 76 μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι μπορεί να υπάρχει περιθώριο παράτασης στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης μετά τον Αύγουστο του 2026, οι οίκοι αξιολόγησης περιμένουν κάποιου είδους παράταση. Τούτο, με δεδομένο ότι εκτός από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία που είναι στις πρώτες θέσεις στην απορρόφηση πόρων, πολλά κράτη μέλη της ΕΕ βρίσκονται ακόμη πολύ πίσω στα δικά τους προγράμματα. 
 
Άμεσο ζητούμενο κυρίως για τους οίκους αξιολόγησης είναι η ολοκλήρωση της εξυγίανσης και η ιδιωτικοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος η οποία όπως επεσήμανε η S&P και παλαιότερα άλλοι οίκοι αξιολόγησης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζει καθυστερήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, επείγει η περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων, η εκκαθάριση της αναβαλλόμενης φορολογίας και ο σχηματισμός του 5ου τραπεζικού πυλώνα, προκειμένου να ενισχυθεί ο εγχώριος ανταγωνισμός. Όπως τόνισε στην αξιολόγηση της η S&P, η οποία αναβάθμισε την Παρασκευή τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από “σταθερές” σε “θετικές”, η πλήρης επαναφορά των εμπορικών τραπεζών – ειδικά των μη συστημικών – , είναι ένα κομβικό σημείο για ομαλότερη πορεία της οικονομίας το οποίο ακόμη καθυστερεί.

Επίσης, θετικό σήμα θα αποτελούσε η επίτευξη του στόχου είσπραξης 5,2 δις ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις αυτοκινητοδρόμων και λιμανιών που είτε έχουν πραγματοποιηθεί είτε βρίσκονται στον ορίζοντα.

Βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης 

Η καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης είναι άλλη μια κρίσιμη μεταρρύθμιση, η καθυστέρηση της οποίας κρατά χαμηλά την Ελλάδα στους πίνακες κατάταξης σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητά της ως επενδυτικό προορισμό. Οι οίκοι αξιολόγησης και οι διεθνείς οργανισμοί περιμένουν η μεταρρύθμιση για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται σταδιακά από 2022 και οδήγησε φέτος στην αποφόρτιση της ύλης των δικαστηρίων με κίνητρα για εξωδικαστική επίλυση διαφορών, να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της μέσα στο 2024.

Ψηφιοποίηση φορολογικών διαδικασιών 

Όσοι παρακολουθούν από κοντά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, περιμένουν να ολοκληρωθεί μέσα στον χρόνο η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των διαδικασιών και των συναλλαγών των φορολογούμενων με τις αρχές. Στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης φορολογικής συμμόρφωσης αναμένουν τα αποτελέσματα από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά και την διασύνδεση των μηχανών αυτόματων πληρωμών (POS) με τις ταμειακές μηχανές ώστε να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η απώλεια φόρων και κυρίως ΦΠΑ. 

Άλλες μεταρρυθμίσεις 

Οι ελληνικές αρχές έχουν ενημερώσει τους κάθε είδους επόπτες της Ελληνικής Οικονομίας για μια σειρά από άλλες μεταρρυθμίσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, της θέσπισης της ψηφιακής κάρτας ασθενή και η αναβάθμιση των διαδικασιών της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Επίσης, κλειδί για την προσέλκυση νέων επενδύσεων θεωρείται η ολοκλήρωση του κτηματολογίου. 

Επίσης, έχουν ανακοινωθεί μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ενίσχυση του ανταγωνισμού της εσωτερικής αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, σε μια προσπάθεια ομαλοποίησης των τιμών σε μονιμότερη βάση. Και αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν καταγραφεί και αναμένονται από τους διεθνείς επόπτες της οικονομίας.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ