Οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε μετά το Πάσχα – Ποιους αφορούν

Οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε μετά το Πάσχα - Ποιους αφορούν

Παρουσίαση των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου που θα «τρέξουν» τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιήσει το Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή το απόγευμα

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Ολόκληρο το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου θα παρουσιαστεί από την ηγεσία των Υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μεθαύριο, απόγευμα της Παρασκευής. Μετά τις δωρεάν μαστογραφίες, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα αποσταλούν τα πρώτα sms με παραπεμπτικά εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το πρόγραμμα μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή αμέσως μετά το Πάσχα, όταν οι περισσότερες γυναίκες θα λάβουν μήνυμα για τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο.

Η συγκεκριμένη δράση προσυμπτωματικού ελέγχου έχει πάρει πολλαπλές αναβολές. Πλέον όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να την κάνει πραγματικότητα. Τις λεπτομέρειες θα δώσει αναλυτικά η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στην παρουσίαση του συνολικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου με τον τίτλο «Προλαμβάνω».

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θεωρεί ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν τις παροχές σε επίπεδο πρόληψης που τους δίνει η πολιτεία. Για αυτό κρίνει ότι η λεπτομερής αναφορά σε όλα τα προγράμματα, με τα χρονοδιαγράμματά τους, θα δώσει τη σωστή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τα μηνύματα θα σταλούν τμηματικά. Πρώτες θα πάρουν παραπεμπτικό για τεστ ΠΑΠ οι γυναίκες ηλικίας 21-29 ετών και στη συνέχεια οι ωφελούμενες 30-65 ετών για HPV DNA τεστ. Υπενθυμίζεται ότι η δράση αφορά σε περίπου 2,5 εκατομμύρια γυναίκες και στοχεύει στην πρώιμη ανίχνευση ευρημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν σωρευτικά οι Ελληνίδες είναι: α) Να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 21 – 65 ετών, β) να διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ανεξαρτήτως εάν έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα, γ) να μην έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου, δ) να μην έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0, 1, 8, 9, ε) να μην έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0, στ) να μην έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST, κατά τα 3 ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής, ζ) εάν ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ 21 – 29 ετών και δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα 3 ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής, η) εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ 30 – 65 ετών και δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα 5 ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής.

Τον Μάιο και οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Το πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δεν είναι το μοναδικό που θα «τρέξει» τον επόμενο μήνα. Ο προγραμματισμός του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει την έναρξη και εκείνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που επίσης είχε αναβολές επί μήνες και δυσκολίες στον σχεδιασμό του, καθώς η αρμόδια επιτροπή γιατρών που διαμορφώνει το πρωτόκολλο του screening προσπάθησε να ετοιμάσει ένα απόλυτα ασφαλές πλαίσιο για τις εξετάσεις.

Έτσι, πρώτης γραμμής θα είναι τα self tests που ανιχνεύουν κρυμμένο αίμα στα κόπρανα, το οποίο μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη καρκίνου. Πρόκειται για τα FIT και το FOBT, τεστ που γίνονται κατ’ οίκον και εφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλες χώρες (πχ Βρετανία) στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, το self test θα γίνεται στο σπίτι κάθε πολίτη (δικαιούχοι είναι 3,8 εκατ άνδρες και γυναίκες 50-65 ετών) και θα ακολουθείται από ερωτηματολόγιο προκειμένου να γίνεται μια αξιολόγηση της κατάστασης. Εάν κριθεί απαραίτητο, τότε προβλέπεται η ένταξη στο screening της διαγνωστικής κολονοσκόπησης. Τελευταία στη σειρά θα είναι η επεμβατική κολονοσκόπηση. Ο λόγος που η επεμβατική κολονοσκόπηση μπαίνει κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις είναι επειδή σκοπός της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι να πραγματοποιείται σε συγκεκριμένα κέντρα με εμπειρία.

Το πρώτο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων στη χώρα μας είναι το «Φώφη Γεννηματά», με το οποίο έχουν γίνει περισσότερες από 300.000 δωρεάν μαστογραφίες σε Ελληνίδες και έχουν εντοπιστεί πρώιμα ευρήματα. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες γυναίκες έχουν πάρει το δρόμο της θεραπείας νωρίς, χωρίς καθυστέρηση. Η χώρα μας ευθυγραμμίστηκε με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «άνοιξε» το ηλικιακό όριο του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. Όπως αποτυπώθηκε στο τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, δικαιούχοι του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» είναι όλες οι γυναίκες από 45 έως 74 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Η παιδική παχυσαρκία στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Διατροφής

Delphi Economic Forum: Εμβολιασμός και δημόσια υγεία – Μια νέα κουλτούρα με κέντρο την πρόληψη

Επιστημονική εκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ