Μεγαλώνει η ζήτηση στα Airbnb, έρχεται καυτό καλοκαίρι στις κρατήσεις

Μεγαλώνει η ζήτηση στα Airbnb, έρχεται καυτό καλοκαίρι στις κρατήσεις

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Με άνοδο 17,7% “έκλεισε” η ζήτηση το Μάρτιο στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων AirDNA (με δεδομένα από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO). Το ποσοστό αύξησης σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά είναι σημαντικό, εντούτοις παρέμεινε μικρότερο συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης που περιλαμβάνονται στην έκθεση. Σημειώνεται πως ο Μάρτιος ήταν ένας μήνας με ισχυρό ενδιαφέρον για την πορεία των κρατήσεων στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, λόγω του Πάσχα των Καθολικών.

Ειδικότερα, η Ευρώπη σημείωσε αύξηση της ζήτησης κατά 32,7% σε σχέση με πέρσι για ολόκληρο τον μήνα Μάρτιο, ωστόσο, η ζήτηση για την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου – την εβδομάδα του Πάσχα – αυξήθηκε κατά 55%, ενώ τις πρώτες τρεις εβδομάδες ήταν κατά μέσο όρο κοντά στο 20%.

Σε επίπεδο χώρας, η αύξηση της ζήτησης σε ετήσια βάση τον Μάρτιο ξεπέρασε το 30% σε 11 από τις 20 ευρωπαϊκές χώρες που εξετάζονται.

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας AirDNA, οι χώρες που σημείωσαν τη μικρότερη αύξηση της ζήτησης σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα ήταν:

-Ιρλανδία (+20,2%)
-Ελλάδα (+17,7%)
-Ελβετία (+17,6%)
-Κροατία (+3,9%)

Και οι τέσσερις χώρες είχαν αύξηση στην ζήτηση, και την εβδομάδα του Πάσχα των Καθολικών, αλλά δεν ήταν στην ίδια κλίμακα.

Στην Ελβετία και την Ιρλανδία, για παράδειγμα, η αύξηση της ζήτησης την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου έφτασε το 40%. Στην Κροατία και την Ελλάδα, ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης σε ετήσια βάση για την εβδομάδα του Πάσχα ήταν 24,5% και 6,8%, αντίστοιχα.

Οι υψηλότερες επιδόσεις καταγράφηκαν τον Μάρτιο στη Νορβηγία με άνοδο 64,1%, στη Δανία με άνοδο 50% και στη Σουηδία που σημείωσε αύξηση 44,5%.

Σε επίπεδο πόλεων, η πληρότητα κινήθηκε γύρω στο 72% την εβδομάδα του Πάσχα των Καθολικών σε σύγκριση με το 61% τις πρώτες 3 εβδομάδες του Μαρτίου. Υψηλές πληρότητες άνω του 80% κατέγραψαν Φλωρεντία (86%), Άμστερνταμ (85%), Λισαβόνα (84%), Πράγα (84%) και Πόρτο (82%).

Στην Αθήνα, η πληρότητα στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης άγγιξε το 70%.

πιν

Αλλάζει η εικόνα το Μάιο και το καλοκαίρι

Δεδομένου ότι το Πάσχα μετατόπισε τη ζήτηση στον Μάρτιο, στην έκθεση αναφέρεται ότι η αύξηση της ζήτησης τον Απρίλιο εκτιμάται πως θα είναι μικρή ή και αρνητική. Όμως, καθώς πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, η εικόνα αλλάζει. Η τρέχουσα ζήτηση είναι αυξημένη κατά 27% για τον Μάιο και ο ρυθμός της ζήτησης για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες έχει ήδη αυξηθεί κατά 21% σε ετήσια βάση.

Όπως είχε αναφέρει η AirDNA στην προηγούμενη έκθεση, για το Μάιο, οπότε ξεκινάει ο κύριος όγκος της τουριστικής κίνησης, η αύξηση στις διανυκτερεύσεις εκτοξεύεται στο 23%. Η εταιρεία, αναφερόμενη στην ελληνική αγορά, τονίζει πως καθώς θα έχουμε μεγαλύτερη προσφορά σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τη φετινή χρονιά, οι επισκέπτες ενδέχεται να περιμένουν περισσότερο διάστημα μέχρι να προχωρήσουν σε κράτηση
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ