Σε ρότα προκλήσεων η Άγκυρα με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα- Τα μηνύματα της…

Η κρίση να μην γίνει περιφερειακή...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Με τους “27” ηγέτες να ολοκληρώνουν σήμερα τις εσωτερικές διαβουλεύσεις και συζητήσεις τους στις Βρυξέλλες, με κυρίαρχο θέμα τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η Αθήνα εκφράζει την ικανοποίησή της όσον αφορά στα ζητήματα που έχουν ευθεία αναφορά στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον εξ’ ανατολών γείτονα. “Προς το παρόν είμαι ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα στα οποία έχουμε καταλήξει, τα οποία αναγνωρίζουν το γεγονός ότι μπορεί οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας να προοδεύσουν, αλλά πάντα στα πλαίσια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι οποίες έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια”, τόνισε ο πρωθυπουργός, στη δήλωσή του, προσερχόμενος στις εργασίες της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Πηγή έντασης  

Την ίδια στιγμή, Αθήνα και Λευκωσία, που βρίσκονταν σε απόλυτη συνεννόηση όσον αφορά στη διαμόρφωση των τελικών διατυπώσεων, στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά, η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με την πρόοδο η οποία μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού. “Με ρητές αναφορές στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καθορίζουν το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα. Και βέβαια εκφράζοντας και εμείς την προσδοκία μας η νέα αυτή προσπάθεια η οποία γίνεται, υπό τη νέα απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να μπορέσει να αποδώσει επιτέλους καρπούς”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προετοιμάζεται πλέον για την επικείμενη επίσκεψή του στην Άγκυρα και το νέο τετ α τετ κορυφής με τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο τοποθετείται χρονικά πέριξ της 13ης Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, από τα… ραντάρ της ελληνικής πρωτεύουσας δεν περνάει απαρατήρητη τις τελευταίες ώρες η επάνοδος της γειτονικής χώρας στη φάση των ηλεκτρισμένων δηλώσεων. Αυτή τη φορά, με αφορμή την απόφαση της χώρας για τη δημιουργία δύο νέων θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, όπως αυτή έγινε γνωστή μέσω της πρωθυπουργικής τοποθέτησης στη διάσκεψη για τους Ωκεανούς. “Θα δημιουργήσουμε δύο επιπλέον μεγάλα θαλάσσια εθνικά πάρκα, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, αυξάνοντας το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών μας κατά 80% και καλύπτοντας περίπου το 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων μας. Θα απαγορεύσουμε την αλιεία με μηχανότρατες στα εθνικά θαλάσσια πάρκα μας έως το 2026 και σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030. Θα δημιουργήσουμε ένα υπερσύγχρονο σύστημα επιτήρησης, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους και τεχνητή νοημοσύνη, για να περιπολούμε αποτελεσματικά αυτές τις περιοχές, έως το 2026”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την Άγκυρα να ανεβάζει τον τόνο της αντίδρασής της, μέσω του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελίκ, η εξαγγελία των θαλάσσιων πάρκων αποτελεί εξέλιξη που από τη μία “υπονομεύει αυτή τη διαδικασία ομαλοποίησης και συγχρόνως εκμεταλλεύεται την περιβαλλοντική ευαισθησία μέσω μιας μονομερούς ενέργειας”. Απευθυνόμενος, δε, στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, κάλεσε την ελληνική πρωτεύουσα να “μην εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας και να μην κάνει κινήσεις που θα πλήξουν την εξομάλυνση”.

Με την Αθήνα να απορρίπτει κατηγορηματικά τις προειδοποιήσεις Τσελίκ και να προτάσσει εξακολουθητικά το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, η απάντηση ήρθε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια και, μάλιστα, εις διπλούν μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο. “Με αυτούς τους μαξιμαλισμούς η Τουρκία αυτοαναιρείται και πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα στο Αιγαίο που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο”, σημείωσε ο κ. Δένδιας, μιλώντας στον “Σκάι”. Το μήνυμά του, δε, έγινε πιο εμφατικό από το βήμα του Συνεδρίου για τη θαλάσσια ασφάλεια. “Στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει ένας τουρκικός αναθεωρητισμός, ο οποίος δεν δέχεται την UNCLΟS ως κανόνα επιλύσεως της διαφοράς με την Ελλάδα, αλλά γενικά ως κανόνα επίλυσης των διεθνών διαφορών. Θεωρεί ότι μπορεί να δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή ένα sui generis δίκαιο, το οποίο να υπηρετεί τα συμφέροντά της…”, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ