Τεχνητή νοημοσύνη: Χιλιάδες… Ινδοί «προσποιούνται» το AI της Amazon; Μια ιστορία από τις αποθήκες –

Amazon: «Ρίχνει» 150 δισ. δολ. σε νέα data centers

Πολλοί είναι οι μύθοι πίσω από τον τρόπο λειτουργείας της Amazon. Ειδικά μάλιστα στο μέτωπο της εκμετάλλευσης εργασίας. Αλλά αυτό συμβαίνει όταν η διαφημιστική εκστρατεία συναντά την υστερία, κατά τη στήλη Lex των Financial Times, η οποία μεταφέρει την πραγματική εικόνα που επικρατεί στον κολοσσό.

Η συντάκτρια τεχνητής νοημοσύνης των FT, Madhumita Murgia, θέλησε να απαντήσει στο μύθο ότι χιλιάδες Ινδοί εργάτες «προσποιούνται» το AI της Amazon. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μεγάλες ομάδες ανθρώπων απασχολούνται για να παρακολουθούν βίντεο και να ελέγχουν τις συναλλαγές. Αυτό ισχύει για πολλές αυτοματοποιημένες εργασίες, εξηγεί η Murgia.

«Χέρι χέρι» περικοπές και ΑΙ στην Amazon – Τι είπε ο CEO στους μετόχους

Σύμφωνα με την ίδια, η πραγματική ιστορία για την προσπάθεια της Amazon να φέρει επανάσταση στα καταστήματα είναι πιο περίπλοκη. Το 2018, η εταιρεία λάνσαρε ένα νέο είδος τεχνολογίας που ονομάζεται Just Walk Out που επέτρεπε στους πελάτες να παραλαμβάνουν αγαθά και να βγαίνουν από ένα παντοπωλείο χωρίς να χρησιμοποιούν ταμείο. Το σύστημα βίντεο και σαρωτών χαιρετίστηκε ως το μέλλον των φυσικών αγορών και υπήρχαν προβλέψεις ότι όχι μόνο θα το έβαζε η Amazon σε όλα τα καταστήματά της, αλλά θα το πουλούσε και στα καταστήματα όλων των άλλων.

Αυτό δεν συνέβη. Ενώ ορισμένα τρίτα μέρη χρησιμοποιούν την τεχνολογία, η Amazon την αφαιρεί τώρα από ορισμένα από τα μεγαλύτερα καταστήματά της στις ΗΠΑ — αν και θα παραμείνει σε μικρότερα καταστήματα.

Το double της μετοχής

Η υπαναχώρηση σε έναν συγκεκριμένο τύπο τεχνολογίας δεν αλλάζει την ανοδική περίπτωση για την Amazon. Τα φυσικά καταστήματα αντιπροσώπευαν μόλις το 3% των εσόδων το τελευταίο τρίμηνο. Η επανεξέταση της χρήσης της ακριβής τεχνολογίας Just Walk Out είναι μέρος μιας ευρείας εστίασης στο κόστος που έχει ευνοηθεί στις αγορές. Γι’ αυτό και η τιμή της μετοχής της Amazon αυξήθηκε σχεδόν κατά 90% τους τελευταίους 12 μήνες στα 189 δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίηση της κλίνει για πρώτη φορά στα 2 τρισ.

Παράλληλα, στο δείκτη τιμή προς τη λειτουργία ταμειακών ροών, η Amazon δεν διαπραγματεύεται σε υψηλό ρεκόρ. Αυτό υποδηλώνει τα περιθώρια ανάπτυξης, γι’ αυτό και στην Bank of America, ο αναλυτής Justin Post έχει θέσει ως στόχο τα 204 δολάρια ανά μετοχή.

Η Amazon είναι μία από τις εταιρείες τεχνολογίας που επέλεξε να κάνει σημαντικές περικοπές στο εργατικό της δυναμικό από το 2023. Μπορεί να μην είναι στα πρωτοσέλιδα, όπως οι απώλειες θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας, αλλά οι αλλαγές στον αριθμό των απασχολούμενων βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη σε άλλους τομείς. Άλλωστε, το μείγμα εργασίας αλλάζει, με την τεχνητή νοημοσύνη να δαιμονοποιείται, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι όλα έχουν αυτοματοποιηθεί.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ