Ελ Σαλβαδόρ: Απειλείται από την τροπική ύφεση E-19 και ετοιμάζεται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο τυφώνας Χανούν πλήττει τη νότια Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα - Προ των πυλών νέα καταιγίδα

Ο πρόεδρος του Σαλβαδόρ, ο Ναγίμπ Μπουκέλε, ζήτησε χθες Κυριακή από το Κογκρέσο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα, καθώς αναμένεται στα παράλια στον Ειρηνικό Ωκεανό η έλευση της τροπικής ύφεσης E-19 (στη δορυφορική εικόνα από NOAA, επάνω, η καταιγίδα πάνω από τον Ειρηνικό).

Το μέτρο θα πρέπει να επιβληθεί «σε όλη την εθνική επικράτεια» και όχι μόνο στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν, δηλαδή στα παράλια και στην πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ, ανέφερε ο αρχηγός του κράτους μέσω X.

Η τροπική ύφεση E-19 βρίσκεται στον Ειρηνικό

Η πολιτική προστασία έχει ήδη κηρύξει πορτοκαλί συναγερμό (τρίτου επιπέδου από τα τέσσερα συνολικά) σε όλες τις περιοχές της χώρας που βρέχονται από τον Ειρηνικό και στην πρωτεύουσα.

Η τροπική ύφεση E-19 βρίσκεται στον Ειρηνικό κι αναμένεται να πλήξει τις ακτές του Σαλβαδόρ από σήμερα ως αύριο Τρίτη. Μπορεί επίσης να πλήξει τα παράλια της Γουατεμάλας, της Ονδούρας και της Νικαράγουας, σύμφωνα με το αμερικανικό εθνικό κέντρο τυφώνων (NHC).

Μετεωρολόγοι προβλέπουν «συνθήκες τροπικής καταιγίδας» από το πρωί αύριο Τρίτη ως και μεθαύριο Τετάρτη «σε ορισμένα τμήματα των ακτών του Σαλβαδόρ».

Οι κίνδυνοι

Αναμένονται ισχυρές βροχές, που μπορεί να αυξήσουν απότομα τα επίπεδα των υδάτων και να προκαλέσουν κατολισθήσεις κατά μήκος παραθαλάσσιων περιοχών του κράτους της κεντρικής Αμερικής.

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε εντολή τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά σε παράκτιες περιοχές, στην πρωτεύουσα και στην περιφέρειά της.

ΑΠΕ

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ