«Ισως να το άκουσε από τον ουρανό» – Η Καταλίν Κάρικο αφιέρωσε το Νόμπελ Ιατρικής στη μητέρα της

Η Καταλίν Κάρικο, βραβευμένη με το Νόμπελ Ιατρικής 2023, μαζί με τον Ντρου Γουάισμαν για την έρευνά του σχετικά με τα εμβόλια mRNA, δήλωσε σήμερα ότι η σκέψη της πήγε στην μητέρα της, που πάντα πίστευε σε αυτήν παρά τις απογοητεύσεις.

Όταν το σουηδικό ραδιοφωνικό δίκτυο SR ήρθε σε επαφή μαζί της, η Καταλίν Κάρικο αρχικά δεν πίστεψε την είδηση και απλώς γέλασε. Παρακολουθώντας σε απευθείας μετάδοση την ανακοίνωση της επιτροπής Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, τελικά, φώναξε συγκινημένη: «Το πιστεύω…Το πιστεύω…απίστευτο!».

Οι πρώτες της σκέψεις πήγαν στην μητέρα της. «Πριν από δέκα χρόνια, άκουγε τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Νόμπελ, τότε που δεν ήμουν ακόμη καθηγήτρια. Μου έλεγε “Ισως θα πουν το όνομά σου, θα ακούω όταν θα κάνουν την ανακοίνωση”. Κάθε χρόνο άκουγε. Πριν από πέντε χρόνια, δυστυχώς πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Ίσως να το άκουσε από τον ουρανό».

Οταν ερωτήθηκε πώς θα το γιορτάσει, ο Ντριου Γουάισμαν είπε ότι δεν είναι και «μεγάλος γλεντζές». Αλλά είναι πιθανό ότι θα βγω με την οικογένειά μου, θα φάμε ένα καλό δείπνο και θα επιστρέψω στην δουλειά».

Η Καταλίν Κάρικο, 68 ετών, και ο Ντρου Γουάισμαν, 64 ετών, συνεργάτες από δεκαετίες στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, έχουν ήδη πολλά βραβεία στο ενεργητικό τους για τις έρευνές τους, ανάμεσά τους το Lasker Award το 2021, που θεωρείται πρόδρομος του Νόμπελ.

Οι αποφασιστικής σημασίας ανακαλύψεις τους χρονολογούνται από το 2005 και τα πρώτα εμβόλια mRNA κατά της Covid-19 παρασκευάστηκαν στη συνέχεια από τα εργαστήρια των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Ποια είναι η Καταλίν Κάρικο
Η Καταλίν Κάρικο είναι Ουγγαρέζα βιοχημικός, που ασχολήθηκε για δεκαετίες με τη μελέτη του mRNA και πώς αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών.

Μετά από έρευνες πολλών ετών το 2004 η Κάρικο και ο Ντρου Γουάισμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, κατάφεραν να δημιουργήσουν συνθετικό mRNA, το οποίο όταν εισαχθεί στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να δώσει τις σχετικές οδηγίες χωρίς να προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς χρησιμοποίησαν ένα ελαφρώς τροποποιημένο νουκλεοσίδιο στην αλληλουχία mRNA. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιήθηκε από τις εταιρίες Pfizer και Moderna για την παρασκευή του εμβολίου κατά του COVID-19 το 2020.

Η Κάρικο είναι αντιπρόεδρος της εταιρίας BioNTech RNA Pharmaceuticals. Η κόρη της Σούζαν Φράντσια έχει κερδίσει δύο χρυσά μετάλλια στη κωπηλασία σε ολυμπιακούς αγώνες με την εθνική ομάδα των Η.Π.Α.

Πηγή: protothema.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ