Κ.Σπανούλης: Επιτακτική ανάγκη η δυνατότητα κατασκευής αγροτικών φωτοβολταϊκών σταθμών

Επιτακτική ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα κατασκευής φωτοβολταϊκών μονάδων στους κατ’επαγγελμα αγρότες, σταθερή τιμή εκτός διαγωνισμού για μικρά έργα μέχρι 100Kw και η ενεργοποίηση δικαιωμάτων στις εκτάσεις με φωτοβολταϊκές μονάδες σε αντικατάσταση αγροτεμαχίων αγρανάπαυσης.

Αυτά είναι τα κύρια ζητήματα στα οποία εστιάζει ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών σε επιστολή του προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά Γεώργιο και τον Υπ.Ενέργειας Κων/νο Σκρέκα, το στίγμα της οποίας δίνεται με τη χαρακτηριστική κατακλείδα «πολλά έργα σε πολλούς κι όχι όλα τα έργα σε λίγους».Με αφορμή λοιπόν τα προαναφερθέντα θέματα στην «Π» μίλησε ο Κώστας Σπανούλης, πρόεδρος του ΠΣΑΦ, αγρότης και πολιτικός μηχανικός.

Συνέντευξη στην Ηλιάννα Βούλγαρη

Ποια είναι τα οφέλη για τους αγρότες από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης;

Ο αγρότης αποκτά μ’ αυτόν τον τρόπο μια μηνιαία ρευστότητα, ώστε να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του απέναντι στο κράτος (εφορία, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ κλπ). Δίνει τη δυνατότητα να παραμείνει ο αγροτικός κόσμος στην ύπαιθρο συνεχίζοντας να παράγει αγροτικά προϊόντα, αξίας πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ, επωφελία της χώρας και των Ελλήνων καταναλωτών.Επίσης δίνει την προοπτική, μιας και ο αγροτικός κόσμος στηρίζει τον δευτερογενή τομέα έχοντας επίδραση σε πάνω από 100 επαγγέλματα, να κρατηθούν ζωντανές οι επαρχιακές πόλεις, δημιουργώντας αλυσίδα αξίας και εθνικό προϊόν. Προσφέρει κίνητρα στα παιδιά των αγροτών να συνεχίσουν ως νέοι αγρότες την παραγωγή προϊόντων , συμβάλλοντας στη συνέχιση της φυτικής, ζωικής και αλιευτικής παραγωγής, δίνοντας πνοή στην ύπαιθρο και αποφεύγοντας την αστικοποίηση. Τέλος η παραμονή του αγροτικού κόσμου στις επαρχιακές πόλεις είναι υψίστης σημασίας ακόμη και για εθνικούς λόγους.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πόσες αιτήσεις εκκρεμούν;

Δικαιούχοι είναι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών. Η αλήθεια είναι ότι οι 9 στις 10 αιτήσεις αγροτών απορρίπτονται. Μελλοντικά η απόρριψη θα είναι ολοκληρωτική αν δεν ληφθούν μέτρα για την απελευθέρωση των κορεσμένων δικτύων και δημιουργία νέων δικττύων.

Το δε σχέδιο Repower EU της Κομισιόν προβλέπει αύξηση κατά 80GW των φωτοβολταϊκών και αιολικών, ως αντίδοτο στο Ρωσικό αέριο. Δυστυχώς όμως τον τελευταίο χρόνο, πόσο μάλλον μελλοντικά, κανένας αγρότης δεν δύναται να κατασκευάσει φωτοβολταϊκό σταθμό, καθώς δεν έχει πρόσβαση σε ανοιχτό δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ λόγω κατάληψης από μεγάλα έργα λιπών εταιρειών, πολλές εξ’ αυτών ούτε καν ελληνικών συμφερόντων.

Σε ποιες περιοχές έχουν εγκατασταθεί αγροτικά φωτοβολταϊκά;

Εγκαταστάθηκαν διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, με την πλειοψηφία αυτών να βρίσκονται στους Νομούς Έβρου, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας και στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.

Τι σημαίνει για το περιβάλλον ο συγκεκριμένος τρόπος εξασφάλισης ενέργειας;

Η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών μονάδων συμβάλλει στον εθνικό σχεδιασμό για την κλιματική αλλαή (ΕΣΕΚ) όπου έως το έτος 2030 το 40% της καταναλισκόμενης ενέργειας της χώρας θα παράγεται από ΑΠΕ έναντι του 22% που είναι σήμερα. Εξάλλου με απόφαση της Κομισιόν το 2021 οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλεται να εφαρμόσουν πολιτικές για την μείωση των αέριων ρύπων κατά 55% έως το 2030. Μια εξ αυτών για την χώρα μας είναι η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και κυρίως από φωτοβολταϊκά κατά 2 Giga.Πόσο άραγε από το πλαφόν έως το έτος 2030 προσαυξανόμενο με τα 2 Giga θα καταλήξει στους αγρότες; Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά του 16% των φωτοβολταϊκών πάρκων στη Γερμανία ανήκει στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, παρόλο που εκπροσωπούν μόλις το 1% του πληθυσμού της Γερμανίας, σε αντίθεση με τους Έλληνες αγρότες, οι οποίοι κατέχουν μόνο το 3% των φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ αποτελούν το 8% του ελληνικού πληθυσμού.

Ποια είναι η θέση σας για τη χρήση φωτοβολταϊκών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις; Υπάρχει δηλαδή κίνδυνος να βγουν εκτός παραγωγής;

Ο ελλαδικός χώρος έχει σύμφωνα με επίσημα στατιστικά 36 εακατομμύρια στρέμματα, εκ των οποίων μόνο το 40% της γης ανήκει σε αγρότες. Πολλά αγροτεμάχια είναι ακαλλιέργητα είτε επειδή είναι χαμηλής παραγωγικότητας, είτε επειδή δεν έχουν πρόσβαση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει στους αγρότες να αφήνουν αγρανάπαυση τουλάχιστον το 5% της έκτασης από τη συνολική καλλιέργειά τους. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες έχουν δικαίωμα να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκές μονάδες έως 500 KW, δηλαδή κάλυψη 6 στρεμμάτων. Ουσιαστικά είναι το 3% στο σύνολο της έκτασης έναντι του 97% που καλύπτουν μεγάλες εταιρείες του χώρου. Αλλά και στο 3% οι αγρότες αξιοποιούν τις εκτάσεις, όπου υφίστανται οι φωτοβολταϊκές μονάδες με βόσκηση ζώων, πτηνών και καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.

Λίγα λόγια για τον Σύνδεσμο:

Για πρώτη φορά στα ιστορικά δεδομένα της Ελλάδας ενώνονται οι αγρότες από όλη τη χώρα οποιασδήποτε ηλικίας και με οποιαδήποτε αγροτική δραστηριότητα, ανταλλάσσοντας τεχνογωσία πάνω στο κύριό τους επάγγελμα, που είναι η αγροτική, φυτική, χωική και αλιευτική παραγωγή. Τα φωτοβολταϊκά ως δευτερεύουσα δραστηριότητα έδωσαν το έναυσμα της συνένωσης με 15μελες Διοικητικό Συμβούλιο, καλύπτοντας όλες τις περιφέρειες της χώρας. Αριθμεί μαζί με τα αγροτικά θέματα κοντά στα 10.000 μέλη.

Συνέντευξη δημοσιευμένη στην «Πολιτεία»

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο σημείο μηδέν για τα Τέμπη: Επιτροπή διερεύνησης από τον ΟΣΕ 9 μήνες μετά – Ούτε ένας διερευνητής σιδηροδρομικών ατυχημάτων από τον ανεξάρτητο Οργανισμό

Σε σημείο μηδέν βρίσκεται η διερεύνηση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 57 επιβάτες και…