Τέλος Ιανουαρίου οι αποζημιώσεις αμπελοκαλλιεργητών για τον παγετό στο σεισμόπληκτο Δαμάσι

Μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2022, ενδεχομένως και λίγο αργότερα, αναμένουν να δουν τα χρήματα από τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που επλήγησαν από τον παγετό της περασμένης Άνοιξης, αλλά και από το καλοκαιρινό χαλάζι, οι αμπελοκαλλιεργητές στο σεισμόπληκτο Δαμάσι.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας μην κρύβοντας την απογοήτευση του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής κ. Γιάννης Γκανάς, ο οποίος έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι άλλες καλλιέργειες στην περιοχή όπως ροδάκινα, βερύκοκα και αμύγδαλα, εξοφλήθηκαν τις αποζημιώσεις του παγετού της περασμένης Άνοιξης.

Δυστυχώς δεν συνέβη το ίδιο και για τα 15.000 στρέμματα αμπελοκαλλιέργειας που καλλιεργούνται στον αμπελώνα του Δαμασίου, όπως, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι λόγοι της καθυστέρησης οφείλονται στα διαδοχικά πλήγματα που δέχθηκε η συγκεκριμένη καλλιέργεια, τόσο την περασμένη Άνοιξη, αλλά και τον περασμένο Ιούνιο. “Ηρθαμε αντιμέτωποι στα αμπέλια μας με τρεις παγετούς κατά τη διάρκεια της Άνοιξης και δύο χαλαζοπτώσεις τον περασμένο Ιούνιο”, εξήγησε ο κ. Γκανάς και συμπλήρωσε ότι λόγω του συγκεκριμένου γεγονότος και της σύνθετης καταστροφής που αντιμετώπισαν οι αμπελοκαλλιεργητές δεν ολοκληρώθηκε προφανώς η σύνταξη των πορισμάτων με ότι αυτό μπορεί βεβαίως να συνεπάγεται για την έγκαιρη καταβολή τους.

Ο ίδιος μάλιστα υπενθύμισε ότι σε σύσκεψη που έγινε στον Τύρναβο παρουσία του δημάρχου Τυρνάβου κ. Κόκκουρα, αλλά και του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ κ. Δούκα, υπήρξε σχετικό αίτημα από την πλευρά των αμπελοκαλλιεργητών του Δαμασίου να καταβληθεί εφάπαν το ποσό της αποζημίωσης για τις ζημιές στις καλλιέργειες τους από παγετό και χαλάζι, αίτημα, το οποίο είχε γίνει αποδεκτό από την πλευρά του ΕΛΓΑ.
Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Γκανάς, το προσωπικό στο κατάστημα του ΕΛΓΑ δεν ήταν αρκετό για να “τρέξει” στο συντομότερο χρονικό διάστημα τις όλες διαδικασίες με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν οι καθυστερήσεις.

“Θα θέλαμε τα χρήματα αυτά την παρούσα περίοδο, ώστε να μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε ένα μέρος και για την επισκευή των σεισμόπληκτων σπιτιών μας, τώρα που έχει ανοίξει και η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι τιμές των οικοδομικών υλικών έχουν ανεβεί πάρα πολύ λόγω της ενεργειακής κρίσης και τα χρήματα που δίνονται για την στεγαστική αρωγή, δυστυχώς δεν επαρκούν”, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δαμασίου, ζητώντας για μια ακόμη φορά αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να μπορούν όλοι οι αγρότες να αποζημιώνονται έγκαιρα για τις καταστροφές που υφίστανται.

Πηγή: ertnews.gr

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ