Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Για ακόμη μία χρονιά, η μεγαλύτερη πρόκληση για τον ξενοδοχειακό κλάδο ήταν η δυσκολία κάλυψης των θέσεων εργασίας και ειδικότερα η εξεύρεση έμπειρου και καταρτισμένου προσωπικού. Οι ελλείψεις αφορούν τόσο βασικές θέσεις, όπως καμαριέρες και προσωπικό εστίασης, όσο και ειδικότητες που απαιτούν μεγαλύτερη εμπειρία και εξειδίκευση.
Φέτος εντούτοις, οι ελλείψεις ήταν λιγότερες, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, και περιορίστηκαν στο 14%, όταν πέρσι δεν είχε καλυφθεί το 19% των θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία. Το 2022, μετά την πανδημία του κορονοϊού, ποσοστό 23% των θέσεων εργασίας, κοινώς 1 στις 4 θέσεις, είχαν μείνει κενές.
Το επόμενο διάστημα αναμένονται τα πλήρη συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας του ΙΤΕΠ για την απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία. Στην έρευνα εξετάστηκαν τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης στα ελληνικά ξενοδοχεία. Συγκεκριμένα, αποτυπώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων που απαιτείται για την απρόσκοπτη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και ο πραγματικός αριθμός του προσωπικού που απασχολείται, συνολικά αλλά και ανά ειδικότητα. Παράλληλα, καταγράφηκε ο αριθμός των γυναικών που εργάζονται στον κλάδο, η ζήτηση για πρόσληψη εργαζομένων από τρίτες χώρες, αλλά και οι δυσκολίες και οι παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά σε αυτού του είδους τις προσλήψεις. Επιπλέον, αναλύθηκε η συμβολή της ξενοδοχίας στη στήριξη της τοπικής αγοράς εργασίας, καθώς και οι δεξιότητες που κρίνεται απαραίτητο να ενισχυθούν στα διοικητικά στελέχη.
Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως η επιμήκυνση της σεζόν, που για την Κρήτη και τη Ρόδο διήρκεσε σχεδόν μέχρι τα μέσα του Νοεμβρίου, λειτούργησε θετικά για την προσέλκυση εργαζομένων. Επιπλέον οι απολαβές ήταν υψηλότερες σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, δεδομένου πως οι ξενοδόχοι ήθελαν να προσελκύσουν εργαζόμενους που θα έμεναν στο πόστο τους όλη την τουριστική περίοδο.
Το 2024 καταγράφηκαν περίπου 54.000 κενές θέσεις, σε σύνολο 278.000 προβλεπόμενων θέσεων εργασίας. Τα ξενοδοχεία δύο αστέρων εμφάνισαν το μεγαλύτερο ποσοστό ελλείψεων, ενώ τα πεντάστερα το μικρότερο. Σε απόλυτους αριθμούς, οι περισσότερες κενές θέσεις εντοπίστηκαν στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων.
Ανάμεσα στις 37 ειδικότητες που εξετάστηκαν, εκείνη της καμαριέρας εξακολουθεί να είναι η πιο δυσεύρετη, καταλαμβάνοντας σημαντικό μερίδιο τόσο στις προβλεπόμενες θέσεις όσο και στις ελλείψεις. Επίσης ειδικότητες όπως σερβιτόροι, ρεσεψιονίστ, βοηθοί εστίασης, baristas, λαντζέρηδες, τεχνικό προσωπικό και μάγειρες όλων των βαθμίδων, συγκεντρώνουν υψηλό ποσοστό κενών θέσεων.
Πηγή: capital.gr





