Χειμωνιάτικοι θησαυροί στο πιάτο σου: Τα φρούτα και τα λαχανικά που σε κρατούν γερή και fit

Χειμωνιάτικοι θησαυροί στο πιάτο σου: Τα φρούτα και τα λαχανικά που σε κρατούν γερή και fit

Φρούτα και λαχανικά τον χειμώνα; Κι όμως, όχι μόνο δεν υστερούν σε νοστιμιά και θρεπτική αξία, αλλά αποτελούν και ισχυρούς συμμάχους για υγεία και καλή φυσική κατάσταση.

Παρότι πολλοί πιστεύουν ότι το κρύο περιορίζει τις επιλογές, η φύση συνεχίζει να προσφέρει πλούσια γεύση και θρεπτικά συστατικά.

Τα χειμωνιάτικα καλούδια περιλαμβάνουν μήλα, αχλάδια, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, σταφύλια, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, αλλά και πατάτες.

Λάχανο

Πράσινο, τραγανό και γεμάτο φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και Κ, καθώς και μέταλλα όπως κάλιο και χαλκό. Με έντονη αντιοξειδωτική δράση, βρίσκεται στα καλύτερά του από Οκτώβριο έως Μάρτιο.

Κόλιαντρο

Φυλλώδες και αρωματικό, ξεχωρίζει για τη βιταμίνη Α, Κ και το ασβέστιο. Φημίζεται για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι διαθέσιμο κυρίως από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο.

Λεμόνια

Γεμάτα βιταμίνη C και ασβέστιο, ενισχύουν την ελαστικότητα του δέρματος και συμβάλλουν στην υγεία των οστών.

Σελινόριζα

Θρεπτική ρίζα, πλούσια σε βιταμίνες C και Κ, κάλιο και φυλλικό οξύ. Τη βρίσκουμε από Οκτώβριο μέχρι Φεβρουάριο.

Οφέλη:

Μπρόκολο

Ένα από τα πιο αγαπημένα σταυρανθή λαχανικά. Με φυτικές ίνες, βιταμίνες C και K, καθώς και μαγνήσιο και κάλιο, αποτελεί πραγματική διατροφική «ασπίδα». Χειμωνιάτικο best seller από Οκτώβριο έως Μάρτιο.

Κουνουπίδι

Λευκό, θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνες C, K και φυλλικό οξύ. Η αντιοξειδωτική του δράση το κάνει ιδανικό για τον χειμώνα.

Cranberries

Μικρά αλλά «δυνατά», προσφέρουν αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Τα βρίσκουμε κυρίως από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο.

Καρότα

Πηγή β-καροτενίου, βιταμινών Α, Κ και του συμπλέγματος Β, αλλά και μετάλλων όπως κάλιο και μαγνήσιο. Στην καλύτερή τους εποχή από Οκτώβριο έως Απρίλιο.

Λωτός

Γλυκός και ζουμερός, πλούσιος σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και C και κάλιο. Διατίθεται από Οκτώβριο έως Φεβρουάριο.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Με υψηλές ποσότητες A, C, K και φυλλικού οξέος, αλλά και πολλές φυτικές ίνες, αποτελούν ιδανικό χειμωνιάτικο συνοδευτικό (Οκτώβριος – Φεβρουάριος).

Εσπεριδοειδή (Πορτοκάλια, Μανταρίνια κ.ά.)

Γεμάτα βιταμίνη C, προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η σεζόν τους κρατά από Νοέμβριο έως Μάιο.

Αχλάδια

Πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και κάλιο. Στην εποχή τους από Οκτώβριο έως Φεβρουάριο.

Πράσα

Μέλος της οικογένειας των κρεμμυδιών και γεμάτο βιταμίνες A, C, K και φυλλικό οξύ. Ιδανικό από Οκτώβριο έως Μάρτιο.

Γκρέιπφρουτ

Γλυκόξινο και γεμάτο βιταμίνη C, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και ισχυρά αντιοξειδωτικά. Κορυφώνεται από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο.

Παντζάρια

Πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο και πολλά ακόμη θρεπτικά στοιχεία. Καλύτερα την περίοδο Οκτωβρίου – Απριλίου.

Πώς να τα διατηρήσεις σωστά τον χειμώνα

  • Μήλα, αχλάδια και εσπεριδοειδή μπαίνουν άνετα στο ψυγείο ή γίνονται χυμός για αργότερα.

  • Παντζάρια, καρότα, πατάτες και γλυκοπατάτες αποθηκεύονται σε δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι έως και έναν μήνα.

  • Μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο και λαχανάκια διατηρούνται στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα.

  • Η κατάψυξη αμέσως μετά τη συγκομιδή βοηθά στη διατήρηση γεύσης και θρεπτικών συστατικών.

Ο χειμώνας, λοιπόν, δεν στερεί γεύση και υγεία — τις ενισχύει! Με τις σωστές επιλογές, η διατροφή σου παραμένει θρεπτική, χορταστική και απόλυτα… fit.

Πηγή: govastileto.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ