Μια καινοτόμος επιχειρηματική πρωτοβουλία ξεκινά στη Θεσσαλία, καθώς στήνεται στο Πήλιο η πρώτη ελληνική φάρμα εκτροφής εδώδιμων εντόμων με στόχο την παραγωγή οικολογικού λιπάσματος και πρωτεΐνης για ζωοτροφές. Η υπεύθυνη του εγχειρήματος, Αναστασία Φουντούλη, λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία απέσπασε και το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό EIT Food μίλησε στην ΕΡΤ Βόλου για τις προοπτικές του εγχειρήματος, εξηγώντας ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών, αλλά και των επιστημόνων, δείχνει πως η Ελλάδα εισέρχεται δυναμικά σε έναν νέο, βιώσιμο τομέα του αγροδιατροφικού κλάδου.
Σύμφωνα με τη δημιουργό της φάρμας, έχουν επιλεγεί δύο είδη εντόμων που είναι ήδη εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο για ζωοτροφές όσο και για ανθρώπινη κατανάλωση. Ο βασικός στόχος, ωστόσο, δεν είναι η ωμοφαγία ή η διάθεση εντόμων για τρόφιμα, αλλά η αξιοποίησή τους για την παραγωγή ενός άοσμου, εξαιρετικά θρεπτικού και εδαφοβελτιωτικού λιπάσματος. Το παραγόμενο λίπασμα ενεργοποιεί τους μικροβιολογικούς πληθυσμούς του εδάφους, βελτιώνοντας σημαντικά τη σύστασή του – μια ανάγκη κρίσιμη για τη Θεσσαλία, όπως σημειώνει η ίδια, ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να πετύχουν καλύτερες σοδειές.
Παράλληλα, η φάρμα θα παράγει σκυλοτροφές, γατοτροφές και λιχουδιές, καθώς και ζωντανό σκουλήκι, προϊόν που σήμερα εισάγεται με κόστος που φτάνει τα 30 ευρώ το κιλό. Η ζήτηση είναι ήδη υπαρκτή: φάρμες πτηνών, χοιροτροφικές μονάδες, ζωολογικοί κήποι και ιχθυοκαλλιέργειες δυσκολεύονται να το προμηθευτούν, ενώ παραγωγός βιολογικής πέστροφας από τη Βουλγαρία έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για αποκλειστική συνεργασία.
Για το εγχείρημα έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από δύο επενδυτές, όπως αποκάλυψε η κ. Φουντούλη. Μετά τη βράβευσή της σε pitching διαγωνισμό, επενδυτικά κεφάλαια προσέγγισαν την ομάδα της για την έναρξη της πιλοτικής φάρμας. Το αγρόκτημα στο Πήλιο έχει επιλεγεί, ενώ οι πρώτες δομές μπορούν να στηθούν μέσα σε περίπου τέσσερις μήνες, με ακόμη δύο για την πρώτη παραγωγή.
Το ενδιαφέρον της ερευνητικής κοινότητας είναι επίσης έντονο. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τμήματα κτηνιατρικής και τεχνολογίας τροφίμων, έχει ήδη εκδηλώσει πρόθεση συνεργασίας. Η ομάδα σχεδιάζει καθετοποίηση της παραγωγής, ώστε οι ίδιοι να παράγουν τις ζωοτροφές, διασφαλίζοντας υψηλής ποιότητας βιολογικά προϊόντα.
Η φάρμα, η πρώτη του είδους της στη Θεσσαλία τουλάχιστον, φιλοδοξεί να δώσει λύση σε χρόνιες ελλείψεις στην αγορά, να προωθήσει τη βιώσιμη πρωτεΐνη και να συμβάλει στην αναζωογόνηση του εδάφους της Θεσσαλίας. Όπως τονίζει η κ. Φουντούλη, στόχος είναι «να στηθεί κάτι σωστά, χωρίς μισές δουλειές», ανοίγοντας έναν νέο δρόμο στην αγροδιατροφική παραγωγή της χώρας.
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr





