Πάστα ταψιού σοκολατίνα – Γόβα Στιλέτο

Πάστα ταψιού σοκολατίνα - Γόβα Στιλέτο

Μια λαχταριστή σοκολατένια πάστα που λιώνει στο στόμα. Εύκολη στην παρασκευή, χωρίς μίξερ, και ακόμα πιο γευστική την επόμενη μέρα – αφράτη, ζουμερή και πλούσια σε σοκολάτα.

Μερίδες: 12
Δυσκολία: Εύκολη
Χρόνος προετοιμασίας: 15′
Χρόνος ψησίματος/μαγειρέματος: 25′
Συνολικός χρόνος: 40′


Υλικά

Για τη βάση:

  • 40 γρ. βούτυρο

  • 40 γρ. ηλιέλαιο (ή απαλό ελαιόλαδο)

  • 150 γρ. μαύρη ζάχαρη (ή άλλη ζάχαρη)

  • 150 γρ. ξινόγαλο σε θερμοκρασία δωματίου (ή γάλα με λίγο λεμόνι)

  • 150 γρ. χλιαρό ρόφημα καφέ (φίλτρου ή στιγμιαίο)

  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

  • 50 γρ. κακάο

  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

  • 1 πρέζα αλάτι

Για την επικάλυψη:

  • 35 γρ. κακάο

  • 35 γρ. κορν φλάουρ

  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

  • 300 γρ. γάλα

  • 4 κρόκοι αυγών

  • 150 γρ. ζάχαρη μαύρη (ή άλλη ζάχαρη)

  • 2 πρέζες αλάτι

  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 120 γρ. σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη

  • 100 γρ. τρούφα σοκολάτας για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Βάση

  1. Σε μικρό τηγάνι, ζεστάνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να καραμελώσει ελαφρά. Αφήστε το να κρυώσει λίγο.

  2. Σε μπολ ανάμιξης, ανακατέψτε το βούτυρο, το λάδι, τη ζάχαρη, το ξινόγαλο (ή γάλα) και τον καφέ με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

  3. Κοσκινίστε πάνω στο μείγμα το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει ομοιογενές.

  4. Αδειάστε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί 20 x 30 εκ. και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 20′ ή μέχρι η λάμα του μαχαιριού να βγαίνει στεγνή από το κέντρο. Αφήστε να κρυώσει.

Επικάλυψη

  1. Σε κατσαρολάκι, κοσκινίστε το κακάο με το κορν φλάουρ. Προσθέστε τη μισή κρέμα γάλακτος και το μισό γάλα, ανακατεύοντας με σύρμα για να μη μείνουν σβόλοι.

  2. Χτυπήστε τους κρόκους και προσθέστε το υπόλοιπο γάλα. Ενσωματώστε το μείγμα στην κατσαρόλα, προσθέστε τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια.

  3. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρετε και προσθέστε τη ψιλοκομμένη σοκολάτα, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει πλήρως. Για πιο βελούδινο αποτέλεσμα, περάστε την κρέμα από λεπτό σουρωτήρι.

  4. Ρίξτε την ζεστή κρέμα πάνω στη βάση που έχει κρυώσει και αφήστε να σταθεροποιηθεί. Πασπαλίστε με τρούφα σοκολάτας και ψύξτε στο ψυγείο πριν σερβίρετε.

Πηγή: govastileto.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ