Μια λαχταριστή σοκολατένια πάστα που λιώνει στο στόμα. Εύκολη στην παρασκευή, χωρίς μίξερ, και ακόμα πιο γευστική την επόμενη μέρα – αφράτη, ζουμερή και πλούσια σε σοκολάτα.
Μερίδες: 12
Δυσκολία: Εύκολη
Χρόνος προετοιμασίας: 15′
Χρόνος ψησίματος/μαγειρέματος: 25′
Συνολικός χρόνος: 40′
Υλικά
Για τη βάση:
-
40 γρ. βούτυρο
-
40 γρ. ηλιέλαιο (ή απαλό ελαιόλαδο)
-
150 γρ. μαύρη ζάχαρη (ή άλλη ζάχαρη)
-
150 γρ. ξινόγαλο σε θερμοκρασία δωματίου (ή γάλα με λίγο λεμόνι)
-
150 γρ. χλιαρό ρόφημα καφέ (φίλτρου ή στιγμιαίο)
-
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
50 γρ. κακάο
-
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
-
1 πρέζα αλάτι
Για την επικάλυψη:
-
35 γρ. κακάο
-
35 γρ. κορν φλάουρ
-
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
-
300 γρ. γάλα
-
4 κρόκοι αυγών
-
150 γρ. ζάχαρη μαύρη (ή άλλη ζάχαρη)
-
2 πρέζες αλάτι
-
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-
120 γρ. σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη
-
100 γρ. τρούφα σοκολάτας για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Βάση
-
Σε μικρό τηγάνι, ζεστάνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να καραμελώσει ελαφρά. Αφήστε το να κρυώσει λίγο.
-
Σε μπολ ανάμιξης, ανακατέψτε το βούτυρο, το λάδι, τη ζάχαρη, το ξινόγαλο (ή γάλα) και τον καφέ με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
-
Κοσκινίστε πάνω στο μείγμα το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει ομοιογενές.
-
Αδειάστε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί 20 x 30 εκ. και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 20′ ή μέχρι η λάμα του μαχαιριού να βγαίνει στεγνή από το κέντρο. Αφήστε να κρυώσει.
Επικάλυψη
-
Σε κατσαρολάκι, κοσκινίστε το κακάο με το κορν φλάουρ. Προσθέστε τη μισή κρέμα γάλακτος και το μισό γάλα, ανακατεύοντας με σύρμα για να μη μείνουν σβόλοι.
-
Χτυπήστε τους κρόκους και προσθέστε το υπόλοιπο γάλα. Ενσωματώστε το μείγμα στην κατσαρόλα, προσθέστε τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια.
-
Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρετε και προσθέστε τη ψιλοκομμένη σοκολάτα, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει πλήρως. Για πιο βελούδινο αποτέλεσμα, περάστε την κρέμα από λεπτό σουρωτήρι.
-
Ρίξτε την ζεστή κρέμα πάνω στη βάση που έχει κρυώσει και αφήστε να σταθεροποιηθεί. Πασπαλίστε με τρούφα σοκολάτας και ψύξτε στο ψυγείο πριν σερβίρετε.
Πηγή: govastileto.gr





