Οι 5 αγαπημένες μου συνταγές comfort food ζυμαρικών που κάνουν την Τετάρτη να μοιάζει με Παρασκευή

Οι 5 αγαπημένες μου συνταγές comfort food ζυμαρικών που κάνουν την Τετάρτη να μοιάζει με Παρασκευή

Το φαγητό είναι θεραπευτικό και δίνουν και στην πιο δύσκολη μέρα τη γευστική παρηγοριά που έχεις ανάγκη

Υπάρχουν βδομάδες που είναι λες  κουβαλάω στην πλάτη μου το βάρος χιλίων μικρών ευθυνών και προσπαθώ να κρατήσω τις ισορροπίες. Ενίοτε, η μέση της εβδομάδας μοιάζει με ένα μακρύ, γκρίζο διάδρομο — μέχρι να βγάλω μια κατσαρόλα από το ντουλάπι και να αφήσω τα ζυμαρικά να κάνουν τα γευστικά μαγικά τους. Αυτές οι πέντε συνταγές είναι το απολαυστικό μου καταφύγιο όταν χρειάζομαι να παρηγορηθώ, να τραφώ και να μου θυμίσω ότι τα μικρά τελετουργικά μπορούν να μεταμορφώσουν τις καθημερινές μέρες σε κάτι υπέροχο. Είναι απλές, γρήγορες και φτιαγμένες με μια ειλικρινή τρυφερότητα που έμαθα από την κουζίνα της μαμάς και από τις δικές της νυχτερινές λιγούρες. Αν χρειάζεσαι παρηγοριά σε ένα μπωλ και σε μισή ώρα, ξεκίνα από εδώ.

  1. Σπαγγέτι με λεμόνι και σκόρδο — Ελαφρύ, φωτεινό, θεραπευτικό

Γιατί με ανακουφίζει: Όταν η ζωή φαντάζει βαριά, αυτό το πιάτο είναι σαν μια ανάσα. Έχει άρωμα λεμονιού και μεταξένια υφή, με μια ζεστασιά που δεν κατακλύζει αλλά κάνει τα πάντα να φαίνονται σωστά για λίγο.

Υλικά (για 2 μερίδες)

  • 200 γρ. σπαγγέτι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • Ξύσμα και χυμός 1 λεμονιού
  • 1/4 φλ. τριμμένο παρμεζάνα (και επιπλέον για το σερβίρισμα)
  • 1 πρέζα νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Μια χούφτα ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση

  1. Βράσε το σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνει al dente. Φύλαξε 1 φλ. νερό από τα μακαρόνια και σούρωσε.
  2. Ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, πρόσθεσε το σκόρδο και τις νιφάδες πιπεριάς· σοτάρισε μέχρι να βγάλουν άρωμα αλλά να μην ροδίσουν (περίπου 1 λεπτό).
  3. Πρόσθεσε τα ζυμαρικά στο τηγάνι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, την παρμεζάνα και μια δόση από το νερό που φύλαξες. Ανακάτεψε μέχρι να γίνει κρεμώδες. Πρόσθεσε περισσότερο νερό αν χρειάζεται.
  4. Αλατοπιπέρωσε, τελείωσε με μαϊντανό και έξτρα παρμεζάνα.

Γιατί το αγαπώ: Είναι ειλικρινές και λιτό. Μια μπουκιά και οι ώμοι μου χαλαρώνουν. Το λεμόνι φωτίζει ένα κουρασμένο απόγευμα όπως μια ακτίνα ήλιου διαμέσου των κουρτινών.

  1. Κριθαρότο ή Πέννες με κρεμώδη ντομάτα — Νοσταλγικό, ζεστό, μια αγκαλιά σε μπωλ

Γιατί με ανακουφίζει: Αυτό μοιάζει με παρηγοριά με τη λιπαρή απαλότητα της κρέμας. Είναι φαγητό που σε αναγκάζει να το γευτείς αργά.

Υλικά (για 2 μερίδες)

  • 200 γρ. πέννες
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κουτί (400 γρ.) πολτοποιημένες ντομάτες
  • 1/3 φλ. κρέμα γάλακτος ή crème fraîche
  • 1/2 κ.γ. αποξηραμένο ρίγανη
  • Αλάτι, πιπέρι, 1 πρέζα ζάχαρη (προαιρετικά)
  • Φρέσκος βασιλικός ή μαϊντανός, σχισμένος
  • Παρμεζάνα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Βράσε τις πέννες μέχρι να είναι al dente. Φύλαξε 1/2 φλ. νερό από τα ζυμαρικά και σούρωσε.
  2. Σοτάρισε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει, πρόσθεσε το σκόρδο και τη ρίγανη· σοτάρισε 30 δευτερόλεπτα.
  3. Πρόσθεσε τις πολτοποιημένες ντομάτες· σιγόβρασε 5–7 λεπτά. Ρίξε την κρέμα, αλατοπιπέρωσε και αν οι ντομάτες είναι όξινες, βάλε μια πρέζα ζάχαρη.
  4. Ανακάτεψε τις πέννες με τη σάλτσα, πρόσθεσε νερό από τα ζυμαρικά για να αραιώσει. Τελείωσε με βασιλικό και παρμεζάνα.

Γιατί το αγαπώ: Κάθε κουταλιά μυρίζει ασφάλεια. Είναι απλό αλλά πλούσιο, και κάνει την Τετάρτη να μοιάζει με μια αγαπημένη φλις κουβέρτα.

Οι 5 αγαπημένες μου συνταγές comfort food ζυμαρικών που κάνουν την Τετάρτη να μοιάζει με Παρασκευή

  1. Linguine με γαρίδες σε βούτυρο και σκόρδο — Γρήγορο, πολυτελές αλλά αθώο

Γιατί με ανακουφίζει: Γρήγορο, αρωματικό και λίγο πολυτελές — το είδος του πιάτου που μετατρέπει μια συνηθισμένη βραδιά σε ξεχωριστή.

Υλικά (για 2 μερίδες)

  • 200 γρ. linguine
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1/4 κ.γ. νιφάδες τσίλι (προαιρετικά)
  • Ξύσμα και χυμός από 1/2 λεμόνι
  • Μια χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βράσε τα linguine· φύλαξε 3/4 φλ. νερό από τα ζυμαρικά και σούρωσε.
  2. Λιώσε το βούτυρο με το ελαιόλαδο σε τηγάνι. Πρόσθεσε σκόρδο και νιφάδες τσίλι, σόταρε γρήγορα.
  3. Πρόσθεσε τις γαρίδες, αλατοπίπερο, ψήσε 1–2 λεπτά ανά πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Βγάλε τις γαρίδες.
  4. Βάλε τα ζυμαρικά στο τηγάνι, ανακάτεψε με ξύσμα, χυμό λεμονιού, τις γαρίδες, μαϊντανό και λίγο από το νερό ζυμαρικών για σάλτσα.

Γιατί το αγαπώ: Είναι γρήγορο και με κάνει να νιώθω ότι έχω φροντίσει τον εαυτό μου, ακόμα κι όταν η εβδομάδα είναι γεμάτη. Το άρωμα του σκόρδου και του βουτύρου είναι σαν μια υπενθύμιση ότι οι μικρές απολαύσεις έχουν σημασία.

Οι 5 αγαπημένες μου συνταγές comfort food ζυμαρικών που κάνουν την Τετάρτη να μοιάζει με Παρασκευή

  1. Μανιτάρια αλά κρεμ με αλφρέντο — Γήινο, σταθερωτικό, βαθύ αναστεναγμός

Γιατί με ανακουφίζει: Όταν χρειάζομαι κάτι βαρύτερο αλλά χωρίς πολύ κόπο, τα μανιτάρια με κρέμα κάνουν τη δουλειά. Σαν γευστικός αναστεναγμός που σε ηρεμεί.

Υλικά (για 2 μερίδες)

  • 200 γρ. φετουτσίνι ή ταλιατέλε
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. ανάμεικτα μανιτάρια, κομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 φλ. ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
  • Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι (προαιρετικά)
  • Μαϊντανός για ντεκόρ

Εκτέλεση

  1. Σοτάρισε τα μανιτάρια στο λάδι μέχρι να ροδίσουν. Πρόσθεσε το σκόρδο.
  2. Ρίξε τον ζωμό, άφησε να σιγοβράσει· πρόσθεσε τα άψητα ζυμαρικά πιέζοντάς τα στο υγρό. Σκέπασε και μαγείρεψε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να γίνουν al dente και το υγρό να μειωθεί (πρόσθεσε νερό αν χρειάζεται).
  3. Πρόσθεσε την κρέμα και την παρμεζάνα μέχρι να γίνουν κρεμώδη. Αλατοπίπερο και τελείωμα με μαϊντανό.

Γιατί το αγαπώ: Μοιάζει με σταθερή, ήρεμη αγκαλιά. Τα μανιτάρια δίνουν μια πλούσια γεύση που είναι διακριτικά πολυτελής χωρίς επιπλέον κόπο.

  1. Πικάντικη Arrabbiata με ελιές — Τολμηρή, ειλικρινής, λίγο άγρια

Γιατί με ανακουφίζει: Κάποιες μέρες χρειάζεσαι μπαχαρικά για να ξυπνήσει το πνεύμα σου. Η Arrabbiata είναι καυτερή, άμεση και ξέρει τι θέλει — τολμηρή, σαν κι εμένα (κι εσένα).

Υλικά (για 2 μερίδες)

  • 200 γρ. ρικάτο ή πέννες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1/2–1 κ.γ. νιφάδες κόκκινης πιπεριάς (ανάλογα με την επιθυμητή ένταση)
  • 1 κουτί (400 γρ.) πολτοποιημένες ντομάτες
  • 1/2 φλ. χωρίς κουκούτσια ελιές, κομμένες στη μέση
  • Αλάτι, πιπέρι, μαϊντανός, και παρμεζάνα

Εκτέλεση

  1. Βράσε τα ζυμαρικά μέχρι al dente. Φύλαξε 1 φλ. νερό από τα ζυμαρικά και σούρωσε.
  2. Σοτάρισε το σκόρδο και τις νιφάδες πιπεριάς στο λάδι μέχρι να βγάλουν άρωμα. Πρόσθεσε τις ντομάτες και σιγόβρασε 8–10 λεπτά.
  3. Πρόσθεσε τις ελιές. Βάλε τα ζυμαρικά στη σάλτσα, αραιώνοντας με νερό ζυμαρικών, αλατοπίπερο και τελείωσε με μαϊντανό και παρμεζάνα.

Γιατί το αγαπώ: Με κάνει να νιώθω ζωντανή ξανά. Η καυτερή γεύση ξεκαθαρίζει το μυαλό και δημιουργεί χώρο για σαφήνεια και θάρρος.

 

Όταν ξυπνά ο comfort chef μέσα μου

Φτιάχνω αυτά τα πιάτα όταν είμαι κουρασμένη, όταν γιορτάζω και όταν χρειάζομαι να μου θυμίσω ότι αξίζω κάτι καλό. Το μαγείρεμα είναι ο τρόπος μου να λέω, «Σε βλέπω. Σε αγκαλιάζω». Δεν είναι επιδεικτικά. Είναι ειλικρινή. Και μου θυμίζουν — κι ίσως και σε σένα — ότι η παρηγοριά μπορεί να είναι γρήγορη, νόστιμη και μια μικρή πράξη αγάπης προς τον εαυτό σου.

Μικρό μήνυμα για την Τετάρτη σου

Διάλεξε μία συνταγή, ψώνισε τα υλικά και κάνε την μικρή τελετή ενός ζεστού μπωλ και λίγων λεπτών ηρεμίας. Το φαγητό γιατρεύει με τρόπους που σπάνια αναγνωρίζουμε: σταθεροποιεί τα νεύρα μας, φέρνει χαρά στην απλότητα και μας δίνει άδεια να απολαύσουμε. Κάνε την Τετάρτη σου μια μικρή γιορτή· άναψε ένα κερί, βάλε ένα τραγούδι και άφησε το δείπνο σου να κάνει την ημέρα σου να μοιάζει με Παρασκευή. Αξίζεις την καλοσύνη που σερβίρεις στον εαυτό σου.

 

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ