Παστίτσιο με φυτικό κιμά και αφράτη μπεσαμέλ

Παστίτσιο με φυτικό κιμά και αφράτη μπεσαμέλ

Το παστίτσιο είναι από τα αγαπημένα πιάτα μεγάλων και μικρών. Και σήμερα θα το φτιάξεις με φυτικό κιμά.

Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 30-40 λεπτά
Διατήρηση: Στο ψυγείο έως και 2 ημέρες.

Κατάλληλο για:
🌱 Vegan
🥦 Vegetarian
💪 Υψηλή σε Πρωτεΐνη
🌾 Πηγή Φυτικών Ινών


Υλικά για τον φυτικό κιμά:

  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες

  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας

  • 500 γρ. μανιτάρια λευκά ή portobello, ψιλοκομμένα

  • 150-200 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα

  • 100 ml κόκκινο κρασί

  • 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα

  • 500 γρ. ντομάτες τριμμένες

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Ελαιόλαδο


Υλικά για την vegan μπεσαμέλ:

  • 100 γρ. φυτικό βούτυρο

  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 λίτρο φυτικό γάλα (π.χ. σόγιας, χωρίς ζάχαρη), σε θερμοκρασία δωματίου

  • ½ κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

  • 2 κ.σ. διατροφική μαγιά ή τριμμένο φυτικό τυρί

  • Αλάτι & πιπέρι


Υλικά για τη συναρμολόγηση:

  • 500 γρ. Παστίτσιο μακαρόνια Ολικής Άλεσης

  • 3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά

  • 4 κ.σ. τριμμένο φυτικό τυρί

  • 10-20 γρ. φυτικό βούτυρο σε μικρά κομμάτια

  • Λίγο ελαιόλαδο για το ταψί


Εκτέλεση:

1. Προετοιμάζουμε τον κιμά:
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 6-8 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα καρύδια, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφηθούν τα υγρά. Ρίχνουμε το σκόρδο και τον πελτέ, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.

2. Προσθέτουμε τα υγρά:
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τις ντομάτες και την πάπρικα και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει το μείγμα.

3. Βράζουμε τα ζυμαρικά:
Σε μεγάλη κατσαρόλα φέρνουμε νερό σε βρασμό. Αλατίζουμε (35 γρ. αλάτι για 5 λίτρα νερό) και ρίχνουμε τα ζυμαρικά. Βράζουμε σύμφωνα με τον μικρότερο χρόνο από τη συσκευασία. Σουρώνουμε, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα κρατάμε στην άκρη.

4. Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ:
Σε κατσαρόλα λιώνουμε το φυτικό βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα για 2-3 λεπτά να ψηθεί. Ρίχνουμε σταδιακά το φυτικό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει. Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει. Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά ή το φυτικό τυρί.

5. Συναρμολόγηση:
Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρίμαχο σκεύος. Βάζουμε 1-2 κουταλιές από τη μπεσαμέλ και τον κιμά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε ελαφρά να ενσωματωθούν. Πιέζουμε απαλά με κουτάλι. Από πάνω απλώνουμε τον υπόλοιπο κιμά και έπειτα τη μπεσαμέλ ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε με το φυτικό τυρί, τη φρυγανιά και σκορπάμε μικρά κομμάτια βούτυρο.

6. Ψήσιμο:
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (στο γκριλ) για 15 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα η επιφάνεια. Αφήνουμε το παστίτσιο να σταθεί για 20 λεπτά πριν το κόψουμε και σερβίρουμε.

Πηγή: govastileto.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ