Μια από τις πλέον πιεστικές υποχρεώσεις είναι το μαγείρεμα για την οικογένεια, ιδιαίτερα για τις γυναίκες στα νοικοκυριά που μέχρι σήμερα ακολουθούν παραδοσιακούς έμφυλους ρόλους. Γιατί ακόμα και αν, για παράδειγμα, μπορούμε να αναβάλουμε για μία ημέρα την μπουγάδα και το σιδέρωμα, για να το πούμε απλά πρέπει να υπάρχει καθημερινά φαγητό στο τραπέζι.
Οι γονείς των προηγούμενων δεκαετιών, ανάμεσά τους ίσως και οι δικοί μας, αγκάλιασαν ανεπιφύλακτα τα έτοιμα γεύματα – στην εποχή τους μάλιστα προωθήθηκαν και σαν εργαλεία γυναικείας απελευθέρωσης από την κουζίνα και χειραφέτησης. Τα τελευταία χρόνια όμως αναθεωρούνται και, σε κάποιες περιπτώσεις, απορρίπτονται ως υπερ-επεξεργασμένα και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Ίσως ακόμα και να δαιμονοποιούνται σαν επικίνδυνα για την υγεία.
Έτσι οι γονείς της γενιάς μας, όσο κουρασμένοι και πολυάσχολοι κι αν είμαστε, αισθανόμαστε σαν αδιαπραγμάτευτη υποχρέωσή μας την επιστροφή στο παρελθόν, των παππούδων και των προ-παππούδων μας, όπου οι άνθρωποι (και συγκεκριμένα οι γυναίκες) μαγείρευαν από το μηδέν, ακόμα και καλλιεργούσαν τις πρώτες ύλες τους.
Η στροφή προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής είναι αναμφίβολα θετική και για εμάς και για το περιβάλλον (αρκεί βέβαια να φιλτράρουμε τις ωφέλιμες επιλογές από όσες υπαγορεύονται από το μάρκετινγκ του greenwashing). Το πρόβλημα αρχίζει όταν, πέρα από φρούτα και λαχανικά στο αστικό μπαλκόνι μας, καλλιεργούμε και υπέρμετρες προσδοκίες από τον εαυτό μας. Ιδιαίτερα οι γυναίκες, που μέχρι σήμερα κουβαλάμε το μεγαλύτερο φορτίο του management ενός νοικοκυριού.
Η στροφή προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής είναι αναμφίβολα θετική και για εμάς και για το περιβάλλον (αρκεί βέβαια να φιλτράρουμε τις ωφέλιμες επιλογές από όσες υπαγορεύονται από το μάρκετινγκ του greenwashing). Το πρόβλημα αρχίζει όταν, πέρα από φρούτα και λαχανικά στο αστικό μπαλκόνι μας, καλλιεργούμε και υπέρμετρες προσδοκίες από τον εαυτό μας.
Για τις Αμερικανίδες, η έντονη πίεση προέρχεται και από τα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης: από το κίνημα Make America Healthy Again (MAHA) του υπουργού Υγείας Robert F. Kennedy, ο οποίος παρουσιάζει μια μακροσκελή λίστα «ανθυγιεινών συστατικών τροφίμων» – κάποιοι ισχυρισμοί του έχουν επιστημονικό έρεισμα, όχι όμως όλοι. Η ιδέα και μόνο να ενδώσουν στον πειρασμό ενός προκάτ γεύματος, έστω στο τέλος μιας δύσκολης εργάσιμης ημέρας, σχεδόν παίρνει διαστάσεις θανάσιμου αμαρτήματος.
«Αναγκάζομαι να πάω σε πολλά, διαφορετικά μαγαζιά για να αγοράσω ό,τι θέλω» λέει ενδεικτικά σε νέο ρεπορτάζ στο The Atlantic η Summer Scolaro, μητέρα δύο νηπίων από το Τέξας που στηρίζει το οικογενειακό μενού της σε βιολογικά, όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, χωρίς ζάχαρη, σπορέλαια, πρόσθετες χρωστικές και γεύσεις. Είναι βαθιά επηρεασμένη από viral λίστες των social media με τίτλους όπως «Η βρόμικη δωδεκάδα» και «Η καθαρή δεκαπεντάδα».
Οι νέοι, αυστηρότεροι κανόνες υγιεινής διατροφής εκτός από χρόνο και ενέργεια καταναλώνουν και περισσότερα χρήματα, αφού οι βιολογικές και ανεπεξέργαστες τροφές κοστίζουν πιο ακριβά. Μας επιβαρύνουν, επιπλέον, με στρες – και με ενοχές, όποτε δεν καταφέρνουμε να συμμορφωθούμε.
Οι νέοι, αυστηρότεροι κανόνες υγιεινής διατροφής εκτός από χρόνο και ενέργεια καταναλώνουν και περισσότερα χρήματα, αφού οι βιολογικές και ανεπεξέργαστες τροφές κοστίζουν πιο ακριβά. Μας επιβαρύνουν, επιπλέον, με στρες – και με ενοχές, όποτε δεν καταφέρνουμε να συμμορφωθούμε.
Σε δεύτερη ανάγνωση, υπάρχει μια ακόμα παγίδα: η υγιεινή διατροφή να εργαλειοποιηθεί από κινήματα που επιχειρούν να ανατρέψουν δεκαετίες προόδου στα γυναικεία δικαιώματα προωθώντας την επιστροφή σε παραδοσιακούς έμφυλους ρόλους. Πού θα βρει χρόνο για να εργαστεί και να απολαύσει τα χόμπι της μια γυναίκα που πρέπει να ξυπνήσει αξημέρωτα για να ζυμώσει; «Οι γυναίκες είμαστε δυσανάλογα επιφορτισμένες με το είδος των εργασιών στις οποίες μας παρακινεί το ΜΑΗΑ» επιβεβαιώνει η Norah MacKendrick, PhD, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers και συγγραφέας του βιβλίου «Better Safe Than Sorry: How Consumers Navigate Exposure to Everyday Toxics», σε άρθρο του περιοδικού Self. Πράγματι, σύμφωνα με αμερικανικές στατιστικές, παρόλο που σχεδόν το 60% των γυναικών εργαζόμαστε πλέον εκτός σπιτιού, ξοδεύουμε καθημερινά δύο ώρες παραπάνω από τους άντρες σε εργασίες του νοικοκυριού και μαγειρεύουμε διπλάσιο αριθμό γευμάτων.
Αν αναγνωρίζουμε κάτι από τη δική μας καθημερινότητα στις γυναίκες του MAHA, ας αναρωτηθούμε το εξής: Μήπως στην κουζίνα μας νιώθουμε κάπως σαν τους εργαζόμενους του εστιατορίου Bear της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς (μείον το ομαδικό πνεύμα τους, τις απολαβές και τη δημιουργικότητα της υψηλής γαστρονομίας); Μήπως το άγχος και η εξάντληση της προσπάθειας να μαγειρεύουμε πιο υγιεινά υπερβαίνουν τα οφέλη της, και για εμάς και για την οικογένειά μας, και ήρθε η στιγμή για κάποιους όχι-και-τόσο-καταστροφικούς-τελικά συμβιβασμούς;
Γιατί το καθημερινό μαγείρεμα για την οικογένεια έχει γίνει πιο εξαντλητικό από ποτέ appeared first on | Ό,τι έχει σημασία για τις γυναίκες.
Πηγή: marieclaire.gr