Ημέρα Βιεννέζικου Σνίτσελ και σου φανερώνουμε όσα θες να ξέρεις για αυτό το θεϊκό πιάτο

Ημέρα Βιεννέζικου Σνίτσελ και σου φανερώνουμε όσα θες να ξέρεις για αυτό το θεϊκό πιάτο

Μμμμ σου τρέχουν ήδη τα σάλια… και με τις παραλλαγές που προτείνεουμε θα σου τρέχουν περισσότερο

Σήμερα, στις 9 Σεπτεμβρίου 2025, οι λάτρεις του φαγητού τιμούν ένα διεθνές γαστρονομικό σύμβολο: το Βιεννέζικο Σνίτσελ. Κάθε 9 Σεπτεμβρίου, η Εθνική Ημέρα Βιεννέζικου Σνίτσελ μας προσκαλεί να απολαύσουμε αυτή την τραγανή, τρυφερή απόλαυση με πλούσια ιστορία, ενδιαφέροντα στοιχεία και δημιουργικές ανατροπές που το καθιστούν ένα τέλειο πιάτο για όλες τις ώρες.

Μια σύντομη ιστορία του βιεννέζικου σνίτσελ

Με καταγωγή από τη Βιέννη της Αυστρίας, το Βιεννέζικο Σνίτσελ είναι ένα πιάτο με αιώνες παράδοσης. Οι ρίζες του ανάγονται στα τέλη του 19ου αιώνα, αντλώντας έμπνευση από το γαλλικό escargot de veau και την ιταλική cotoletta. Οι Αυστριακοί δημιούργησαν αυτό το πανέ μοσχαρίσιου φιλέτου σε σύμβολο κομψότητας και άνεσης, καθιστώντας το βασικό φαγητό στα βιεννέζικα νοικοκυριά και στα φημισμένα εστιατόρια.

Προστατευόμενο από την αυστριακή νομοθεσία ως γαστρονομικό αριστούργημα, το Βιεννέζικο Σνίτσελ έχει γίνει εθνικός θησαυρός, εξαπλώνοντας την τραγανή γοητεία του σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, γιορτάζεται όχι μόνο στην Αυστρία αλλά σε όλες τις ηπείρους, με παραλλαγές που ταιριάζουν στις τοπικές γεύσεις και τα συστατικά.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το βιεννέζικο σνίτσελ

Εθνικός θησαυρός: Το Βιεννέζικο Σνίτσελ είναι το εμβληματικό πιάτο της Αυστρίας, το οποίο προστατεύεται νομικά ως πολιτιστική κληρονομιά.

Άφθονες παραλλαγές: Ενώ το μοσχάρι παραμένει παραδοσιακό, πολλοί απολαμβάνουν χοιρινό, κοτόπουλο, ακόμη και φυτικές εκδοχές αυτού του κλασικού εδέσματος.

Παραδόσεις σερβιρίσματος: Συνήθως σερβίρεται με φέτες λεμονιού, μαρμελάδα lingonberry και συνοδευτικά όπως πατάτες μαϊντανού, πουρέ (πατάτας ή γλυκοπατάτας) ή πατατοσαλάτα.

Εθνική ημέρα: Στις 9 Σεπτεμβρίου, οι λάτρεις του φαγητού τιμούν αυτό το τραγανό αριστούργημα, καθιστώντας την ιδανική μέρα για να δοκιμάσετε ή να αναδημιουργήσετε την αγαπημένη σας εκδοχή.

Η κλασική συνταγή για σνίτσελ βιεννέζικης κουζίνας

Υλικά:

4 μοσχαρίσια φιλέτα (περίπου 150 γρ.)

Αλάτι και πιπέρι

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 αυγά

1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Λάδι ή βούτυρο για τηγάνισμα

Φέτες λεμονιού και μαϊντανός για γαρνίρισμα

Προετοιμασία:

Χτυπήστε ελαφρά τα μοσχαρίσια φιλέτα μέχρι να λεπτύνουν και αλατοπιπερώστε.

Ετοιμάστε τρία πιάτα: αλεύρι, χτυπημένα αυγά και τριμμένη φρυγανιά αναμεμειγμένη με ξύσμα λεμονιού.

Βουτήξτε κάθε φιλέτο στο αλεύρι, βουτήξτε το στο αυγό και στη συνέχεια αλείψτε το με το μείγμα τριμμένης φρυγανιάς.

Ζεστάνετε λάδι ή βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.

Τηγανίστε κάθε σνίτσελ μέχρι να ροδίσει, περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.

Στραγγίστε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρετε γαρνιρισμένο με φέτες λεμονιού και φρέσκο ​​μαϊντανό.

Ημέρα Βιεννέζικου Σνίτσελ και σου φανερώνουμε όσα θες να ξέρεις για αυτό το θεϊκό πιάτο

Βιεννέζικο Σνίτσελ με μια Ποικιλία: Δημιουργικές και Νόστιμες Παραλλαγές

Γιορτάστε αυτή την ξεχωριστή μέρα δοκιμάζοντας διασκεδαστικές και γευστικές παραλλαγές στο κλασικό:

Σνίτσελ με Πέστο και Παρμεζάνα: Προσθέστε πέστο βασιλικού στην τριμμένη φρυγανιά και πασπαλίστε με τριμμένη παρμεζάνα πριν τηγανίσετε. Σερβίρετε με μια φρέσκια σαλάτα ντομάτας.

Πικάντικο Σνίτσελ με Πάπρικα: Ανακατέψτε καπνιστή πάπρικα και καγιέν στην τριμμένη φρυγανιά για μια καπνιστή, πικάντικη γεύση. Συνδυάστε με μια δροσερή σάλτσα γιαουρτιού.

Βίγκαν Σνίτσελ: Αντικαταστήστε το μοσχάρι με πανέ μανιτάρια portobello ή φέτες tempeh, χρησιμοποιώντας φυτική τριμμένη φρυγανιά. Σερβίρετε με βίγκαν αϊολί.

Μεσογειακό Στυλ: Ενσωματώστε ψιλοκομμένες ελιές, λιαστές ντομάτες και κάπαρη στο μείγμα της τριμμένης φρυγανιάς. Συνοδέψτε με μια ελληνική σαλάτα.

Γιατί τόση φασαρία; Γιορτάστε σήμερα!

Η Εθνική Ημέρα Βιεννέζικου Σνίτσελ είναι κάτι περισσότερο από μια απλή γαστρονομική γιορτή. Είναι μια πρόσκληση να απολαύσετε και να γιορτάσετε ένα πιάτο που έχει ταξιδέψει μέσα στο χρόνο και τα σύνορα, προσαρμοζόμενο σε γεύσεις όλου του κόσμου. Είτε επιμείνετε στην παραδοσιακή μέθοδο είτε δοκιμάσετε μια δημιουργική νέα πινελιά, σήμερα είναι η κατάλληλη μέρα για να απολαύσετε τραγανό, γευστικό Βιεννέζικο Σνίτσελ και να μοιραστείτε τον εορτασμό με φίλους και συγγενείς.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

https://www.youtube.com/watch?v=O3H9UDtiTTg

Διάβασε ακόμα

Κάντε την έκπληξη με μελιτζάνα και ζυμαρικά αλά Norma

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ